Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği, Dünya Alerji Haftası nedeniyle ‘Hayata Tehdit: Anafilaksi, Doğal Hayata Tehdit: İklim Değişikliği’ başlıklı online seminer gerçekleştirdi.
Seminerde konuşan Prof. Dr. Fazıl Orhan, Türkiye’nin anafilaksi (alerjik şok) haritasını çıkardıklarını belirterek, şu bilgileri aktardı:
“Bu çalışmada gördük ki, özellikle de çocuklarda en sık besin, ilaç ve arı venomları anafilaksiye neden oluyor. İlk 2 yaşta inek sütü ve yumurtayı en sık neden olarak saptadık, 3. sıklıkta ise kabuklu kuruyemişler var. Yaş ilerledikçe deniz ürünleri de ekleniyor. Arı venomlarında bal arısının anafilaksiye neden olduğunu görüyoruz. İlaç kategorisinde ise penisilin grubu antibiyotikleri en sık görüyoruz. Erişkinlerde aspirinden türetilmiş ilaçları en sık görüyoruz. Besinlerde ise fıstık ve ceviz erişkinlerde en sık görülen anafilaksi nedenleri.”
Doç. Dr. Zeynep Çelebi ise alerjik hastalıkların artık çevresel hastalıklar olarak da anılmaya başladığını söyleyerek, şunları kaydetti:
“Küresel ısınmayla daha fazla sıcak hava solumaya başlandı. Bu da alt ve üst solunum yollarında hücresel bir takım hasarlara yol açıyor. Mukus salgısında değişiklikler yapabiliyor, hava yolunda daralmalara neden olabiliyor. Bu da astım hastalarında alevlenme olmasına neden oluyor, öksürük ve balgamda artma şikayetlerini arttırıyor. Küresel ısınma ile polen mevsimi uzuyor, saman nezlesi olanların sadece ilkbaharda değil artık 4 mevsim yakınmaları devam ediyor. Deri de etkileniyor elbette. Atopik dermatit ve egzeması olan kişilerde bu hastalıkların daha kolay alevlendiği ve daha kontrolsüzleştiğini yapılan çalışmalarda gördük.”