Tarih: 15.10.2024 08:54

Rize'de Sağlık Personellerine "Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı" Eğitimi Verildi

Facebook Twitter Linked-in

Rize’de, sağlık personellerine yönelik olarak “Okul Çağı Çocuklarda İşitme Tarama Programı (OÇİTP)” Uygulayıcı Eğitimi gerçekleştirildi. Program, çocukluk çağındaki işitme kayıplarının erken teşhisi ve tedavisi amacıyla 2015 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülüyor.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 1.100.000 bebek dünyaya gelirken, her bin bebekten 2-3'ü ileri derecede işitme kaybı ile doğuyor. Çocukluk dönemi boyunca hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve bazı ilaçlar nedeniyle işitme kaybı riski binde 6'ya kadar yükseliyor. İşitme kaybı, eğitim ve iletişim süreçlerinde önemli bir engel teşkil ediyor ve özellikle okul çağında kritik hale geliyor.

Verilen eğitim, sağlık personellerinin işitme tarama testlerini uygulama yeterliliğini artırmayı hedefliyor. Kalıcı işitme kaybının okul-çağı nüfusunda binde 9 oranına kadar çıktığı belirtilirken, bir veya her iki kulakta görülen işitme kayıplarının, çocukların %14’ünden fazlasını etkilediği bildiriliyor. Sadece bir kulakta işitme kaybı olan çocuklarda sınıf tekrar oranının %37 olduğu, işitme kaybının dikkat, öğrenme ve sosyal işlevlerde sorunlara yol açtığı da vurgulandı.

2024-2025 eğitim ve öğretim yılı süresince, Rize’deki tüm ilköğretim 1. sınıf öğrencilerine oyun odyometri cihazı ile işitme tarama testleri yapılacak. Eğitim, Çocuk ve Ergen Sağlığı Hizmetleri (ÇEKÜS) birimi tarafından teorik ve uygulamalı olarak gerçekleştirildi.

Bu eğitimler sayesinde, işitme kaybı riski taşıyan çocukların erken dönemde teşhis edilmesi ve gerekli müdahalelerin yapılması hedefleniyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —