Malatya'da 8 bin kınalı keklik doğaya salınacak
Recep BAĞDAT/MALATYA,(DHA)- MALATYA'da sürdürülebilir av ve yaban hayatının devamlılığına katkı sağlamak amacı ile kurulan kınalı keklik üretim istasyonunda bu yıl üretilen 8 bin keklik doğaya salınmak için hazır hale getirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılında tesis haline getirilerek yapımı tamamlanan kınalı keklik üretim tesisinde keklik üretimi devam ediyor. Kurulduğu günden bugüne kadar 198 bin kınalı keklik üretilen tesiste bu yıl üretilen kekliklerin değişik illere nakillerinin yapıldığını belirten Doğa Koruma ve Milli Parklar 15'inci Bölge Müdürü Ahmet Çörtük, "Kınalı kekliklerimiz av ve yaban hayatının devamlılığında, tarımda süne mücadelesinde ve insan sağlığı için kene mücadelesinde çok önemli bir faktör. Tesisimizde bugüne kadar toplamda 198 bin adet kınalı keklik üretimi gerçekleştirildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzün programı dahilinde üretimlerimiz ara vermeden devam ediyor. Normalde kapasitemiz 10 bin adet ancak programı dahilinde bazen artış bazen de azalma olmaktadır. Bu yıl üretim miktarımız 8 bin adet" dedi.
Kınalı kekliklerin üretim aşamasına da değinen Çörtük, "Üretim istasyonumuz damızlıkhane, kuluçkahane ve alıştırma volyerleri olmak üzere 3 bölümden oluşuyor. Sıcaklığın 37.5 santigrat derece ve yüzde 55 nem oranı miktarının olduğu ortamlarda 21 günde ilk çıkımlarımızı alıyoruz. Civciv dönemlerinde de 35- 40 gün gelişimlerini sağlayıp 80 gün kadar volyerlerde tutuyoruz. Daha sonra kınalı kekliklerimiz kanat kaslarının geliştirilmesi için alıştırma volyerlerine alınıyor. Bu son aşamadan sonra Türkiye'nin değişik illerine keklik salımı için nakillerini yapıyoruz. Kahramanmaraş merkezli depremlerde de ara vermeden kınalı keklik üretimimiz devam etti” şeklinde konuştu.
FOTOĞRAFLI