Tarih: 16.12.2024 13:32

OMÜ’nün Sukuşu Sayımı Eğitimi ile 71 türden 98 bin kuş tespit edildi

Facebook Twitter Linked-in

İbrahim CANBULAT/SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi'nde, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen Kış Ortası Sukuşu Sayımları kapsamında, sulak alanlarda kışlayan sukuşlarının envanteri çıkarılarak, türlerin zaman ve mekanda dağılımı tespit ediliyor.

Eğitim ile yıllara göre sukuşu popülasyonlarının değişim trendleri de inceleniyor. Kuşlar, ekosistemin sağlık durumunun belirlenmesinde önemli biyoindikatörler arasında yer alıyor. Özellikle sulak alanlardaki sukuşu varlığı, bu alanların sağlığı ve kalitesi hakkında önemli bilgiler sunuyor. Ornitoloji Araştırma Merkezi, Fransa Kalkınma Ajansı destekli “Sulak Alanların Sürdürülebilir Yönetimi İçin Kapasitenin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında, kuş gözlemcilerinin kapasitesini artırmak amacıyla sukuşu sayımı eğitimi düzenledi. Gerçekleşen eğitime, Kuş Gözlem Topluluğu öğrencileri katıldı.

Eğitimlerde, Ornitoloji Araştırma Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, sukuşu sayımlarının önemi, sayım planlaması ve teknik detayları üzerine teorik bilgiler verdi. Ayrıca, Prof. Dr. Yakup Sancar Barış tarafından katılımcılara sukuşu tanımlama becerilerini geliştirmeye yönelik özel bir eğitim sunuldu. Teorik eğitimlerin ardından, katılımcılar Kızılırmak Deltası’nda düzenlenen uygulamalı eğitimlere katıldı. Bu sahada, tür tanımlama ve sayım yeteneklerini pekiştiren katılımcılar, 71 farklı türden yaklaşık 98 bin kuşun sayımını gerçekleştirdi. Kış Ortası Sukuşu Sayımları, 1967’den bu yana Türkiye’de gerçekleştirilen en uzun süreli kuş izleme çalışması olma özelliğini taşıyor. Bu çalışmalar sayesinde az ziyaret edilen sulak alanların mevcut durumu izlenebiliyor ve bu bölgeler hakkında kapsamlı bilgiler elde edilebiliyor. (DHA)

FOTOĞRAFLI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —