Midesindeki tümörden, ESD yöntemiyle kurtuldu
Selim KAYA/DİYARBAKIR,(DHA)- DİYARBAKIR Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Üzel, Çin’de 2 ay boyunca Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD) yönteminin eğitimini aldıktan sonra, bu yöntemi kentte uygulamaya başladı. Üzel, hastaneye başvuran Asuman Polat'ın (40) midesindeki tümörü, bu yöntemle alarak sağlığına kavuşturdu. Uzman Dr. Ali Üzel, “Tümör dediğimiz bu lezyonları endoskopi yardımı ile mideye girip özel bıçaklarla kesip çıkartıyoruz. Çok pahalı, maliyetli bir işlem olduğu için bundan sonra özellikle ekonomik durumu iyi olmayan hastalarımız korkmadan hastanemize gelebilirler. Güneydoğu Anadolu’da bir kamu hastanesinde ilk defa bu işlemin yapılmasının mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Üzel, alanında kendini geliştirmek için Çin’e giderek 2 ay boyunca tümörlerin ameliyata gerek kalmadan endoskopik yollarla alındığı ESD yönteminin eğitimini aldı. Daha sonra kente dönen Üzel, hastaneye başvuran ve midesinde tümör tespit edilen Asuman Polat’ı, muayene etti. Üzel, kapalı ameliyatı Polat’ta gerçekleştirerek tümörü çıkardı. Asuman Polat, durumunu iyi olduğunu ve yemek yiyebildiğini belirterek, “Midemde tümör vardı. Ali beyin yanına geldim. Ameliyat olacağımı, midemde tümör olduğunu söyledi. Ameliyatı yaptı ve elhamdülillah çok iyiyim. Kapalı ameliyat yaptı. Normalde zor bir ameliyattı. Çok arkadaşım dışarıda yapmış, dışarıda çok pahalıdır. Bugün 5’inci günüm, iyiyim, yemek yiyebiliyor, su içiyorum ve ayaktayım” diye konuştu.
‘ÖZEL BIÇAKLARLA KESİP ÇIKARIYORUZ’
Hastanın kesi olmadan ameliyat edildiğini belirten Dr. Üzel, “Hastamız Asuman Polat, bize genel cerrahi tarafından refere edildi. Orada evre bir tümör dediğimiz bir lezyonu mevcuttu. Biz ilk önce hastamızın bir endoskopik ultrasonunu yaptık. Lezyonun derinliğine baktık, çıkartabilir miyiz? diye. Baktık, çıkartmaya uygun bir lezyondu. Biz bu endoskopi yardımı ile mideye girip özel bıçaklarla lezyonları kesip çıkartıyoruz. Bu işlemde hasta da dışından herhangi bir kesi yapmıyoruz. Bu işleme ESD diyoruz. Tabii bu ESD çok teknik bir olay ve ileri teknolojik alet gerektiren bir olay. Ülkemizde bu işi ciddi anlamda yapan hocalarımız var. Ben bu işin eğitimi için 2 aylığına Çin’e gittim. Shenyang eyaletinde Shenjink Hospital’de observer olarak bulundum ve hayvan modelleri üzerinde bu işlemleri yaptık. Daha sonra buraya geldim, burada bizim Gastroenteroloji Derneği’nin benzer çalışmaları vardı. Onların da çalışmalarına katıldık ve hastamız bize bu şikayette başvurunca, hastane yönetiminin de sağladığı kolaylıklar sayesinde, hastamızı tartışarak operasyona aldık” şeklinde konuştu.
‘GÜNEYDOĞU’DA BİR KAMU HASTANESİ’NDE İLK DEFA YAPILMASININ MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ’
İşlemin çok pahalı olduğunu ancak kamu hastanelerinde ücretsiz yapıldığı için maddi durumu iyi olmayanların kolaylıkla bu işlemle tümörden kurtulabileceğini söyleyen Dr. Üzel, “Şimdi bu işlem ne için önemli? Çok pahalı, maliyetli bir işlem olduğu için özellikle ekonomik durumu iyi olmayan hastalarımızın artık bu işin kamu hastanelerinde de yapılabildiğinin müjdesini halkımıza vermek istedik. Bu anlamda hastanemiz başhekimine ve diğer yönetici arkadaşlara da çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda çalışma arkadaşlarımla bu anlamda iyi bir ekip olduk. Onlara da teşekkür ediyorum. Hastamız bunu kabul ettiği için hastamıza teşekkür ediyorum. Çünkü iyi bir örnek oldu. Bundan sonra özellikle ekonomik durumu iyi olamayan hastalarımızın korkmadan hastanemize gelebileceğini, bu işlemi yapabileceğini de göstermiş oldu. Tamamen ücretsiz yapıyoruz. Nihayetinde burası bir kamu hastanesi ve kamu hastanesinde bütün işlemler ücretsiz yapılır. Hiçbir para talep edilmez. Bu anlamda hastalarımız gönül rahatlığıyla gelebilirler. Bu bölge açısından da önemli, çünkü çok merkezde bu yapılmamaktadır. Yani kamu hastanelerinde her halde toplasanız 5 veya 6 merkezi geçmez. Güneydoğu Anadolu’da bir kamu hastanesinde ilk defa bu işlemin yapılmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Eğer midenin daha derin tabakalarına yayılmış olsaydı bu hastanın cerrahi olarak alınması gerekiyordu yani dışarıdan açık ameliyat olarak yapılması gerekiyordu. Normal doğal yoldan girerek, ağızdan yemek borusundan mideye ulaştık. Özel bıçaklarla oradaki lezyonu çıkartmayı başardık” ifadelerini kullandı.(DHA)
FOTOĞRAFLI