Tarih: 11.07.2023 15:37

Kan bağışı yapmanın şartları nelerdir?

Facebook Twitter Linked-in

Depremden bir gün sonra yapılan açıklamada yaralı sayısı 20 bin 534 olarak bildirilirken, arama kurtarma çalışmaları ile bu sayının artacağı tahmin ediliyor. Yurt genelinde bulunan pek çok vatandaş ise ‘Kan bağışı yapmanın şartları nelerdir?’ ‘Kimler kan bağışı kimler yapabilir, kimler kan bağışı yapamaz?’ araştırması yapıyor. İşte kan bağışı hakkında bilinmesi gerekenler…

Kızılay Başkanı Kerem Kınık Kahramanmaraş depreminin ardından yaptığı açıklamada kan bağışı çağrısında bulundu. İlk etapta 10 bin kan bağışı yapıldığını belirten Kızılay Başkanı Kınık bu sayının her bir gün için 20 bin bandında olması gerektiğini kaydetti. Peki, kan bağışı yapmanın şartları nelerdir? Kimler kan bağışı yapamaz, kimler yapabilir?

KAN BAĞIŞI YAPMANIN ŞARTLARI NELERDİR? 

Kızılay tarafından yapılan bilgilendirmeye göre

18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65’ini doldurmamak gerekir.)

İlk kez kan bağışında bulunacaklar için üst yaş sınırı: 61 yaşından gün almamış olmalı. Düzenli kan bağışçıları için üst yaş sınırı 65 yaşını doldurduktan, 70 yaşından gün alana kadar kan bağış merkezi doktorunun onayı olmak şartıyla yılda en fazla 1 kez olmak üzere kan bağışlayabilir.

KAN BAĞIŞI NE KADAR SÜRER? 

Kan bağışı, kayıt, muayene, kan bağışı ve ikram işlemleri ile birlikte yaklaşık 30-35 dakika sürmektedir.

SARILIK GEÇİRENLER KAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR Mİ?

Hepatit A enfeksiyonu geçirenler tedavi sürecini tamamladıktan 12 ay sonra kan bağışında bulunabilirler.

Hepatit B ve C geçirenler ise tedavileri tamamlanmış olsalar dahi hiçbir zaman kan bağışında bulunamazlar.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —