Erzurum'un Narman ilçesinde yer alan "Kırmızı periler diyarı" olarak bilinen peribacaları, Jeopark projesi ile UNESCO'ya üyelik için adım atıyor.
İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldırım Güngör liderliğindeki bilimsel çalışmalar, bölgenin uluslararası jeopark olma potansiyelini ortaya koymuş durumda.
Peribacalarının yaklaşık 2,5-3 milyon yıl önce oluştuğu bu doğal güzellikler, Türkiye'nin önemli doğal koruma alanlarından biri olarak kabul ediliyor. 2019 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından tescillenen peribacaları, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Ancak, peribacalarının yakınında inşa edilen sosyal tesisin bölgenin UNESCO Geçici Miras Listesi'nden çıkarılmasına yol açtığına dair iddialar gündeme gelmişti. Doç. Dr. Yıldırım Güngör bu iddiaları yalanlayarak, Narman Peribacaları'nın hiçbir zaman UNESCO Geçici Miras Listesi'nde yer almadığını belirtti.
Güngör, Narman ve çevresinin uluslararası bir jeopark olabilecek niteliklere sahip olduğunu vurgulayarak, "Burası, olağanüstü yer şekillerinin ve aşınım örneklerinin yaşandığı bir bölge. 2,5-3 milyon yıl önce oluşan kırmızı peribacaları, bilimsel çalışmalarla çevresindeki jeopark potansiyelini ortaya koyuyor. Bu bölge, sürdürülebilir kalkınma modeli getirebilecek önemli bir doğa anıtıdır." dedi.
Narman'ın peribacaları ve kanyonunun başka bir ülkede bulunması halinde büyük ekonomik katkılar sağlayabileceğine dikkat çeken Güngör, bu potansiyelin Narman'da da değerlendirilebileceğini belirtti. Bilimsel çalışmaların tamamlanmış olduğunu ve bölgenin UNESCO Jeopark ağına üye olabilecek kapasitede olduğunu ifade eden Güngör, çalışmaların başarıyla sürdürülmesi durumunda kısa süre içinde uluslararası tanınırlığa ulaşılabileceğine inandığını belirtti.
Jeopark projesi ile ilgili çalışmaların, bölgenin doğal güzelliklerini ve sürdürülebilir turizm potansiyelini artırarak hem Narman hem de Erzurum turizmine katkı sağlayabileceği belirtiliyor.
9610,45%-0,51
34,64% 0,26
36,48% 0,51
2932,18% 0,50
4882,29% -1,38
Rize
26.11.2024