Her adın bir hikayesi vardır, Ordu'nun adı da istisna değil. Kullanıcıların merak ettiği, Ordu adı nereden geliyor? ve Ordu'nun eski adı nedir? gibi sorular, şehrin isimlendirme serüvenini aydınlatan önemli anahtarlar. Bu yazıda, Ordu'nun adının kökenine dair ipuçlarına odaklanacak ve aynı zamanda şehrin eski adıyla ilgili bilinmeyenleri açığa çıkaracağız. Ordu'nun geçmişine birlikte yol alalım. İşte detaylar...
Ordu, adını Türklerin bu topraklara yerleşmeye başladığı tarihten alan bir şehirdir. Yanlış bir inanışa karşın, Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethi sırasında bu bölgede konaklaması nedeniyle değil, Hacı Emir Beyi İbrahim’in oğlu Bayram Bey tarafından kurulan Eskipazar'dan gelir. "Kutadgu Bilig" adlı eserde, Ordu ismi şehir, saray, başşehir, sahil şehri olarak anılmaktadır.
Eskipazar'ın o günkü adı, Hacı Emir Beyi İbrahim’in oğlu Bayram Bey tarafından kurulan "Bölük-i Niyabet-i Ordu bi, ism-i Alevi"dir. Bu dönemdeki "Alevi" kelimesi günümüzdeki anlamından farklı olarak bir cemaati veya sülaleyi ifade ediyordu. Kaşgarlı Mahmud'un "Divan-ı Lügat’it-Türk" eserinde de Ordu, yerleşmek, Hakan'ın yurdu, ordulanmak gibi anlamlara gelmekteydi.
Ordu, tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Grekçe'deki "Κοτύωρα" (Cotyora, Kotyora) adını taşıyan şehir, Kaşkalar, Medler, Persler, Pontus Krallığı, Roma İmparatorluğu, Doğu Roma İmparatorluğu, Danişment Beyliği, Trabzon İmparatorluğu, Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetiminde olmuştur.
Ordu, turizm potansiyeliyle de dikkat çekiyor. Sahil şeridi, yaylalar, trekking rotaları ve yamaç paraşütü gibi etkinlikler için ideal bir ortam sunmaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Yason Burnu, bölgenin önemli turistik destinasyonlarından biridir.
Tarihi zenginlikleriyle ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Ordu, hem geçmişe tanıklık eden bir şehir olarak hem de turistler için çeşitli aktivitelere ev sahipliği yaparak kendisini keşfetmeye davet ediyor.