Evrende en çok bulunan beşinci element olan neon elementi, hepimizin bildiği ışıklandırma sistemlerinden daha fazlasına sahip bir elementtir.
Neon Nedir?
Neon elementi; renksiz, kokusuz ve inert bir gazdır. Yani bir bileşik oluşturmak için diğer elementlerle birleşmez. Bir vakum boşaltma tüpündeyken neon, kırmızımsı ve turuncu bir ışıkla parlamaktadır. Altı soy gazdan biri olan elementin yaygın kullanıma reklam panolarının aydınlatmasında rastlarız. Özellikle neon renkler olarak pazarlanan ürünler tüketici için çekici bir unsurdur. Yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip olan neon tüpleri ışıklandırmaların temel unsurlarıdır. Neon, fraksiyonel damıtma işlemiyle ticari olarak sıvı havadan üretilebilmektedir. Element yıldızlar da yaygın olarak bulunmaktadır. Neon elementinin isim anlamı Yunanca yeni anlamını taşıyan neos kelimesinden türetilmiştir.
Neon Nerelerde Kullanılır?
Oldukça parlak yapısı sebebiyle neon genellikle reklam panolarında kullanılmaktadır. Neon elementi kullanan işletmelerin amacı parlak renklerin verdiği cezbedici yansımayı müşteriyle buluşturmaktır. Bunun dışında; yüksek voltaj göstergelerinde, televizyon tüpleri ve helyum-neon içerikli lazerlerde ve vakum tüplerinde de neon kullanımı yaygındır. Helyum kanda yüksek basınçtaki nitrojene göre daha az çözünür, bu sebeple deniz dalgıçları tarafından solunum için helyum ve neon karışımı kullanılmaktadır.
Neon Simgesi
Neon “NE” simgesiyle ifade edilen ve atom numarası 10 olan bir elementtir. Havayla karşılaştırıldığında daha az yoğun bir yapıda olduğu görülmektedir. Tek atomlu bir elementtir ve tıpkı helyum dolu bir balon gibi neonla dolan balon da havada süzülebilir.
Neon Sembolü
Renksiz bir gaz olan Neon elementinin sembolü “NE” olarak gösterilmektedir. Doğada dağılmış bir şekilde küçük yüzdelerde bulunurken aynı zamanda yeraltından çıkan doğal gazların bileşiminde yer almaktadır. Kimyasal bağlar ve bileşikler oluşturmayan element, çoğunlukla aydınlatmalarda tercih edilmektedir.
Neon Periyodik Tablodaki Yeri
Periyodik tablonun 2. periyodunun 18. grubunda bulunan neon elementi; hidrojen, helyum, oksijen ve karbondan sonra kütlece evrende en bol bulunan beşinci element olarak karşımıza çıkmaktadır.
Neon Kullanım Alanları
Vakum lambaları
Lazerler
Reklam Tabelaları
Yüksek Gerilim Göstergeleri
Kriyojenik Buzdolabı
Televizyon tüpleri
Plazma Ekranı
Dalga Ölçer Tüpleri
Dalış Ekipmanları
Paratonerler
Petrol endüstrisinde hidrolik sızıntıları tespit etmek için
Neon Özellikleri
Değerliliği ve oksidasyonu sıfırdır.
Hiçbir madde ile reaksiyona girmez.
Kimyasal olarak aktif değildir.
Eylemsiz 6 gazdan biridir.
Erime noktası -248,59 derece, kaynama noktası -246,08 derecedir.
Toksik yapıda değildir.
Soy gazlar arasında en parlak ışık veren gazdır.
Evrende yüzde 0,13, güneşte yüzde 0,1, meteoritlerde yüzde 0,1 oranında neon bulunduğu ön görülmektedir.
Sıvı havanın ayrıştırılmasıyla elde edilir.
En dış yörüngesi sekiz elektrondan meydana gelmektedir.
3 adet kararlı izotopun karışımı doğal neonu oluşturmaktadır.
Normal gerilim ve akımlarla karşı karşıya kaldığında şiddetli ışık yaymaktadır.
Helyumdan neredeyse 55 kat daha pahalıdır. Yalnızca havanın ayrıştırılması yoluyla elde edilebilmesi ve nadir bulunan bir element olması fiyatının yüksek olmasının ana nedenidir.
Şu anda bilinen bileşikleri iyon molekülleri ve klatratlardır.