Sağlıklı alışkanlıklar hayatı uzatıyor. 800 bine yakın kişi üzerinde yapılan araştırma, sekiz sağlıklı alışkanlığın kişinin hayatına 21 yıl eklediğini ortaya koydu.
Uzun ve sağlıklı bir hayat yaşamanın tek şartı gençken sağlıklı alışkanlıklar benimsemek. Yeni yapılan bir araştırma da bu düşünceyi doğrular nitelikte.
Binlerce gönüllü üzerinde yapılan araştırmaya göre, orta yaşta sekiz sağlıklı alışkanlığı benimsemek yaşamı onlarca yıl uzatabilir. Üstelik bunları 60'lı yaşlara kadar benimsemek bile yetiyor.
719.147 ABD gazisinden alınan verilerin analizi ile yapılan çalışma, onların yaşam tarzını ele aldı. Çalışmanın başında 40 ila 99 yaşları arasında olan bu kişiler 2011-2019 yılları arasında incelendi. Gönüllülerin 33.375'i bu arada öldü.
Çalışma sık fiziksel aktivite, sigaradan uzak durmak ve uyuşturucu bağımlısı olmamanın yaşam yıllarını artırdığını gösterdi. Bu alışkanlıkların her biri ölüm riskini sırasıyla yüzde 46, 29 ve 38 oranında azalttı. Stresi en aza indirme, iyi beslenme, ölçülü alkol tüketimi ve iyi uyku ise ölüm riskini yüzde 20 düşürdü. Olumlu sosyal ilişkiler, çalışma boyunca ölüm riskinde yüzde 5'lik bir azalma ile ilişkilendirildi.
Araştırmacılar, bu alışkanlıkların hiçbirini benimsemeyen 40 yaşındaki erkeklerin ortalama yaşam süresinin 62 yıl olduğunu tahmin ediyor. Hepsini benimseyen akranlarının 86 yaşına gelme olasılığı ise çok yüksek.
Benzer şekilde, 40 yaşında olup da hiçbir iyi alışkanlığı olmayan kadınların ortalama yaşam süresi 66 yıl. Hepsini yerine getirenler ise 88 yaşına ulaşıyor.
Baş araştırmacı Dr. Xuan-Mai Nguyen'e göre araştırma, kişinin bu alışkanlıkları ne kadar erken benimserse o kadar iyi olduğunu gösteriyor. Ancak bunların faydalı olması için 40'lı, 50'li veya 60'lı yaşlarda yapılmaya başlanması gerekiyor.