Tarih: 21.05.2024 14:31

Müzeler Haftası'nda öğrencilerden Telkari Müzesi’ne ziyaret

Facebook Twitter Linked-in

Mehmet Halis NAYIFOĞLU/MİDYAT (Mardin),(DHA)- MARDİN’in Midyat ilçesinde, Müzeler Haftası nedeniyle öğrenciler Telkari Müzesi’ni ziyaret etti.

Midyat ilçesinde Müzeler Haftası nedeniyle öğrenciler, Akçakaya Mahallesi Süryani Çarşısında bulunan Telkari Müzesi'ni ziyaret etti. Süryani ustalar tarafından geçmişten günümüze kadar ulaştırılan 3 bin yıllık telkari sanatı ile yapılan takı, ev eşyası, hançer ve silah gibi eserlerin sergilendiği müzeyi gezen öğrenciler, müze görevlisi ve Telkari ustası Yusuf Çetin’den eserler hakkında bilgi aldı. Yusuf Çetin, “Müzemiz dünyanın ilk Telkari müzesi olarak tarihe geçti. Telkari, sadece bizim Midyat’a ait bir sanat, yani Süryanilerin sanatı. Midyat’ın yerel halkı da zaten Süryanilerden oluşuyordu. 3 bin yıllık bir geçmişi var. Süryaniler tarafından günümüze kadar getirilmiş. Farklı topluluklar da burada yaşadığı için onlar da Süryanilerden öğrendi, ben de Telkari ustasıyım. Süryanilerin yanında öğrendim. Bu müze de belediyemiz tarafından açıldı. Buraya ilgi çok gerçekten. Hem bilgi veriyoruz hem de yapım aşamasını gösteriyoruz onlara. Burada aynı zamanda Osmanlı, Roma, Bizans dönemlerinden kalma parçalarımız da sergileniyor. Mezarlıklardan çıkan tarihi eserlerimiz de var. Onların da tanıtımını yapıyoruz. Yöresel dediğimiz eskiden giyilen kıyafet de var. Onlar hakkında da bilgiler veriyoruz” dedi.

‘HERKESİN GELMESİNİ TERCİH EDERİM’

Müzeyi gezen Elif Çelik, “Çok güzel şeyler vardı. Küpeler olsun, çantalar olsun, hepsini elle yapmışlar, Sümerlerden gelmiş, biz burada gördük, eğlendik. Çok güzel bir yer. Herkesin gelmesini tercih ederim. Çünkü tarihimizi öğrenmek, bunları gezmek, öğrenmek çok güzel bir şeydi. Midyat‘ta zaten gezerken her yerde Telkari olan şeyler vardı ama bu kadar güzel olduğunu bilmiyorduk. Bu müzeye gelince burada öğrendik neyin, nasıl olduğunu. Çok güzel” diye konuştu.(DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —