Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay: Su kaynaklarımız üzerindeki risk yüksek
Hasan DÖNMEZ/KONYA, (DHA)- KONYA Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, kuraklık riski nedeniyle suyu tasarruflu kullanma çağrısında bulunarak, “Son yağışlar bir miktar nefes almamızı sağladı ama su kaynaklarımız üzerindeki risk o kadar yüksek ki, onun için sürekli kontrollü gitmeye, kontrollü konuşmaya devam ediyoruz. Benim tüm Konyalılardan isteğim, suyu her zaman en önemli kıymetimiz olarak bilerek tasarrufu kullanmaya devam etmek” dedi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, hayata geçirilen çevre yatırımları ve su tasarrufu konusunda basın toplantısı düzenledi. Su kaynakları üzerindeki riske dikkati çeken Başkan Altay, “Konya iklim değişikliğinden en çok etkilenme riski ve kuraklık riski en önde olan şehir. Dolayısıyla yağış rejimine bakmadan her zaman suyu tasarruflu kullanmak zorundayız. Son yağışlar bir miktar nefes almamızı sağladı ama su kaynaklarımız üzerindeki risk o kadar yüksek ki, onun için sürekli kontrollü gitmeye, kontrollü konuşmaya devam ediyoruz. Benim tüm Konyalılardan isteğim, suyu her zaman en önemli kıymetimiz olarak bilerek tasarrufu kullanmaya devam etmek. Şu anda tedbir almamızı gerektiren bir sorun yok ama tasarrufa devam etmemizi gerektiren sorun var. Yani ikisinin arasında bir eşikteyiz ve bu uzun yıllar böyle devam edecek gözüküyor. Onun için lütfen hep birlikte suya en önemli kıymetimiz olarak bakarak tasarrufu kullanalım. Çünkü ileride çocuklarımız bu konuyla ilgili çok daha büyük sorunlar yaşayacaklar” ifadelerini kullandı.
'SUYUN YÜZDE 70-80 ARASINDAKİ KISMI SULU TARIMDA KULLANILIYOR'
Konya Ovası çiftçisinin çok su tüketen bitkileri üretmesiyle, yer altı suyunun çekilip, obruk sayılarının artışıyla ilgili sorulan soru üzerine Altay, şöyle konuştu:
“Burada içme suyu olarak kullandığımız yaklaşık yüzde 10 civarında bir sudan bahsediyoruz. Geri kalan kısmının yüzde 8-10 kısmı sanayinde, yüzde 70-80 arasındaki kısmı da tarımsal sulamada kullanılıyor. Maalesef Konya'da ürün deseniyle ilgili ciddi bir sorun yaşıyoruz. Bu sorunun kaynağı da ekonomik nedenler. Çünkü çiftçinin, sulu tarım yaparak ürettiği alandan kazancıyla, susuz tarım yaparak ürettiği alandan kazancı arasında ciddi bir fark var. Dolayısıyla çiftçiye de bu kazancını belli bir miktar tolere etmeden illa bunu ekeceksin demek de çok zor gözüküyor. Tarım Bakanlığı ile her toplantımızın ana gündemlerinden biri, Konya'da ürün deseninin belirlenmesidir. Ama bunu yaparken de Konya'nın tarımsal üretiminin ve tarımsal gelirin azaltılmaması konusu da çok önemli. Çünkü ekonomimizin hala büyük bir kısmı tarımsal ekonomiden geliyor. Ayrıca sadece kendisi için üreten bir şehir değil, Türkiye'nin tarımsal üretimine ciddi bir katkı sunuyor. Aynı zamanda hayvansal üretimine ciddi bir katkı sunuyor. Bu iki dengeyi bir arada sağlayarak bir çalışma yürütmek gerekiyor. Buradaki yaptığımız tasarruf çok kıymetli ama oran olarak yaptığımızda az miktarda. Bu konuyu da Tarım Bakanlığımızla görüşüyoruz.” (DHA)
FOTOĞRAFLI