Murat SÖZERİ/MUT(Mersin), (DHA) - MERSİN’in Mut ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen İncir Festivali’nin 29’uncusu yapıldı.
İlçeye bağlı Dereköy Mahallesinde yapılan festivale, İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, Belediye Başkanı Murat Orhan, Cumhuriyet Başsavcısı Zuhal Solmaz, Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, daire amirleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Saydı duruşu, İstiklal Marşı ve Mut yöresi Halkoyunları Topluluğu gösterisiyle başlayan festivalin açılışında konuşan Dereköy Mahallesi muhtarı Bülent Yüksel, 5-6 yıl öncesine kadar köylerinde üretilen inciri tanıyanın olmadığını belirterek, “Mut’un incirini bilen tanıyan yoktu. Mut inciri ülkemin en değerli meyvesi ürünü. İncirde çok eksiğimiz vardı. Kaymakamımız ve STK’larımızla bu yıldan sonra inşallah bu Mut inciri markasız olmayacak” dedi.
’10 ÜRÜNDE TÜRKİYE İKİNCİSİYİZ’
İl Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Karadağ’da Mersin’de 100’ün üzerinde ürünün üretildiğini, 10 üründe Türkiye birincisi olunduğunu söyledi. Karadağ, “10 üründe Türkiye ikincisiyiz. 9 üründe de Türkiye üçüncüsüyüz. Ekonomik değere ait ve ilk 10 içerisinde olan 51 tane ürünümüz var. Bu da Mersin ilimizin tarımsal faaliyetler sonucu elde ettiği ürünler ve bunun karşılığındaki gelirinin ne kadar önemli ne kadar fazla olduğunu bize açık açık göstermektedir” diye konuştu.
Mut Belediye Başkanı Murat Orhan yaptığı konuşmada “Bahçe bitkileri cenneti olan Akdeniz bölgesinde mikro klima özelliği olan bir ilçede yaşıyoruz. Aynı zamanda bu Dere köyümüzde bu mikro klima özelliği içerisinde yeni bir mikro klima özellik gösteren bir bölge. Burada gerçekten inciriyle al kayısısıyla zeytiniyle son derece kaliteli tarımsal ürünler üretilmekte. Dolayısıyla alın terinin ve emeğin bu kadar yoğun harcandığı bir sektörde elde edilen kazancında kutsal olduğuna ben inanıyorum” diyerek sözlerini bitirdi.
'COĞRAFİ İŞARET İÇİN ÇALIŞMALARI BAŞLATTIK'
Festival de son sözü alan İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı ise, “Mut ilçemiz eşsiz güzellikte birçok ürünün bize çok büyük fırsatlar sunan imkanlar sunan bir coğrafyada bulunuyor. Mut beyazı olarak isimlendirdiğimiz incirimizle gerçekten tarımsal ürün içerisinde çok önemli bir yeri var çok özel bir yeri var. 4 bin 500 dekar alanda üretiyoruz. Bu seneki hedefimizde 4 bin 200 ton olarak hesaplamış arkadaşlarımız ama verim' biraz düşük verimli zamanlarda 10 bin tona kadar ürettiğimiz oldu. Burada temel amacımız siz üreticilerimizin bu üründen elde ettiği geliri katma değeri arttırmak ve bunu en üst seviyeye çıkarmak. Onun için bunun içinde odalarımızla, kamu kurumlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte bugüne kadar çok önemli çalışmalar var. Bundan sonrada bu istişareleri çalışmaları en üst seviyede devam ettireceğiz. İlk hedefimiz Mut beyazı adını verdiğimiz bu incirimizin coğrafi işaretini alıp coğrafi işaret için gerekli çalışmalar başlattık bu başvuruyu gerçekleştirip bu müstesna ürüne coğrafi işaret almak olacak” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından En İyi İncir Üreticisi, İncir Güzeli, İncir Yeme Yarışması düzenlenerek dereceye girenlere ödülleri verildi. Festivalin akşam bölümünde ise yöresel sanatçılar konser verdi. (DHA)
FOTOĞRAFLI