Kültür Yolu Festivali'nde görme engelliler için 'Dokunulabilir Tarih Sergisi'
Yağmur ÖNGÜN / İZMİR, (DHA)-KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin 15'inci durağı olan İzmir Kültür Yolu Festivali, sanatseverleri bir araya getirmeye devam ediyor. İzmir Kültür Sanat Fabrikası Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde özellikle görme engelliler ve çocuklar, eserlerin taklitlerine dokunarak tanıma şansı buluyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin 15'inci durağı olan İzmir Kültür Yolu Festivali, sanatseverleri bir araya getirmeye devam ediyor. İzmir'de kültür ve sanat dolu etkinlikler devam ederken festivalde sergiler de dikkat çekiyor. İzmir Kültür Sanat Fabrikası Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nin ziyaretçileri, eserlerin asıllarına uygun olarak yapılan replikalarına dokunarak tanıma şansı buluyor. Sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verdiklerini söyleyen İdol Sanatevi kurucusu Nuray Erdem, "Görsev Bilkay ile 2014 yılından beri görme engelli bireylerin sanat eserlerine ulaşabilmeleri için dokunulabilir sergiler düzenliyoruz. Şu anda 11'inci sergimizi açmış bulunuyoruz. Kültür Sanat Fabrikası'nın arkeoloji müzesinde açılan 'Dokunulabilir Tarih Sergisi' Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın düzenlediği İzmir Kültür Yolu Festivali kapsamında bir ilki sergiliyor. Kültür Sanat Fabrikası'nda bulunan tarihi eserler, asıllarına uygun olarak seramikten hazırlanarak sergileniyor. Böylelikle camekanlar arkasındaki eserlerin hemen yanındaki stantlar üzerinde eserin replikaları ve dokunulunabilir hali yer alıyor. Bu sergi ile görme engelli bireylerin önündeki engellerin kaldırılması, sanat ve tarihle aralarında ölçü bariyerlerin kaldırılmasını amaçlıyoruz" dedi.
'YAKLAŞIK 50 ESERİN DOKUNULABİLİR HALİ HER AN KARŞINIZA ÇIKABİLİYOR'
Görme engelli bireylerin yanı sıra tüm ziyaretçilerin de camekanlar arkasındaki eserlere dokunamadığını söyleyen Erdem, "Ancak çoğu zaman tarihin sıcaklığını hissetmek, dokunabilmek kişide çok daha farklı duygular uyandırabiliyor. Biz bu nedenle herkes için dokunulabilir sergiler açıyoruz. Müzeyi gezerken bütün müzeye yayılmış yaklaşık 50 eserin dokunulabilir hali karşınıza çıkabiliyor. Bu özellikle görme engelliler, çocuklar tarafından ilgi görüyor. Ayrıca görme engelli bireylerin bunları daha iyi algılayabilmesi için Braille alfabesiyle yazılmış açıklamalara da yer veriyoruz. Bu dokunulabilen 4'üncü arkeolojik sergimiz. Yeşilova Höyüğü'nde çıkarılan eserlerin dokunulabilmesi için bize ayrılan bir alanda daimi olarak da sergilerimize yer veriyoruz ve artık müze statüsüne kavuştu" ifadelerini kullandı.
'EN ETKİLEYİCİ ESERLERDEN BİRİ ATATÜRK PORTRESİYLE BÜTÜNLEŞMİŞ TÜRK BAYRAĞI'
Festival kapsamında düzenlenen 'Soyut Manifesto' sergisinde ise en ilgi çekici eser Atatürk portreleri oldu. Ressam Serdar Okan'ın eserlerinden oluşan ve küratörlüğünü İsmail Erdoğan'ın üstlendiği sergide birçok eser boyanın dışında tül, dantel ya da cam parçacıklarından oluşuyor. Erdoğan, "Yakından küçük ayrı parçalar şeklinde olan eserler yakınlaştıkça portrenin bütününü oluşturuyor. Bu nedenle yakından ve doğru bir ışıkla bakıldığı zaman eserler parıldamaya ve coşmaya başlar. Işık yeterli değilse daha sönük olarak tamamen bir portre şeklinde karşınıza çıkabilir. En etkileyici eserlerden bir tanesi Atatürk portresiyle bütünleşmiş olan Türk bayrağı. Atatürk ile Türk bayrağı arasındaki o müthiş ilişkinin bütünleştiği bir manzara söz konusu" diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI
9367,77%3,72
34,55% 0,22
36,18% -0,12
2983,69% 0,75
4956,37% 0,00
Rize
22.11.2024