Kurudere Kaya Ormanı, yan yana kayadan oluşan yüzlerce peribacası ile dikkat çekiyor
Ahmet KORKMAZER/NEVŞEHİR,(DHA)- NEVŞEHİR’in Gülşehir ilçesinde, 2017 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 'Doğal Sit ve Nitelikli Doğal Koruma Alanı' olarak tescil edilen Kurudere Kaya Ormanı, yan yana kayadan oluşan yüzlerce peribacası ile dikkat çekiyor. Gülşehir Tarih ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Boncukçu, "Buradaki alan, atmosferik şartlar olarak bilinen sel, rüzgar ve yağmur ile aşınarak 400'ü büyük kaya oluşumu ve daha küçük peribacalarına sahip gizli kalmış bir cennet" dedi.
Gülşehir ilçesinde bulunan Kurudere Kaya Ormanı, 2017 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 'Doğal Sit ve Nitelikli Doğal Koruma Alanı' olarak tescil edildi. Bölgede kayadan oluşan yüzlerce peribacası bulunuyor. Yan yana bulunan yüzlerce peribacası güzel manzarası ile dikkat çekiyor. Bölgenin turizme kazandırılması gerektiğini belirten Gülşehir Belediye Başkanı Erkan Çiftçi, "Burası çok sayıda peribacasından oluşan bir merkez. Burayı kaya ormanı olarak adlandırıyoruz. Gülşehir, Açıksaray Harabeleri, Mantar Kaya gibi bölgenin en korunaklı ve hiç el değmemiş ve en güzel yapılarından oluşan bir merkezdir. Bu merkezi ışıklandırarak ve yürüyüş yolları yaparak turizme kazandırmak için elimizden gelen çabayı ortaya koyacağız. İlçemiz değerleriyle çeşitlendirilmiş turizm olgusuna sahip farklı bir yer. Gülşehir'de bulunan Açıksaray Harabeleri, Mantar Kaya, St.Jean Kilisesi, Aziz Dimitrios Kilisesi, tarihi Kurşunlu Cami, Kurudere ve Kızılkatma mevkiimiz Kapadokya’nın turizmine çok ciddi manada yenilik katacaktır. Bunların hepsini birleştirdiğimizde Kapadokya bölgesinin en geniş vadileri ve kaya ormanları ilçemiz sınırları içerisinde yer alacaktır" ifadelerini kullandı.
'BÖLGEYİ TURİZME KAZANDIRMA AMACINDAYIZ'
Gülşehir Tarih ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Yalçın Yorulmaz ise, Kuruder Kaya Ormanı'nın Gülşehir’e turizm açısından önemli katkı sağladığını belirterek, "Bu bölgeyi turizme kazandırma amacındayız. Kurudere Kaya Ormanları, bölge turizmine potansiyeli ile büyük bir güç oluşturacak. Farkındalık oluşturmak amacıyla bu alanda bölge halkı ile birlikte yürüyüş turları düzenliyoruz" dedi.
'YAKLAŞIK 400 TANE BÜYÜK KAYA OLUŞUMU VAR'
Gülşehir Tarih ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Boncukçu da, "Kurudere mevkiinde yaklaşık 400 tane büyük kaya oluşumu var. 2017 yılında bu alan doğal sit ve nitelikli doğal koruma alanı olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tescil edildi. Acıgöl Kalderası , Karnıyarık Tepesi volkan konisi ile Tatlarin volkan konisinin Kızılırmak Vadisine doğru püskürmesi ve akması sonucunda bu alanın oluşumuna katkıda bulunduğu değerlendiriliyor. Buradaki alan, atmosferik şartlar olarak bilinen sel, rüzgar ve yağmur ile aşınarak 400'ü büyük kaya oluşumu ve daha küçük peribacalarına sahip gizli kalmış bir cennet” diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI