"Omo boykot mu" sorusu İsrail- Filistin Savaşı'nın ardından İsrail markalarına karşı küresel bir boykot hareket sonrası tekrar gündeme geldi. Peki, Omo İsrail malı mı, Türk malı mı? Omo kimin, hangi ülkenin, nerenin malı?
"Omo boykot mu, İsrail malı mı" soruları vatandaşlar tarafından yoğun olarak aratılan konuların başında geliyor. Peki, Omo İsrail malı mı, Türk malı mı? Omo kimin, hangi ülkenin, nerenin malı?
OMO İSRAİL MALI MI?
Omo, İngiltere merkezli bir deterjan markasıdır. Bu marka, İngiliz şirketi Unilever tarafından üretilmektedir.
Unilever şirketine ait bir deterjan markası olan Omo, Türkiye'de 1960'lı yıllarda tanıtıldı. Ancak, Omo markası Türkiye dışında birçok ülkede farklı isimlerle de bilinmektedir. Örneğin, Hindistan, İrlanda, Güney Afrika Cumhuriyeti ve birçok ülkede "Surf" ismiyle satılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde ise markanın tüm hakları Sun Products'a aittir. Avustralya ve Yeni Zelanda'da ise ürün hem "Omo", hem de "Surf" ismiyle bulunmaktadır.
Surf markası ilk kez 1959 yılında Unilever tarafından tanıtıldı. Bu tanıtım, Unilever'in diğer deterjan markası Rinso'nun düşük satışlarına bir çözüm olarak planlandı. Omo, birçok ülkede Rinso'nun pazar payını ele geçirerek popüler bir marka haline geldi. Ancak, bazı ülkelerde (örneğin, Malezya ve Singapur'da) Almanya'nın Henkel şirketinin sahip olduğu Persil markasının satış hakları bulunmaktadır ve Unilever, bu ülkelerde lisans esasında Omo ile paralel satış ve pazarlama yapmaktadır.
Omo'nun ürünü aynı zamanda "Skip" marka adıyla Kıbrıs, Yunanistan, Fransa, Portekiz, İspanya, Arjantin ve Uruguay'da pazarlanmaktadır. Hindistan, Pakistan ve Bangladeş'te ise "Surf Excel" adıyla bilinmektedir. Romanya'da Omo'nun yanı sıra yerel versiyonu "DERO" da satılmaktadır. Polonya'da Omo, 1990'ların başında en popüler deterjanlardan biri olmasına rağmen, 2000 yılında satışı durdurulmuştur. Belçika'da 2009 yılında Omo'nun yerine "Coral" ismiyle deterjan satışına başlanmıştır.
Omo, Türkiye'ye 1960'lı yıllarda girmiş ve 1985 yılında otomatik çamaşır makineleri için "Omomatik"i tanıtmıştır. 2001'de "Çamaşırdır kirlenir, çocuklar böyle öğrenir" sloganıyla pazarlama stratejisi benimsemiş, 2004'te ise "Kirlenmek Güzeldir" kampanyasını başlatmıştır. 2008'de "Her Çocuğun Çocuk Olmaya Hakkı Vardır" kampanyası ile çocukların "yaşayarak öğrenme" sloganıyla dikkat çekmiştir. Omo, şu anda Türkiye'nin en çok kullanılan deterjan markalarından biridir.