Rize Dağbaşı mevkii, Dağsu Mahallesinin Rize çarşı merkezine tepeden hakim olan, son 15-20 yıldır restoranları, seyir noktaları ile popüler bir lokasyonumuz.
YEREL FOLKLORUMUZA KATKISI İÇİN MUHTAR RECEP KOÇ’U ALKIŞLIYORUM
Paylaştığım afişe az önce sosyal medyada denk geldim; hemen birkaç kelam yazıp desteklemek, azıcık da değerli kardeşimiz, şehrül -eminimiz, Sevgili Rahmi Metin Başkanımıza sitemimi paylaşmak istedim.
“1. DAĞBAŞI ŞENLİKLERİ”
Dağbaşı mevkii, Dağsu Mahallesinin Rize çarşı merkezine tepeden hakim olan, son 15-20 yıldır restoranları, seyir noktaları ile popüler bir lokasyonumuz. İki mahalle aşağısı da bizim Çamlıbel Mahallesi, yanı biraz da komşu mahallem sayılır.
Değerli Hemşerilerim,
Dağbaşı Mahalle Muhtarı Sayın Recep Koç’u iki kere kutlamak istiyorum.
Birincisi bir mahalle olarak üstelik Selçuk Balcı gibi ulusal ölçekte de kıymetli bir sanatçının yer alacağı bir etkinlik organize ettikleri için,
İkincisi Rize Merkez İlçe sınırları dahilinde yerel folklorumuza sahip çıkıp ilk kez bir programa dahil eden kurumsal teşekkül oldukları için.
Aslında dahil etmek değil programı yerel folklorumuz üzerine inşa etmiş Sevgili muhtarımız (ve arkadaşları).
Değerli Dostlar,
20 yıla yakın süredir her platformda yazıyorum, konuşuyorum; Rize merkezin 80’lere kadar en eski, en popüler, en yaygın enstrümanı Armonik (mozika, santur) tir. Kemençe ve bağlamada vardır ama tulum hiç yoktur. Kişisel olarak tulumu da seviyorum, ancak yerel kültüre – kültürel değerlerimize sahip çıkmak, yarınlara taşınmasına katkı sağlamak için bu gerçekleri bilmek, bilmeyenlere de anımsatmak bilenlerin sorumluluğudur diye düşünürüm.
Bu açıdan lise yıllarımızın Rize’nin en gözde sanatçılarından, TRT sanatçısı, ses ve bağlama üstadımız (dün İstanbul’daki bir organizasyon için aradığımda Çeşme’de tatilde idi, buradan Rize’ye geçeceğim dedi) İrfan Ruhi Eren’in ismini afişte görünce mutlu oldum. İrfan Ruhi Eren’i şimdiki nesil bilmeyebilir ama TRT repertuarındaki türkülerini kesinlikle biliyorlardır.
Ama beni daha çok “ARMONİKA USTALARI” spotu mutlu etti…
Afişte kimlerin şenlikte armonik çalacağı belirtilmemiş ama Dağbaşı’nın çocuğu Yusuf Bağdatlı, Didim’den koşa koşa Rize’ye gider diye düşünüyorum. Sevgili Yusuf, 2013’de RİMER’i kurmayı düşündüğümüzü açıkladığım Bahçelievler Piramit’teki gecede bizleri kırmadı, çok uzun yıllar sonra bir kez daha mozikayı eline alıp hemşerilerimize nostalji yaşatmıştı.
Nasıl tulumun yaşayan efsanesi Remzi Bekar ise armonikin de yaşayan efsanesi Kenan Coşkun amcamız Rize’de yaşamını sürdürüyor. Yaşı ilerlemiş olsa da bugüne değin davet ettiğimiz hiçbir organizasyondan geri kalmadı. Ve Süleyman Sarıahmetoğlu…
Süleyman Sarıahmetoğlu, son 10 yıldır Rize merkezin unutulmaya terk edilmiş temel enstrümanı armonik in tekrar kültürümüzde, folklorumuzda yer alması için destek aldığım; Beykoz Çayırından Rize Günlerine, özel toplantılara, radyo programlarında armonik çalan kıymetli hemşerimiz. Bu arada eklemem lazım, Süleyman üstat bu gayretleri verirken ağız mızıkası ve kemençesi ile Musa Agun üstatla iyi bir ikili oldular.
Süleyman Sarıahmetoğlu, her sene Ağustos sonlarında Rize’ye giderdi. Gitmemişse bile davet edildiğinde lafı ikiletmez katılır programa.
İki cümle ile bitireyim. Kenan Coşkun ve Süleyman Sarıahmetoğlu ile Rize Halk Eğitim Müdürlüğüne armonik kurslarını programa almaları için yaptığımız müracaat ve görüşmelerden sonuç alamamıştık, belki Dağbaşı Şenliklerinin sinerjisi ile bu gerçekleşir.
Ve Rahmi Başkanıma.
Rize Belediyesinin uhdesinde olan (Haziran’da ziyaret ettim, fevkalade buldum) ISIRLIK TESİSLERİ, Dağsu Mahallesinin sınırları içerinde diye biliyorum. Desteğinizle Dağbaşı Etkinliklerinin 2.sının daha da geliştirilerek Isırlık’ta organize edilmesine ilgileriniz hemşerilerimizi mutlu edecek, yerel folklorumuza tarihe düşecek katkınız olacaktır.
1. Dağbaşı Etkinlikleri 8 Eylül Pazar Günü, Saat 17.00’de Yenibahar Restoran’da.
Recep Ali AKSOYLU