Tarih: 25.09.2024 14:26

Ordu Kivisinde Rekolte Düştü, Fiyat İkiye Katlandı

Facebook Twitter Linked-in

Ordu'da, kivi üretiminde bu yıl rekolte düşüşü yaşandı. Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, 2024 yılı için 4-5 bin ton rekolte beklediklerini belirtirken, 90 gram üstü kivinin kilogram fiyatının 40 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

Geçen yıl 9 bin ton olan kivi rekoltesinin bu yıl neredeyse yarı yarıya düştüğünü vurgulayan Uzunlar, fiyatların ise yükseldiğine dikkat çekti. Belirlenen fiyatlar şöyle sıralandı: 90 gram üstü kivinin fiyatı 40 TL, 70-90 gram arası kivinin fiyatı 25 TL, 50-70 gram arasındaki kivinin fiyatı ise 10,5 TL olarak belirlendi.

Uzunlar, alım fiyatlarının peşin ödeme ve kantar başında belirleneceğini ifade ederek, "Birinci sınıf olarak kabul edilen 90 gram üzeri kivinin alım fiyatı 40 TL, 70-90 gram arası ikinci sınıf kivinin fiyatı 25 TL, üçüncü sınıf olarak adlandırılan ancak üreticiler tarafından pek kabul edilmeyen kivinin fiyatı ise 10 TL olarak belirlendi. Geçen yıl birinci sınıf kivinin fiyatı 20 TL iken bu sene fiyat 2'ye katlandı. Ordu kivisi artık kalite konusunda kendisini ispatladı," dedi.

Uzunlar, kivi üretiminde de fındıkta olduğu gibi kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele ettiklerini sözlerine ekledi. Ordu'daki kivi üreticileri, kaliteli kivi yetiştiriciliği ile hem fiyatları yükseltmeyi hem de rekolte kaybını en aza indirmeyi hedefliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —