Tarih: 25.05.2024 11:54

Ölmüş inci kefallerini kurutup, atık malzemelerle birlikte tabloya dönüştürdü

Facebook Twitter Linked-in

Barış KUL/ERCİŞ,(Van)-(DHA)- VAN'ın Erciş ilçesinde yaşayan Sami Demir (64), dünyada sadece Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilin ve 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında üremek için tatlı sulara göç eden, bu göç yolcuğu sırasında da ölen balıkları kurutup atık malzemelerle birlikte tabloya dönüştürdü. Demir, çevre bilincine dikkat çekmek için yaptığı tabloları ise evinde sergilediğini söyledi.

Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan inci kefalinin, üremek için tatlı sulara göç yolculuğu, 15 Nisan tarihi itibarıyla başladı. Alaska'daki somon balıkları gibi akıntının tersine yüzerek derelere akın eden inci kefali, göç sırasında boylarını aşan engelleri adeta uçarcasına aşıyor. İnci kefalleri balıkları, yolculuk sırasında çeşitli engellerle karşılaşıyor. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle zorlu üreme yolculuğunda yüzlerce inci kefali balığı öldü. Erciş ilçesinde oto yedek parçaları bayiliğini işleten Sami Demir, çevre bilincine dikkat çekmek için ölen balıkları tek tek toplayıp kurutmaya başladı. Bir yıl süren çalışmada Demir, kuruttuğu balıkları atık malzeme ve kuru yapraklarla tabloya dönüştürdü.

Şu ana kadar bu yöntemle 500 tablo yaptığını söyleyen Demir, "Üreme döneminde tatlı sulara göç edip yumurtalarını bırakan yüzlerce ince kefali, bu zorlu göç yolculuğunda ölüyor. Ben de derelerdeki ölü balıkları toplayıp, atık malzemelerle birlikte tablo yaptım. Bu çalışmayı yaparken hem çevreyi temizledim, hem de insanlara çevre bilinci aşıladım. Eğer bizler, gençlerimizi iyi yetiştirirsek, iyi eğitirsek doğayı da en iyi şekilde korumuş oluruz. Bu konuda herkesi çevreye karşı duyarlı olmaya çağırıyorum. Av yasağının olduğu dönemlerde inci kefalini avlamayalım. Bu balıklar binlerce kişinin ekmek kapısı aynı zamanda bizim bölgemizin tanıtımı açısından da çok önemlidir" dedi. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —