ADANA,(DHA)- ADANA Müftüsü Mehmet Taşcı, 2023 yılında ülke genelinde 750 bine yakın kurbanlık hissesinin kendilerine ulaştığını ve 149 ülkede 300 ayrı merkezde kurban etlerinin dağıtıldığını belirterek, Adana’nın kurban bağışlarında ilk 10 il arasında olduğunu kaydetti.
Adana Müftüsü Mehmet Taşcı, kurban ibadetiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Taşcı, dinen zengin sayılan ve en az 80 gram altına veya buna mukabil maddi imkanı olanların kurban kesmesinin vacip olduğunu anlattı.
Kurban edilecek hayvanın belirli şartlara haiz olması gerektiğini vurgulayan Taşcı, son ödeme gününü geçirmeden ve faize girmeden kredi kartı aracılığıyla kurbanlık hayvanın satın alınabileceğini dile getirdi. Kurbanlıkların sağlık açısından bir probleminin olmamasını gerektiğini özellikle aktaran Taşcı, “Kesileceği yere gidemeyecek kadar hasta veya topal, bir veya her iki gözü kör, boynuzlarından biri veya ikisi kökünden kırık, dili, memesi, kuyruğu veya kulaklarının yarısı veya tamamı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş hayvanlar kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, hafiften topal ve bir kulağının delik olması kurban edilmesine değildir” diye konuştu.
‘HİSSEDARLARIN HEPSİ İBADET MAKSADIYLA KURBAN KESMELİ’
Zincir marketlerin yapmış olduğu bazı kurban kampanyalarının caiz olmadığını belirten Taşcı, kurban keserken kimlerle hissedar olduğumuzun bilinmesi gerektiğini ve kesilen hayvan etlerinin birbirlerine karıştırılmadan hak sahiplerine verilmesinin önemine dikkat çekti. Taşcı, ”Büyükbaş hayvana bilindiği üzere 7 kişiye kadar hissedar olunabiliyor. Hisse sahiplerinin hepsi sadece ibadet maksadıyla kurban kesmelidir. Hissedar olduğumuz kişilerin hangi maksatla kurban kestiğini bilmeliyiz. Kurban keserken kaç kilogram et elde edeceğinin hesabına girenler var. Ortaklardan bir kişinin bile niyeti et ihtiyacını gidermek olursa diğer hisse sahiplerine de zarar vermiş olur” dedi.
Dini hassasiyeti olmayan kurum ve kuruluşlara da kurbanların emanet edilmemesi gerektiğini bildiren Taşcı, kurban kesmek yerine hayvanların piyasa karşılığı olan paranın toplanarak farklı şekilde değerlendirilmesinin caiz olmadığını da söylerken bu şekilde kurbanın geçerli olmadığını kaydetti. Kurbanın ‘yakınlaşmak’ manasını taşıdığını hatırlatan Taşcı, kesilen hayvanların et ve kanlarının Allah’a ulaşmadığını ve sadece niyetin Allah’a ulaşacağını hatırlattı.
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın kurbanlık çalışmalarına da değinen Taşcı, 2023 yılında ülke genelinde 750 bine yakın kurbanlık hissesinin kendilerine ulaştığını vurguladı. 149 ülkede 300 ayrı merkezde kurban etlerinin dağıtıldığını belirten Taşcı, Adana’nın bağışlarda ilk 10 il arasında yer aldığını söyledi.
Kurban ile manevi kazanç elde ettiklerini dile getiren Taşcı, "Ülkemize ne zaman darbe, deprem, hastalık ve terör gibi tehditler gelse Bilal-i Habeşi’nin torunu Afrikalı kardeşlerimiz başta olmak üzere dünyanın dört bir köşesinden ismi dahi bilinmeyen bölgelerden ülkemize dualar edilmektedir. Her bir kurban vekalet hissesiyle memleketimizin kaskosunu da yapmış oluyoruz” diye konuştu. (DHA)
FOTOĞRAFLI