'Rahim ağzı kanserini önlemek mümkün'

Opr. Dr. Erhan Yavuz, “Ancak, belirli önlemler alarak bu kanserin riskini azaltmak mümkündür” dedi.

Haberi Sesli Oku
SAĞLIK 15.01.2024 17:01:00 0

Rahim ağzı kanserinin, kadın üreme sistemindeki rahim ağzındaki hücrelerin anormal büyümesi ve bölünmesi sonucu ortaya çıkan bir kanser türü olduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Erhan Yavuz, bilgilendirmede bulundu.

“Alacağınız önlemlerle risk faktörünü ortadan kaldırabilirsiniz”

Opr. Dr. Erhan Yavuz, rahim ağzı kanseri riskini azaltmak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında şunları söyledi:

“Rahim ağzı kanseri neredeyse tamamen önlenebilir bir kanserdir. HPV aşısı, rahim ağzı kanserine neden olan HPV türlerine karşı koruma sağlar. Genç kızlar ve genç erkekler için önerilen bu aşı, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önleyerek rahim ağzı kanseri riskini azaltabilir. Smear testi veya pap smear testi olarak bilinen düzenli tarama testleri, rahim ağzı kanserini erken aşamada tespit etmek için önemlidir. Bu testler, anormal hücre değişikliklerini tespit ederek tedaviye başlama şansını artırabilir.”

“Cinsel sağlık eğitimi önemli”

Cinsel sağlık eğitiminin de gençlerin cinsel sağlık konularında bilinçlenmelerine yardımcı olabileceğine değinen Opr. Dr. Yavuz, “Sağlıklı cinsel ilişkiler ve korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak, rahim ağzı kanseri riskini azaltabilir. Sigara içmek ise rahim ağzı kanseri riskini artırabilir. Bu nedenle, sigara kullanımını bırakmak veya sınırlamak önemlidir. Alkol tüketimini de minimumda tutmak, genel sağlığın korunmasına yardımcı olabilir. Sağlıklı bir beslenme alışkanlığı edinmek vücudu güçlendirebilir ve bağışıklık sistemini destekleyerek kanser riskini azaltabilir. Düzenli sağlık kontrolü ve muayeneler, rahim ağzı kanseri gibi sağlık sorunlarını erken aşamada tespit etmek için önemlidir. Doktorunuzun önerdiği periyodik sağlık kontrollerine düzenli olarak katılmak sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir” ifadelerini kullandı.

Tedavi yöntemleri

Rahim ağzı kanseri tedavisinin, hastanın genel sağlık durumu, kanserin evresi ve diğer faktörlere bağlı olarak belirlendiğini söyleyen Opr. Dr. Erhan Yavuz, “Kanserli hücreleri ve dokuları çıkarmak amacıyla gerçekleştirilen cerrahi müdahaleler, rahim ağzı kanserinin tedavisinde sıkça kullanılır. Cerrahi seçenekler arasında konizasyon (kesit çıkarma), histerektomi (rahmin tamamen veya kısmen çıkarılması) ve lenf bezlerinin çıkarılması yer alabilir. Bunun yanı sıra radyoterapi tedavisi uygulanmaktadır. Yüksek enerjili ışınlar kullanılarak kanser hücrelerinin öldürülmesi veya büyümesinin kontrol altına alınması amaçlanır. Rahim ağzı kanserinde radyoterapi, yerel kontrol ve lenf bezlerindeki kanser hücrelerinin tedavisi için uygulanabilir. Kemoterapi tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek veya büyümelerini kontrol altına almak amacıyla ilaçların kullanılmasıdır. Kemoterapi, rahim ağzı kanserinin diğer tedavi yöntemleriyle birlikte veya onların yerine kullanılabilir. Bazı durumlarda ise, kanser hücrelerinde belirli genetik veya biyolojik özelliklere karşı etkili olan hedefe yönelik ilaçlar kullanılabilir. Bu tür tedaviler, özellikle ileri evre veya tekrarlayan rahim ağzı kanserlerinde düşünülebilir. İmmünoterapi, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek kanserle savaşmasına yardımcı olmayı amaçlar. Rahim ağzı kanseri tedavisinde de bazı durumlarda immünoterapi kullanılabilir. Tedavi planı, hastanın genel sağlık durumu, kanserin evresi, türü ve diğer bireysel faktörlere bağlı olarak kişiselleştirilir. Tedavi sırasında yaşanabilecek yan etkiler ve sonuçlar, tedaviyi yönlendiren sağlık ekibi tarafından hasta ile paylaşılır. Tedavi sürecinde hasta, doktoruyla sürekli iletişim halinde olmalı, endişelerini ve sorularını paylaşmalıdır" diye konuştu.

"Kontrollerinizi ihmal etmeyin"

Tüm kadınların herhangi bir şikayeti olmasa bile yılda bir kez jinekolojik muayeneden geçmeleri ve mutlaka smear testi yaptırmaları gerektiğini söyleyen Opr. Dr. Yavuz, “Düzenli sağlık kontrol ve muayeneleri, potansiyel sorunları erken aşamada tespit etmek için önemlidir. Sağlık uzmanınızın önerdiği periyodik kontrolleri aksatmamak, sağlığınızı korumak açısından hayati rol oynar. Bu önlemleri uygulayarak, rahim ağzı kanseri riskinizi azaltabilir ve genel sağlığınıza katkıda bulunabilirsiniz. Ancak, herhangi bir sağlık sorunu veya endişeniz varsa, alanında uzman hekim ile görüşmek önemlidir” şeklinde konuştu.


Anahtar Kelimeler: 'Rahim kanserini önlemek mümkün'

Artvin Çoruh Üniversitesi, Murgul’da Arıcılık Paneli Düzenledi

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Karla Mücadele Çalışmalarına Hız Verdi

Vali Aziz Yıldırım, 36. Vergi Haftası Nedeniyle Trabzon Defterdarı Ramazan Yaşarı Kabul Etti

Arhavi Belediye Başkanı Turgay Ataselim, Sağlık Bakanlığında Bir Dizi Ziyaret Gerçekleştirdi

Arhavi Belediyesi, Halı Saha Üstü Kapatma Projesi İçin Spor Toto ile Anlaştı

Karadeniz Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Erzurum Bölge Sergisi’nin Açılışını Yaptı

TTSO ve DOKA, Trabzon’un Kalkınması İçin Ortak Çalışmalarını Sürdürüyor

Bayburt İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gökçedere ÇPAL Öğrencilerinin TÜBİTAK Bölge Sergisi Başarısı

Trabzon’un 107. Kurtuluş Yıl Dönümü İstanbul’da Tarihi Bir Buluşmayla Kutlandı

AK Parti Trabzon İl Başkanlığı, 8. Olağan Büyük Kongre’de Yer Aldı

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Özbekistan’a Yönelik Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Eğitimi Düzenledi

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İş Gücü Uyum Programı Kapsamında 68 Yeni Personel Alımı Yaptı

Bayburt’ta Ailemle Sanat Yolculuğu Etkinliği Gerçekleştirildi

Trabzon Valiliği, Suçlulara Yönelik Yapılan Operasyonlarda 63 Kişi Yakalandı

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, Kış Şartlarında Sağlık Hizmetlerini Aralıksız Sürdürüyor

  • Salı 2.4 ° / -0.8 ° Hafif sağnak şeklinde kar
  • Çarşamba 2.7 ° / -1.8 ° Düzensiz orta kuvvetli karlı
  • Perşembe 2.2 ° / -2.8 ° Yoğun kar yağışlı
  • BIST 100

    9487,63%-0,91
  • DOLAR

    36,46% 0,07
  • EURO

    38,22% 0,16
  • GRAM ALTIN

    3446,31% -0,29
  • Ç. ALTIN

    5626,85% -0,65

Rize

25.02.2025

  • İMSAK 05:27
  • GÜNEŞ 06:51
  • ÖĞLE 12:36
  • İKİNDİ 15:39
  • AKŞAM 18:11
  • YATSI 19:30