Özellikle kış aylarında ortaya çıkan Raynaud Hastalığı vücudun belirli bölgelerinde kan akışında azalmaya sebep oluyor.
Raynaud Hastalığı vücudun belirli bölgelerine, genellikle el ve ayak parmaklarına kan akışında azalma ile kendisini gösteren bir sağlık sorunu. Renk ve duyularda gözle görülür değişikliklere yol açan hastalık hafif rahatsızlıktan şiddetli ağrıya kadar değişebiliyor ve genellikle soğuk hava veya stresle tetikleniyor.
RAYNAUD HASTALIĞI NASIL GELİŞİYOR?
Süreç kan akışının olmaması nedeniyle solgunlukla başlıyor, ardından oksijen seviyelerinin azalmasıyla siyanozla devam ediyor ve son olarak kan akışı geri döndüğünde kırmızımsı bir renk tonuyla normale dönmeyi kapsıyor. Süresi ve sıklığı değişen bu ataklar uyuşukluk, ağrı ve rahatsızlık hissine de neden olabiliyor.
Raynaud hastalının iki türü var.
BİRİNCİL RAYNAUD HASTALIĞI
Bu en sık görülen form ve genellikle daha hafif oluyor. Genellikle altta yatan diğer tıbbi durumlarla ilişkili olmayan hastalık sıklıkla genç yetişkinlerde, özellikle de kadınlarda görülüyor.
İKİNCİL RAYNAUD HASTALIĞI
İkincil Raynaud hastalığı daha az yaygın ancak daha şiddetli oluyor. Genellikle skleroderma, lupus veya romatoid artrit gibi diğer otoimmün veya bağ dokusu hastalıklarıyla ilişkili. Cilt ülserleri veya ciddi vakalarda el veya ayak parmaklarında kangren gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor.
Daha çok soğuk iklimlerde sık görülen Raynaud Hastalığı, nüfusun yaklaşık yüzde 3 ila 5'ini etkiliyor. Kadınlar erkeklerden daha sık etkileniyor ve birincil Raynaud fenomeni genellikle ergenlik döneminde veya yirmili yaşların başında ortaya çıkarken ikincil tipi yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişiyor.
HASTALIK PSİKOLOJİYİ DE ETKİLİYOR
Raynaud Hastalığı, fiziksel semptomların yanı sıra psikolojik bir etkiye de sahip olabiliyor. Çünkü atakların öngörülemezliği, özellikle sosyal ortamda veya iş ortamında kaygıya yol açabiliyor.
Bu yüzden hastaların semptomlarını yönetmek için bazı yöntemler benimsemesi gerekiyor. Bu sadece sıcak giyinmek ve soğuğa maruz kalmaktan kaçınmak gibi fiziksel önlemleri değil, aynı zamanda stres kaynaklı nöbet olasılığını azaltmaya yönelik stres yönetimi tekniklerini de içeriyor.
TEDAVİ HASTALIĞIN CİDDİYETİNE GÖRE DEĞİŞİYOR
Raynaud hastalığının tedavisi tipine ve ciddiyetine bağlı olarak değişiyor. Birincil Raynaud hastalığı için odak noktası genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve semptom yönetimiyken daha ciddi vakalarda veya ikincil Raynaud sendromu için ilaç reçete edilebiliyor. Nadir durumlarda ameliyat düşünülebiliyor.
9367,77%3,72
34,48% 0,07
36,21% -0,34
2960,09% 0,86
4956,37% 0,55
Rize
22.11.2024