Artan hayat pahalılığı nedeniyle nakit ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan birçok vatandaş için kredi kartları, günlük alışverişlerin vazgeçilmezi haline geldi.
Kredi kartı sahiplerini olumsuz bir haber bekliyor. Merkez Bankası'nın aldığı faiz kararı, kredi kartı kullanıcılarını bu gece yarısı itibariyle olumsuz etkileyecek.
Merkez Bankası, faiz oranlarını 5 puanlık bir artışla yükseltti. Bu artış, kredi kartı faiz oranlarının da yükselmesine neden oldu. Yapılan bilgilendirmeye göre, kredi kartı faiz oranları 1 Kasım itibariyle yüzde 4,47 seviyesine çıkacak.
Bu artışla birlikte vergilerle birlikte kredi kartı yıllık bileşik faiz oranı yüzde 65'e yükselecek. Ayrıca, kredili mevduat hesapları ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz oranı da yıllık yüzde 85'e ulaşacak.
Uzmanlar, bu artışın geçim sıkıntısı çeken vatandaşlar için daha zor bir durum oluşturduğunu belirtiyor. Ancak faiz ödemelerinden kurtulmanın yolu bulunuyor. Kredi kartı limitlerine göre değişen önerilerle, o ay içinde yapılan harcamaların ekstre kesim tarihinden itibaren 10 gün içinde ödenmesi durumunda faiz tehlikesi ortadan kalkabilir.
Ayrıca, kredi kartını fazla kullanan ve mevcut borcunu ödeyemeyen kişilere, harcanmayan bir kredi kartı limiti varsa bankayı arayarak limitin düşürülmesi tavsiye ediliyor.
Kredi kartı limiti 25 bin liranın üzerinde olan kişiler için aylık en az ödeme tutarı yüzde 40 olacakken, 25 bin liranın altında limiti olan kartlar için aylık ödeme tutarı yüzde 20 seviyesinde devam edecek.
Kredi kartı borcunun tamamını ödeyemeyen ve sadece asgari ödeme yapan kişiler için kalan borca aylık yüzde 3,71 oranında faiz uygulanacak. Ayrıca, nakit avans kullanımında kullanılan tutara ek olarak yüzde 4,47 oranında faiz eklenerek borç artırılacak.
Unutulmamalıdır ki, sürekli asgari tutar ödemek, kredi kartı borcunu her ay artırabilir. Bu nedenle uzmanlar, kredi kartı borcunu kontrol altında tutmanın ve faiz ödemelerinden kaçınmanın yollarını araştırmayı öneriyor. Bankalarla iletişime geçmek ve ödeme planlarını düzenlemek, mali sıkıntıların önlenmesine yardımcı olabilir.
9977,94%1,13
35,41% 0,16
36,39% -0,36
3091,27% -0,06
4952,22% 0,14
Rize
19.01.2025