Tarih: 22.01.2025 12:19

Mersin'de tarıma can suyu belediyeden

Facebook Twitter Linked-in

MERSİN, (DHA)- MERSİN Büyükşehir Belediyesi tarım sektöründe sürdürülebilirliği desteklemek ve çiftçilerin ekonomik olarak daha güçlü bir konuma gelmesini sağlamak amacıyla, her yıl artan bir ivmeyle projelerini çeşitlendirmeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, tarım sektöründe sürdürülebilirliği desteklemek ve çiftçilerin ekonomik olarak daha güçlü bir konuma gelmesini sağlamak amacıyla, her yıl artan bir ivmeyle projelerini çeşitlendirmeye devam ediyor. Mersinli çiftçiler, Büyükşehir’in fide, fidan, küçükbaş hayvan, makine ve ekipman, sulama borusu, ilaç ve gübre gibi çeşitli tarımsal destekleriyle, üretimlerini artırma fırsatı buluyor. Özellikle küçük aile işletmeleri, Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı destekler sayesinde önemli bir kalkınma süreci yaşıyor. Bu destekler üretimin verimliliğini artırırken, yerel ekonomiye de katkı sağlıyor. 2024 yılı da Büyükşehir’in tarımsal desteklerinin üreticilerle buluştuğu bir yıl oldu.

Mersin’in 13 ilçesinde bölgeye has özelliklere göre destekte bulunan Büyükşehir, özellikle kıraç ve problemli arazilerde yetiştirilmeye uygun nergis soğanı dağıtımlarını sürdürdü. Torosları saran nergisler kokusuyla vatandaşları cezbederken, kazancıyla da üreticinin yüzünü güldürdü. 2024 yılında 134 üreticiye toplam 197 bin 819 nergis soğanı dağıtıldı. Ayrıca 62 üreticiye 59 bin 200 lavanta fidesi, 3 bin 280 üreticiye ise 97 bin 749 adet zeytin fidanı dağıtımı yapıldı. Üreticileri meyve yetiştiriciliğine de teşvik ederek ürün desenini çeşitlendirmek, kısıtlı olan tarım alanlarından maksimum düzeyde fayda sağlayabilmek amacıyla yeni bir fidan desteğine başlayan Büyükşehir, 249 üreticiye 7 bin 363 Trabzon hurması fidanı dağıtımı gerçekleştirdi. 2024 yılında toplamda 100 kilometre sulama borusu desteğinde bulunan Büyükşehir, bu sayede 6 bin 500 dekar alanın verimli bir şekilde sulanmasını sağladı. Büyükşehir ayrıca Tarsus ve Silifke ilçelerinin çeşitli mahallelerinde 98 üreticiye organik tarım eğitimi vererek, bu üreticilerin organik sertifikasyon almalarına destek oldu.

PROJELER SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ KORUYOR

‘Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’yle yerelde kalkınmayı ve sürdürülebilir olmayı hedefleyen Büyükşehir, 2024’te yetiştiricilere dağıtılacak bin 500 baş hayvanı satın almayıp sahadan toplayarak, yeni yetiştiricilere teslim etti. Otlatma mevsiminin kısıtlı bir zaman dilimine sıkışmasından dolayı, kış aylarında hayvanların yem ihtiyacı önemli bir problem yaratıyor. Bu problemin çözümüne destek olan Büyükşehir, 689 yetiştiriciye 438 bin 200 kilogram, yüzde 50 hibeli mısır flake yemi dağıtımı yaptı.

Büyükşehir’in makine destekleriyle üreticilerin el gücüyle uzun saatlerde yaptıkları işlemler büyük ölçüde azalırken, maddi olarak da tasarruf sağlanıyor. Kooperatifler ve odalar üzerinden yapılan destekler kapsamında Silifke’ye 1 fıstık kabuk soyma, 1 nar taneleme, Erdemli’ye 12 sisleme, Aydıncık ve Gülnar’a 3 badem soyma makinesi teslim edilirken, Mersin’de birçok mahalleye 9 ceviz soyma, 5 erik boylama, 11 üzüm sıkma ve 5 zeytin boylama makinesi desteği sağlandı. Kırsalda geleneksel lezzetlerin gelecek kuşaklara taşınabilmesi ve imece ruhunun devam ettirilmesi amaçlanarak sürdürülen destek projesi kapsamında ise, 2024 yılı içerisinde Mersin’in çeşitli mahallelerine toplamda 150 hamur yoğurma makinesi teslim edildi. Akdeniz Ziraat Odası’na ise 1 toprak analiz cihazı desteği sağlandı.

Turunçgil üreticilerinin karşı karşıya olduğu önemli bir sorun olan Akdeniz Meyve Sineği ile etkin mücadele edebilmek amacıyla Akdeniz, Mezitli, Tarsus, Toroslar ve Yenişehir ilçelerinde 1800 üreticiye 30 bin litre hidrolize protein dağıtımı yapıldı.

TARIMSAL DESTEKLER, BÖLGENİN ÖZELLİKLERİNE GÖRE BELİRLENİYOR

Konargöçerler için önemli bir destek projesi olan ‘Güneş Topluyoruz Sizin İçin’ sloganıyla hayata geçirilen ‘Güneş Paneli Desteği Projesi’, 2024 yılında da çadırları aydınlattı. 150 arı yetiştiricisi ve 250 küçükbaş hayvan yetiştiricisi olmak üzere, 2024 yılında toplamda 400 yetiştiriciye güneş enerjisi paneli desteği verildi. Ayrıca konargöçer yörüklerin sulama ihtiyaçlarının daha etkin ve verimli bir şekilde karşılanması amacıyla yüzde 50 katkı payı alınarak yapılan destek kapsamında, 2024 yılında muhtelif ilçelerde Mersin İli Damızlık Koyun Keçi Birliği’ne kayıtlı toplamda 130 yetiştiriciye sulama tankeri desteği sağlandı.

Örtüaltı sebze yetiştiriciliği yapan üreticilerin üretim kaynaklı sorunlarını en aza indirerek ürün kalitesini ve üretim miktarını arttırmak amacıyla üreticilere sera ipi dağıtımı yapan Büyükşehir, 2024 yılında 3 bin üreticiye toplam 45 bin kilogram sera ipi ve bin üreticiye bin kutu yapışkan tuzak desteği sağladı. Örtüaltı sebze üretiminde aşırı kimyasal kullanımının azaltılması amacıyla üreticilere sıvı organik gübre desteği veren Büyükşehir, Akdeniz ilçesinde birçok mahallede üretim yapan 2 bin 500 üreticiye toplam 25 bin litre organik gübre desteği sağladı. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —