Marmarabirlik’ten 445 milyon TL ödeme
Cansel ORUÇ/BURSA, (DHA)-2024/2025 ürün alım kampanyası devam eden ve ürün bedellerini 15 günlük periyotlarla ödeyen Marmarabirlik, 6 Aralık Cuma günü, ortaklara 445 milyon TL’lik ödeme yapacak.
2024/2025 ürün alım kampanyasına ekim ayında başlayan Marmarabirlik, bugüne kadar 40 bin ton ürün alımı gerçekleştirdi. Ortaklara 16 Kasım-29 Kasım tarihleri arasında teslim ettiği ürün bedellerinin yüzde 50’sinin karşılığı olarak, 6 Aralık Cuma günü 445 milyon TL ödeme yapılacak. Ortaklar, saat 00.00’dan itibaren üçüncü dilim ödemelerini Ziraat Bankası ATM’lerinden alabilecekler. Bu ödeme ile birlikte ortaklara toplam 882 milyon TL ödeme yapılmış olacak.
‘ÜRETİCİ ELİNDEKİ ÜRÜNE SAHİP ÇIKMALI’
Ürün alımlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Marmarabirlik’in faaliyet alanı olan kooperatif bölgesinde 379 bin ton rekolte olduğunu, bu miktarın tamamını almasının, ne fiziki ne de mali olarak mümkün olmadığını belirtti. 2025 yılında arz talep dengesinin değişeceğini ve ürünün az olacağını ifade eden Hidamet Asa, “Şu anda arz fazla, talep ise az. Daha sonra arz düşeceği için talep aynı kalsa bile, fiyatlar normale dönecektir. Bu yüzden üreticimiz elindeki ürüne sahip çıksın” ifadelerini kullandı.
Marmarabirlik’in 60 bin ton ile tarihinin en yüksek alım planını yaptığını, ancak özellikle Bursa Bölgesi’nde geçen yılın 3 katı ürün olduğunu belirten Başkan Asa, bu ürünü Marmarabirlik’in tek başına kaldırmasının mümkün olmadığını söyledi. Asa, uzun vadede sofralık zeytinin havuzdan talep göreceğini ifade ederek, “Sofralık zeytin rekoltesinin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde Marmarabirlik’in görevi önce kendini, kooperatiflerini ve ortaklarını korumaktır. Aynı zamanda ortağının ürününü satmak, en iyi şekilde değerlendirmek ve bir sonraki ürün alım dönemine hazırlanmaktır” dedi.
‘SERBEST PİYASADAKİ ÜRÜNÜN ORTALAMA FİYATI DÜŞÜK SEVİYEDE’
İlk hasat dönemi başladığında üreticinin tercihinin yağlık zeytin olduğunu söyleyen Asa, “Şu andaki teslimatların sofralığa doğru yönelmiş olması sevindiricidir. Bu da üreticimiz açısından fiyat ortalamasının yukarı yönde artışını sağlayacaktır. Serbest piyasadaki ürünün ortalama fiyatı düşük seviyede. Üretimde devamlılığın sağlanması için, üreticinin emeğinin ve alın terinin korunması gerekir. Burada tüccara da görev düşüyor. Marmarabirlik’te 270 dane ürünün avans fiyatı 70 TL iken, serbest piyasada 45 TL’ye almak istenmesini doğru bulmuyoruz” diye konuştu.
‘TESLİMATTAKİ SIKINTILAR FARKLI BEYAN RAKAMLARINDAN İLERİ GELİYOR’
Teslimat miktarı konusunda yaşanan sıkıntılarla ilgili de konuşan Asa şunları söyledi:
“Bu sıkıntıların temeli ortakların rekolte beyanı verdikleri dönemde, ana taahhüt miktarına kadar rekolte beyanı yazdırmış olmalarıdır. Marmarabirlik alım miktarıyla, rekolte beyanı arasındaki fark büyüdükçe, kota uygulaması kaçınılmaz oluyor. Rekolte beyanı 100 bin ton yerine 80 bin ton gelmiş olsaydı kota uygulaması olmazdı. Önümüzdeki yıllarda ortalama verilebilecek ürün miktarı kadar rekolte beyanı verilmesinin önemli olduğunu belirtmek isterim.” (DHA)
FOTOĞRAFLI