Meslek lisesinde geleceğin teknik ressamları yetişiyor
Gökhan İÇKİLLİ / SAMSUN, (DHA)- SAMSUN'un Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğrenciler, hem teknik bilgi hem de uygulamalı eğitimle geleceğe hazırlanıyor. Çizim dalında eğitim gören öğrenciler, bilgisayarlı çizim programları sayesinde mimari, iç mekan ve statik proje çizimlerini ustalıkla yapıyor. İnşaat Teknik Öğretmeni Mehmet Mert, “Öğrencilerimiz bilgisayarlı çizim programında mimar proje çizimi, iç mekan çizimi ve statik proje çizimi yapıyorlar. Okulu bitirdiklerinde teknik ressam olarak piyasada çalışabilirler. Alanlarında başarılı olan öğrenciler de 4 yıllık yüksek öğretime geçiş yaparak, kendi branşlarında mimarlık, teknik öğretmenlik veya inşaat mühendisliğini okuyabilirler” dedi.
Samsun’un Atakum ilçesinde bulunan kimya, bilişim, inşaat, tesisat ve iklimlendirme ile elektrik elektronik teknolojisi olmak üzere 5 alanda toplam 1386 öğrencisi olan Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki inşaat teknolojisi alanındaki öğrenciler hem teknik bilgi hem de uygulamalı eğitimle geleceğe hazırlanıyor. Mimari proje teknik ressamlığı, statik proje teknik ressamlığı ve iç mekan çizim dallarında eğitim gören öğrenciler, 2 ve 3 boyutlu bilgisayarlı çizim programları sayesinde mimari, iç mekan ve statik proje çizimlerini yapıyor.
TEKNİK RESSAMLIKTAN MÜHENDİSLİĞE GİDEN YOL
Öğrencilerin mesleki becerilerini nasıl geliştirdiklerini anlatan İnşaat Teknik Öğretmeni Mehmet Mert, “İnşaat Teknik Öğretmeni Mehmet Mert, “Öğrencilerimiz çift bilgisayarlı çizim programında çizim yapmaktalar. Okulumuzda Mimari Proje Teknik Ressamlığı Dalı, Statik Proje Teknik Ressamlığı Dalı ve İç Mekan Çizim Dalları olmak üzere 3 tane çizim dalımız mevcuttur. Öğrencilerimiz bilgisayarlı çizim programında mimar proje çizimi, iç mekan çizimi ve statik proje çizimi yapmaktalar. Okulu bitirdiklerinde teknik ressam olarak piyasada çalışmaktalar. Öğrencilerimizden başarılı olanlar da 4 yıllık yüksek öğretime geçmekteler. Kendi branşlarında mimarlık, teknik öğretmenlik veya inşaat mühendisliğini okumaktalar. Şuanda öğrencilerimizin bir kısmı 2 boyutlu olarak mimari proje çizimi ve 3 boyutlu modelleme yapıyorlar. 11’inci sınıftaki öğrenciler seneye mimarlık ve mühendislik büroları başta olmak üzere staj yapmaya gidecekler. Oradaki çalışmalara yardımcı olacaklar. Haftanın 2 günü okulda 3 günü de işletmede olacaklar. Bunun karşılığında da işletmelerden belli bir ücret alacaklar. Öğrenciler burada katların tasarımlarını yapıyor. Kat planları, kesitler, görünüşler, vaziyet planı gibi paftaları çiziyorlar” dedi.
HEDEFİM İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
Çizim yapmanın kendisi için bir tutku olduğunu ifade eden 11. sınıf öğrencisi Ecem Su Çalış, “İnşaat alanında okuyorum. Mimari proje çizimi alanındayım. Hedefim inşaat mühendisliği, ayrıca da mimarlık belgesi almak istiyorum. Burada ilk önce üst ve yan görünüş olarak 2 boyutlu çizimler çiziyoruz. Ondan sonra da onları 3 boyutlu modelleme programı ile modelliyoruz. Bu okulu kendim isteyerek ve severek tercih ettim. Bir şeyler çizmeyi seviyorum. Bu çok hoşuma gidiyor. Ortaya bir şeyler çıkınca mutlu oluyorum. Yeni şeyler ortaya koymayı seviyorum” diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI
10075,17%1,14
35,36% 0,13
36,47% 0,39
2999,46% -0,71
4874,55% 0,35
Rize
05.01.2025