Tarih: 31.07.2024 12:08

Ordu Seyahatinizde Gezebileceğiniz 10 Yer

Facebook Twitter Linked-in

Antik dönemden beri en önemli şehirlerden biri olmayı başaran Ordu tüm bunların yanı sıra bir liman şehri. Tarihin en eski zamanlarından beri popülerliğini kaybetmeyen Ordu’da gezilecek yerler listesi ise oldukça uzun. 

Karadeniz’in tertemiz sularında keyif yapabileceğiniz mavi bayraklı plajların yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çeken Ordu, dört mevsim boyunca ziyaret ediliyor. Ordu otelleri ise hem yaz hem de kış aylarında Ordu seyahatini daha konforlu hale getirmek isteyenler tarafından tercih ediliyor. Ziyaretiniz esnasında gezmeniz gereken yerleri daha yakından incelemek isterseniz, sizler için oluşturduğumuz listeyi inceleyebilirsiniz.

Ordu Gezilecek Yerler Listesi 

  1. Ulugöl Tabiat Parkı
  2. Çamaş Kanyonu
  3. Karaoluk Şelalesi
  4. Perşembe Yaylası
  5. Hoynat Adası
  6. Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi
  7. Bozukkale (Cotyora)
  8. Asarkaya Kent Ormanı
  9. Kurul Kalesi
  10. Uluvahta Yaylası

Ordu’nun meşhur yemekleri de ziyaretiniz esnasında mutlaka tatmanız gereken lezzetler içeriyor. Dikkat çekici bir mutfağa sahip olan Ordu’da, Karadeniz mutfağına özgü lezzetleri deneyimleme şansı yakalayabilir, böylece tatilinizi daha keyifli hale getirebilirsiniz.

1.Ulugöl Tabiat Parkı

Gölköy ilçesinde yer alan Ulugöl Tabiat Parkı, el değmemiş güzelliklerin korunması adına milli park ilan edildi. 2009 yılından beri milli park statüsünde olan Ulugöl Tabiat Parkı gürgen, akçaağaç, kızılçam ve kayın gibi birçok ağacın bulunduğu eşsiz güzellikte bir ormana sahip. Üç farklı büyüleyici göle de ev sahipliği yapan park içerisinde endemik bitki türleriyle birlikte mavi ve yeşilin her tonunu görebilirsiniz.

Ulugöl Tabiat Parkında vakit geçirirken rehberle doğa yürüyüşleri yapabilir, seyir terasında vakit geçirebilir, göllerde düzenlenen kano gezileri ya da balıkçılık turlarına katılabilirsiniz. Merkeze yaklaşık 74 km uzaklıkta yer alan parka Gölköy ilçe minibüsleriyle yalnızca 1,5 saat içerisinde ulaşılabilir.

Milli park olarak koruma altında olmasına rağmen giriş için ücret talep edilmiyor. Park içerisinde konaklama yapmak için farklı ücretler dahilinde tercih edebileceğiniz işletmeler mevcut.

”Ulugöl Tabiat Parkı konum için tıklayın”

2.Çamaş Kanyonu

Ordu’nun doğa sporları merkezlerinden biri olan ve bu özelliği ile popülerliğini koruyan Çamaş Kanyonu Çamaş ilçesine 5 km uzaklıkta konumlanıyor. Doğa yürüyüşleri yapmak, fotoğrafçılık turlarına katılmak ya da kaya tırmanma gibi ekstrem sporlar gerçekleştirmek için yılın her mevsimi ziyaret ediliyor. Dağ bisikleti, kampçılık ve dağcılık etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.

Buz gibi sulara sahip olan kanyonda devasa kaya blokları arasında farklı bir yüzme deneyimi yaşayabilirsiniz. Balık çeşitliliği konusunda da büyük bir zenginliğe sahip olan Çamaş Kanyonu hem spor yapmak hem de dinlenmek için tercih ediliyor.

