Tarih: 04.08.2023 18:41

Kansızlık Kadınlarda ve Çocuklarda Neden Daha Çok Yaygın!

Facebook Twitter Linked-in

Her ay yaşadıkları regl dönemi sebebiyle kan kaybeden kadınların çoğunda kansızlık görülüyor. Yeni yapılan bir araştırmaya göre ise dünya nüfusunun dörtte biri anemiden muzdarip. Özellikle kadınlar, anne adayları, genç kızlar ve beş yaşın altındaki çocuklar arasında vakalar hızla artıyor.

DÜNYA ÇAPINDA 1.92 MİLYAR İNSAN MUZDARİP

Araştırmaya göre, 2021'de dünya çapında tahmini 1,92 milyar insanda anemi vardı ve bu sayı otuz yılda 420 milyon arttı. Spesifik olarak, erkeklerin yüzde 17,5'ine kıyasla kadınların yüzde 31,2'sinde anemi vardı. İki cinsiyet arasındaki fark, üreme yıllarında, 15-49 yaşlarında daha belirgindi. Bu yaşta, erkeklerin yüzde 11,3'üne kıyasla kadınların yüzde 33,7'si anemikti.

1990- 2021 ARASI ANEMİ YÜKSELDİ

Çalışma, 1990 ile 2021 arasında daha az şiddetli anemiye doğru küresel bir geçiş olduğunu gösteriyor. En büyük düşüşler yetişkin erkeklerde görülürken, üreme çağındaki kadınlarda ve beş yaş altı çocuklarda ilerleme oranları daha yavaş.

Washington Üniversitesi'nde anesteziyoloji profesörü Nick Kessebaum'a göre söz konusu durumla ilgili coğrafya, cinsiyet ve yaşa göre hala büyük eşitsizlikler var.

ANA NEDEN DEMİR EKSİKLİĞİ

Demir eksikliği, toplam vakaların yüzde 66,2'sini oluşturan aneminin ana nedeni. Çalışma, jinekolojik bozuklukların ve uterin kanamanın üreme çağındaki kadınlarda anemi yüküne önemli ölçüde katkıda bulunduğunu belirtiyor. Beş yaşın altındaki çocuklar için aneminin ana nedeni ise, diyetteki demir eksikliği.

Çalışma, aneminin altında yatan nedenlerin tedavi edilmesinin kritik bir öneme sahip olduğunu vurguluyor. Zira bu durum zihinsel sağlığı bile etkiliyor. 

ASYA VE AFRİKA'DA ORANLAR OLDUKÇA YÜKSEK

2021 yılında kansızlık vakalarının çoğu Afrika ve Güney Asya'da kayda geçti. Kansızlık oranının en yüksek olduğu ülkeler ise Mali, Zambiya ve Togo oldu. En düşük anemi oranlarına sahip bölgeler Avustralya, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika olurken, İzlanda, Norveç ve Monako da en az vakaya sahip.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —