Tarih: 24.12.2023 20:23

Karalahana Çorbası Yarışmasında Yanlış Reçete Kullanıldı

Facebook Twitter Linked-in

Dünyanın en kötü 100 yemeği listesinde 7. sırada yer alan karalahana çorbası ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Karadenizli uzmanlar, yapılan yarışmada karalahana yerine beyaz lahana kullanıldığını ve içine yeşil mercimek ve mısır darısı gibi malzemeler konulduğunu belirterek, bu nedenle çorbanın lezzetinin bozulduğunu iddia etti.

Ardeşen Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ayşe Nur Saklı, yaptığı açıklamada, "Karalahana yerine beyaz lahana kullanılmış ve içine yeşil mercimek, mısır darısı, maydanoz ve nane kullanılmış. Bizim yöre kültürümüzde beyaz lahana olmadığı gibi, karalahana bölgemizde çeşitli türlerde bulunmakta. Yöremizde karalahana yemeğine farklı ürünler kullanılmakta. Karalahana yemeğinin özünde kemik, barbunya, iç yağı, bazı yörelerde soğan, salça kullanılır" dedi.

"Yarışmaya özüne uygun yemek ile katılmak gerekiyordu" diyen Saklı, "Çeşitli lahana türleri var. Beyaz lahana bizim yemek kültürümüzde yok. Yörenin yemek kültüründe karalahana var ve bu kültür, Karadeniz yöresine aittir. Karalahana yemeği yörede çeşitli malzemeler kullanılarak yapılır. Özünde ise ilikli kemik, barbunya, az miktarda yeşil acı biber, iç yağı ve yine az miktarda renk vermesi için salça kullananlar olur. Yarışmaya özüne uygun yemek ile katılmak gerekiyordu" diye konuştu.

Karadeniz'de karalahana çorbası, yöre halkının en sevdiği yemeklerden biri. Çorba, genellikle kış aylarında içiliyor ve soğuk havalarda ısınmaya yardımcı oluyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —