Mutsuzluk, isteksizlik, umutsuzluk ve tahammülsüzlük... Kişinin yaşamını olumsuz etkileyen depresyon belirtilerini bu şekilde sıralayabiliriz. Dışardan bakınca görülebilen bu belirtileri taşıyan kişiler genel manada hiçbir şeyden zevk almaz.
Bazı depresyon çeşitlerinde ise kişi bu belirtileri içinde yaşar. Maskeli depresyon adı verilen bu psikolojik rahatsızlıkta belirtiler, depresyondaki kişi tarafından bilinçli ya da bilinçsiz olarak gizlenebilir.
Maskeli depresyonda olan kişi genellikle mutsuzdur. Sürekli duymama, felç, ağrı ve yorgunluk gibi başka sağlık sorunları yaşarlar. Bu kişilerde maskeleme nedeniyle ilaç, alkol, yiyecek, cinsellik bağımlılığı yaygındır.
Depresyondaki kişi sürekli "kendimi iyi hissediyorum, sadece biraz stresliyim" şeklinde sahte bir iyilik haline bürünür. Sosyalleşme ve iletişime kapalı insanlardır ve bunun için hep bir mazeret bulurlar.
Normal depresyondan farklı olarak bu kişiler genelde tam zamanlı iş sahibidir. Maskelerini taktıkları sürece, insanların arasında kusursuz görünürler. Bununla birlikte bu kişiler maskelerinin altında, üzüntü, panik atak, uykusuzluk ve bazı durumlarda intihar düşüncesi içindedir.
Maskeli depresyon, psikoterapi ya da hipnoterapi ile başarılı şekilde tedavi edilebilir.