TRABZON,(DHA)- Karşılıklı uçak seferlerinin başlaması nedeniyle Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e giden Trabzon heyeti, Gürcü-Türk İşadamları Derneği üyeleriyle bir araya geldi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, uçak seferlerinin Trabzon'un sağlık turizmi potansiyelinin yanı sıra pek çok konuda yeni fırsatlar doğuracağını vurguladı.
Tiflis’teki temaslarını sürdüren Trabzon heyeti, Gürcü-Türk İşadamları Derneği (GÜRTİAD) yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Heyette Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Tabip Odası Başkanı Mehmet Duman ve Ali Osman Ulusoy Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahsen Aydın yer aldı.
Sağlık turizminin Trabzon’un gelişiminde oynadığı rolün önemini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Trabzon olarak bir süredir sağlık turizmi alanında önemli çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle Batum’dan şehrimize gelen Gürcü misafirlerimiz, nitelikli sağlık hizmetlerinden yararlanmak için artan bir ilgi gösteriyor. Tüm paydaşlarla yaptığımız istişareler sonucunda, bu girişimi Gürcistan’ın başkenti Tiflis’e de genişletmenin Trabzon adına büyük fayda sağlayacağını düşündük. Anlaşmalar neticesinde karşılıklı uçak seferleri başladı” dedi.
'HER İKİ ÜLKE İÇİN DE YARARLI OLACAK'
Başkan Genç, bu adımın sadece iki şehir için değil, iki ülke için de önemli bir işbirliği fırsatı sunduğunu belirterek, "Her iki ülke için de yararlı olacağını düşünüyorum. Gürcistan, coğrafi ve jeopolitik konumu itibarıyla Türkiye ve bölge açısından kritik bir noktada. Farklı emperyal amaçlar bu coğrafyada etkili olmak istiyor. Dün Gürcistan Dışişleri Bakanlığı’nı ziyaret ettik ve Türkiye’nin güçlü olduğu zaman Gürcistan’ın da kendini daha güvende hissettiğini açıkça gördük. Tüm bu çalışmaların iki ülkeye fayda sağlayacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
'POTANSİYEL VE KABİLİYET BİZDE VAR'
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Anlaşmanın ne kadar çok geliştirilirse o kadar iyi olacağına inanıyorum. Şu anda 3 milyar liralık bir ticari kapasitemiz var ancak Sayın Cumhurbaşkanımız 5 milyar lira gibi bir hedef gösterdi. Trabzon olarak neden 1 milyarına talip olmayalım? Bu potansiyel ve kabiliyet bizde mevcut. İnşallah bu hedefi gerçekleştirebiliriz” dedi.
EĞİTİM AÇISINDAN DA FIRSAT YARATIYOR
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, “Uçak seferlerinin başlaması çok önemli bir adım oldu. Bu sadece sağlık turizmi açısından değil, eğitim açısından da önemli bir fırsat yaratıyor. Öğrencilerimiz de bu seferler sayesinde gidip gelme imkanına kavuşacaklar” diye konuştu.
'GENİŞ PERSPEKTİFTEN ELE ALACAĞIZ'
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, “Garanti veren paydaşlarımız var ve bu işler çok kolay olmuyor. Bizden önce başka iller de girişimlerde bulunmuştu. Birlikteliği sağlamamız bu açıdan çok önemliydi. Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu süreçteki katkıları için teşekkür ediyorum. Bu projeyi sadece sağlık turizmi olarak değil, daha geniş bir perspektiften ele alacağız” şeklinde konuştu.
SAĞLIK TURİZMİNE BÜYÜK FIRSAT SUNUYOR
Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, “Türkiye, çekim alanı olan ülkeler arasında yer alıyor. Tiflis'e yapılan uçak seferleri, sağlık turizmi açısından büyük bir fırsat sunuyor. Bu konuda gece gündüz çalışarak büyük sonuçlar elde edebileceğimizi biliyoruz ve bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz” dedi.
'İLK 3’E GİRMESİNİ HEDEFLİYORUZ'
Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan, “Bu gelişme, hem Trabzon hem de Gürcistan açısından büyük bir avantaj. Yılın ilk 9 ayında 15 bin Gürcü vatandaş Trabzon'da konakladı ve uçak seferlerinin başlamasıyla bu sayının daha da artacağını düşünüyoruz. Şu anda Gürcistan, Trabzon’a gelen ilk 10 pazar arasında 8. sırada yer alıyor, ancak seferlerin artmasıyla birlikte ilk 3’e girmesini hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI