Kolin kelimesini daha önce duydunuz mu? Bu aslında beyin metabolizması ve gelişimi için gerekli bir besin. Ne bir vitamin ne de bir mineral olan kolini vücut, metabolizma ve hücreleri oluşturan bazı yağlı bileşiklerin sentezi dahil olmak üzere bir dizi önemli işlev için kullanıyor.
Araştırmalar, kolinin DNA'yı düzenlemenin yanı sıra hafıza ile ilgili nörotransmitterlerin üretilmesine yardımcı olduğunu gösteriyor. Anne karnındaki erken beyin gelişimi için önemli olduğuna dair artan kanıtlar da var.
Kolin, hücre zarlarının yapısının büyük bir bölümünü oluşturan iki fosfolipitin sentezinde rol oynuyor. Fosfolipidler, insan hücre zarlarının bir parçası olan, hücreye giren ve çıkanları kontrol eden bir tür yağlı bileşik. 2021 yılında yapılan bir inceleme, bu fosfolipidlerin yaşam süresi ve yaşlanma ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Fosfolipit eksikliği, insanlarda yaşlanmanın genel bir özelliği.
Kolinin vücutta başka işlevleri var. Önemli bir nörotransmitter veya kimyasal haberci olan asetilkolinin sentezi için gerekli. Bu nörotransmitter hafıza, öğrenme, dikkat ve istemsiz kas hareketlerinde yer alıyor.
2023 yılında yapılan bir araştırma, farelerde diyet kolin eksikliği ile Alzheimer hastalığı arasında bir ilişki buldu. Araştırmacılar, kolin eksikliği olanların, Alzheimer için belirteçler olan protein düzeylerinin arttığını buldu. Kolin eksikliği olan farelerde ayrıca karaciğer hasarı, artan vücut ağırlığı ve bozulmuş motor fonksiyonlar vardı.
Vücut, karaciğerde az miktarda kolin üretiyor ancak bu ihtiyaçları karşılamaya yetmiyor. Besin kaynakları olmazsa olmaz. Kolin çok çeşitli gıdalarda bulunuyor. En iyi kolin kaynaklarından bazıları ise biftek, kümes hayvanları, balık, süt ürünleri, yumurta, brokoli, karnabahar ve lahana gibi turpgillerden sebzeler, fasulye, yer fıstığı, ay çekirdeği, kinoa ve kahverengi pirinç gibi tam tahıllar.
2013 yılında yapılan bir incelemeye göre, kolin eksikliğinin karaciğer sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Yetersiz kolin alımı ayrıca, kas yıkımı ve alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı ile organ yetmezliğine yol açar. Araştırma ayrıca kolin eksikliğinin fetal beyin gelişimini etkileyebileceğini gösteriyor.