”Çamaş Kanyonu konum için tıklayın”

3.Karaoluk Şelalesi

İl merkezine 25 kilometre uzaklıkta Karaoluk köyünde bulunan şelale ismini bulunduğu köyden alıyor. Mesire alanında mangal keyfi yapabileceğiniz ya da doğa yürüyüşleri ile mavi ve yeşilin uyumunu izleyebileceğiniz şelale; oldukça huzurlu.

10 metre yükseklikten akan suyun sunduğu manzaralar kartpostalları konu olabilecek güzellikte. Aktığı nokta ve şelale yatağının kayalık bir yapıda olması sebebiyle de dikkat çekiyor. Karaoluk Şelalesi etrafının oldukça kaygan bir zemine sahip olduğunu da dile getirmek gerek. Burada yapılan yürüyüşlerde dikkatli olmakta fayda var!

Şelale günün her saati ve yılın her günü ziyaret edilebilir. Herhangi bir ücret talep edilmeyen şelalenin etrafında ise pek fazla dükkan bulamayacağınızı bilmelisiniz.

”Karaoluk Şelalesi konum için tıklayın”

4.Perşembe Yaylası

Yalnızca Ordu değil Karadeniz için en güzel ve en kıymetli yaylalardan biri olan Perşembe Yaylası; Ordu merkeze yalnızca 100 km uzaklıkta bulunuyor. Bahar aylarının başında başlayan sezon sonbahar sonuna kadar devam ediyor. Sezon boyunca Perşembe Yaylası’nı ziyaret edebilir, yeşil vadide unutulmaz günler geçirebilirsiniz.

Rengarenk çiçek ve dağ laleleri arasında keyifli yürüyüşler yapmak isteyenlerin tercihi olan Perşembe Yaylası ahşap yayla evlerine, buz gibi derelere ve dağ manzaralarına da ev sahipliği yapıyor. Sunduğu eşsiz manzaralar ile fotoğrafçılık turlarının en sevilen konumlarından biri.

5.Hoynat Adası

Perşembe ilçesindeki Hoynat Adası, Hoynat Tüneli’nin karşısında yer alıyor. Küçük bir ada olan Hoynat Adası üzerinde hiçbir yapılaşma bulunmuyor. Yalnızca tekne ile ziyaret edilebilecek turistik bir gezi alanı olan Hoynat Adasının antik zamanlarda sığınak olarak kullanıldığı biliniyor.

Karabatakların Türkiye’de yuva yaptığı tek yer olmasıyla da ünlenen Hoynat Adası, Karadeniz’de en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerin başında geliyor. Kuş gözlemciliği yapmayı ve doğa fotoğrafları çekmeyi sevenlerin de ziyaret ettiği Hoynat Adası, günümüzde kuş koruma alanı ilan edilerek koruma altına alınmış noktalardan biri.

Hoynat Adası karşısında bulunan seyir teraslarında vakit geçirebilir ya da tekne gezilerine katılabilirsiniz. Özellikle fotoğraf çekmekten hoşlananlar tarafından tercih edilen ada, Ordu’nun keşfedilmesi gereken güzellikleri arasında.

6.Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi

Köklü bir kültüre sahip olan Ordu, tarihini daha yakından tanımak isteyen ziyaretçilere her yıl kapılarını açıyor. Merkezi lokasyonda bulunan, yürüyerek ulaşabileceğiniz Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi ise; Ordu tarihini daha yakından tanımak isteyenler için eşsiz bir seçenek.

Ordunun yöresel kıyafetleri ve eşyalarını sergilendiği koleksiyonu ile dikkat çeken Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi, küçük bir konağın müze haline getirilmesiyle hizmet vermeye başladı.  Giriş ücreti olmayan Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi hafta içi 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açık. Müzenin içinde küçük bir büfe de bulunuyor.

7.Bozukkale (Cotyora)

Ordu şehrinin kurulduğu ilk yer olması sebebiyle dikkat çeken Bozukkale, 2. derece arkeolojik sit alan ilan edilmiş durumda. Koruma altında olan ve tarihi bir hazine olarak ele alınan Bozukkale’nin Bizanslılar tarafından 11. yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Gözetleme kulesi olarak inşa edilen ve Loryma Antik Kentinin kalıntılarına hala ev sahipliği yapan bölge, masmavi bir deniz ve yemyeşil ormanlar ile eşsiz bir manzara sunuyor.

