Çiftçiyi böyle mi koruyorsunuz?
Geçen yıl verilen rakam 5700 TL / ton. Yani artış oranı nedir? Sadece yüzde 5,26… Evet yanlış okumadınız, yüzde 5,26’lık artık…
Peki enflasyon oranımız (baskılanmış TÜİK enflasyon oranı) nedir? Yüzde 47,83…Ya gerçek enflasyon (ENAG tarafından açıklanan) yüzde 122,88. Sadece TÜİK’e göre mısır artışı yapsan verilen rakam 8500 TL/ton olmalıydı. Verilen rakam 6000 bin TL…Şaka gibi..
Seçi meydanlarında “Çiftçimizi, üreticimizi enflasyona ezdirmiyoruz, mahsulünün hakkını veriyoruz” nutuklarına ne oldu?
Peki üreticinin girdi kalemleri ne oldu bir de ona bakalım…
Mazota son bir yılda gelen zam yüzde 235…
Gübreye son bir yılda gelen zam yüzde 138…
TİGEM tarafından sağlanan buğday, arpa ve tritikale tohum fiyatları geçen yıla göre 3 kat arttırıldı…
Mısıra verilen zam ile ya çiftçiyle alay ediyorsunuz yada bu insanları aptal yerine koymaya çalışıyorsunuz…Ekonomide yaptığınız hataların bedelini ne çiftçi ne de vatandaş ödemek zorunda…Tarlada 8,5 lira olan domates fiyatı markette 30 liraya çıkıyorsa, bunun nedenini ne çiftçide arayın ne de marketlerde…Bunun nedeni yanlış ve israfa dayalı ekonomi politikalarındadır.
Sakarya’nın tarımda en önemli taşlarından biri olan ve Türkiye’de üretimde söz sahibi olduğumuz mısıra verilen fiyatın anlamı açıktır; “Sen mısır üretme, başka ürünlere geç” anlamına gelen bir fiyat layık görülmüştür. Eğer amacınız mısırda ithalatı artırmaksa bunu açık açık söyleyin. Tarım ülkesi değil, ithalat cenneti olan Türkiye’de sıra mısıra geldi sanırım.
Mısırda ithalat 2022 yılında 2 milyon 983 bin ton olarak gerçekleşti ve mısır ithalatına ödenen döviz ilk kez 1 milyar doları aştı. 2023 yılının ilk 6 ayında ise 1 milyon 505 bin ton ithalat yapıldı. 2023 yılı 6 aylık dönemde toplam ithal edilen mısırın yüzde 85'i Rusya Federasyonundan, yüzde 11'i ise Ukrayna'dan gerçekleşti. Bir zamanlar lider olduğumuz ve dünyaya bolca ihraç ettiğimiz ürünleri şimdi artık ithalat yaparak ancak bizim tüketimimizi karşılıyor. Mısırda da benzer oyunlar oynanmadığını kim söyleyecek?
Bir zamanlar ekonominin başında olan rahmetli bakanımızın da mısırda ithalat kapılarını açıp çiftçiyi o zaman da mağdur etmemiş miydi?
Yoksa tasarruf tedbirlerine lüks makam araçlarından değil de çiftçinin emeğinden mi başlıyorsunuz? Beyler, yanlış yaptınız yanlış yapmaya da devam ediyorsunuz…Ekonomi test yada deney değildir…
“Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” cümlesini bu millete test ettirdiniz ve sonuçları ekonomide çok ağır oldu…Bunu hala görmediniz mi? Evet bence iyi gördünüz ama yaptığınız geri manevralar da bir işe yaramıyor. Zira iş işten geçti…
Mısırdaki feryat sadece çiftçinin değil, Sakarya’daki STK’ların da feryadı. Önceki gün STSO meclisinde konuyu dile getiren Başkan Akgün Altuğ, mısıra verilen fiyatın revize edilmesi gerektiğini belirtti. Aynı şekilde ziraat odaları ve bazı siyasi partilerin de gündeminden düşmedi…Yerel seçimler geliyor belki kesenin ağzı yine açılı dedik ama görünen o ki çiftçiye verilen 300 TL’lik artış yerel seçimlerin bile önemsenmediğini gösterdi.
Beyler çiftçiyi koruyoruz laflarını en iyisi hiç sarfetmeyin… Böyle koruyacaksanız vay çiftçinin haline….
9997,94%0,20
35,56% 0,23
37,01% 1,47
3098,47% 0,57
4959,96% 0,30
Rize
21.01.2025