Bölgenin en sevilen yerlerinden biri olan Bozukkale (Cotyora) rehberli doğa yürüyüşleri ve tekne gezileri gibi aktiviteler sunuyor. Hem doğal güzelliği hem de tarihi yapıları daha yakından görmek için ziyaret edilmesi gereken bir yer. Issız bir konuma sahip olsa da hemen yakınında yerleşim yerleri bulunuyor.

8.Asarkaya Kent Ormanı

Ünye ilçesine 4 km mesafede olan ve Doğu Karadeniz’de gezilecek yerler arasında bulunan Asarkaya Kent Ormanı, Ünye-Fatsa yolu üzerinde yer alıyor. Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ağaçlandırılmış ve mesire alanı olarak kullanılmakta olan kent ormanı; piknik yapmak istendiği takdirde yerel halk tarafından en çok tercih edilen yerlerden biri olmayı başarıyor.

Pek çok yabani hayvan ve bitki çeşidine ev sahipliği yapan, dolayısıyla doğayla iç içe olmak isteyenlerin ziyaret ettiği orman; özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık hale geliyor. Kuş gözlemciliği ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için en ideal noktalardan biri.

Merkezden kalkan Ünye-Asarkaya dolmuşları aracılığıyla ormana ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer şahsi aracınız ile ulaşmak istiyorsanız Fatsa yönüne doğru 6 km kadar ilerlemeli ve sapaktan dönmelisiniz. Karadeniz’in en huzurlu köşelerinden biri olan Asarkaya Kent Ormanı, ücretsiz gezilebiliyor.

”Asarkaya Kent Ormanı konum için tıklayın”

9.Kurul Kalesi

Şehir merkezine yalnızca 15 dakika uzaklıkta konumlanan, Bayadı Köyü sınırlarında bulunan Kurul Kalesi, sivri şekilli kayanın üzerine inşa edilmiş ve dikkat çekici mimariye sahip bir yapı. 1. derece arkeolojik doğal sit alanı olarak koruma altına alınan kalenin zirvesine 100 antik merdiven ile ulaşmak mümkün.

Şehir merkezine yakın bir konumda olması sayesinde yürüyerek kaleye ulaşabilirsiniz. M.Ö. 2 veya 1. yüzyılda yapıldığı düşünülen Kurul Kalesi, 2010 yılından beri aktif olarak kazı çalışmalarının devam ettiği bir yer. Yapılan çalışmalarda Tanrıça Kybele heykelleri ve pişmiş topraktan yapılan süslemeler gibi pek çok tarihi esere ulaşılmış. Kaleyi ziyaret ederek iç ve dış bölümleri inceleyebilirsiniz. Kalenin bazı bölgelerinin restorasyonu ise devam ediyor.

”Kurul Kalesi konum için tıklayın”

10.Uluvahta Yaylası

Gölköy ilçesinde yer alan ve şehrin yayla turizmi konusunda en gelişmiş yerlerinden biri olma özelliğini taşıyan Uluvahta Yaylası; sit alanı ilan edilmiş bir turizm merkezi. Özellikle yaz aylarında 50 binden daha fazla kişinin katıldığı yayla şenlikleri ile en sık ziyaret edilen turistik lokasyonlardan biri oluyor.

Yaylada mesire alanları, kır bahçeleri, yürüyüş parkurları ve bisiklet parkurları var. Muhteşem dağ manzaraları sunan yaylada kır çiçekleri arasında keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Piknik yapmak için de tercih edilen Uluvahta Yaylasında pek çok satıcı doğal ve organik ürünlerin satışını yapıyor.

Ordu otogarından her saat başında kalkan Gölköy minibüsleriyle yaylaya bir saat içerisinde ulaşım sağlanıyor. Uluvahta Yaylası hem eğlenmek hem de doğal ürünlerin alışverişini yapmak için tercih edilebilir. Yaylada pek çok yerel lezzet sunan işletme de bulunuyor.

”Uluvahta Yaylası konum için tıklayın”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —