Rize; yemyeşil ağaçları, tertemiz doğası, muhteşem dağlarla çevrili yaylaları, nehirleri, oturup izleyebileceğiniz şelaleleri, yaz aylarında taze esintileri ve çay bahçeleri ile etkileyici bir gezi destinasyonudur.
Güneşi, sıcak havası ve plajları ile tanınan Ege ve Akdeniz sahillerinin aksine, Karadeniz sahili süsleyen Rize, yazın bile esen rüzgarı ile Doğu Karadeniz’in öne çıkan şehirlerinden biridir. Rize’nin sahil şeridinde, Karadeniz’in serin sularında yüzme deneyimi yaşayabileceğiniz ilçelerin dışında, dağ manzaralı yaylalarının yer aldığı ilçeler, çay üretimi ile öne çıkan ilçeler ve köy hayatının hakim olduğu ilçeler bulmak da mümkündür.
Her biri kendine has özellikleri ile öne çıkan Rize ilçeleri; Ardeşen, Çamlıhemşin, Çayeli, Derepazarı, Fındıklı, Güneysu, Hemşin, İkizdere, İyidere, Kalkandere ve Pazar’dır.
Rize Merkez
Karadeniz sahil şeridinde yer alan Rize il merkezi; Kalkandere, Güneysu, Derepazarı ve İkizdere ilçeleri ile komşudur. Nüfusu 150 bindir.
Şehrin turistik cazibe merkezlerinden bazılarına ev sahipliği yapan Rize merkez ilçesinde; Rize Kalesi ve kalenin çevresindeki sokaklar oldukça ilgi çekicidir. Tarihi Rize Çarşısı ve Kuyumcular Sokağı da burada bulunmaktadır.
Rize Müzesi, şehrin kültür ve etnografyasını tanımak için şehir merkezinde mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biridir. Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi de ziyaret edilebilir. Tarihi bir gezi için ise Kale Cami, Şeyh Cami ve Kurşunlu Cami de görülmeye değerdir.
Rize'de planladığınız tatiliniz için AVM, hastane, bankamatik veya diğer noktalara daha rahat bir ulaşım sağlamak isterseniz Rize Merkez Otelleri arasından tercihinizi yapabilirsiniz.
Ardeşen
Rize’nin Karadeniz sahil şeridinde yer alan ilçesi Ardeşen; Fındıklı, Çamlıhemşin ve Pazar ilçeleri ile komşudur. 1953 yılında ilçe olan Ardeşen, yaklaşık 50 bin kişilik nüfusu ile şehrin gelişmiş yerleşim yerlerinden biridir.
Rize’nin turizm sembolü Fırtına Deresi ve bal ile tüm Türkiye’de ünlü Anzer Yaylası, Ardeşen’de bulunmaktadır.
Doğal güzellikleri ve tarihi mirası ile de öne çıkan ilçede; Dolana Çayı, Ardeşen Kilise, Palovit Şelalesi, Zil Kalesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerdir.
Ardeşen’de denize girebileceğiniz plajlar da bulunmaktadır. Bu plajlar arasında en çok tercih edilen, belediye tarafından işletilen Bahar Mahallesi Sahil Plajı’dır.
Çamlıhemşin
Ardeşen, Çayeli, Hemşin ve Pazar ilçeleri ile komşu Çamlıhemşin, Rize şehir merkezine yaklaşık 90 km uzaklıktadır.
1960 yılında Hemşin’den ayrılarak ilçe statüsüne kavuşan Çamlıhemşin, eskiden Vije olarak bilinmekteydi. İlçe olduktan sonra Çamlıhemşin adını almıştır.
Burada; Kaçkar Dağı, Pokut Yaylası, Palovit Şelalesi, Şenyuva Köprüsü, Avusor Yaylası, Kale Yaylası ve Büyük Deniz Gölü mutlaka görülmelidir.
Fırtına Vadisi’nin yukarısında yer alan ilçe, ziyaretçilerine muhteşem doğa manzaraları sunmaktadır. Doğal güzelliklerinin ve turistik cazibe merkezlerinin yanı sıra, yemekleri ile de ünlüdür. Özellikle mıhlama, ilçenin en sevilen lezzetidir.
Çamlıhemşin Otelleri arasından seçiminizi yaparak tercihinize ve ulaşım detaylarına göre konaklama yapacağınız otele karar verebilirsiniz.
Çayeli
Çayeli ilçesi, Karadeniz sahil şeridinde bulunmaktadır. Hemşin, Güneysu, Rize şehir merkezi ve Pazar ilçeleri ile komşudur. Çayeli, şehir merkezine 20 km uzaklıktadır.
Eskiden Çaybaşı adıyla bilinen ilçe, 1940’lı yıllarda ilçe statüsüne kavuştuktan sonra Çayeli adıyla anılmaya başlanmıştır.
Çeçeva Köyü, Ağaran Şelalesi, Zeleki Kalesi, Ormancık Cami, Kuspa Turizm Merkezi, Pokut Yaylası ve Sal Yaylası burada görülmesi gereken yerlerdir.
Çayeli’ne gelindiğinde, ilçenin ünlü çayının ve kuru fasulyesinin tadına mutlaka bakılmalıdır. Çayeli – Pazar Yolu üzerinde bulunan Hüsrev’in Yeri, kuru fasulyesi ile tüm Karadeniz’de ünlü bir restorandır.
Derepazarı
Rize şehir merkezinin yanı başındaki Derepazarı ilçesi, Karadeniz sahil kıyısında yer alan küçük bir ilçedir. Kalkandere ve İyidere ilçeleri ile komşudur. 1990’lı yılların başında ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Derepazarı, şehir merkezine 10 km uzaklıktadır. Ulaşım, Karadeniz Sahil Yolu üzerinden sağlanmaktadır.
Park-ı Derya ve Eskitoğlu Şelalesi, ilçenin görülmeye değer yerleridir.
Derepazarı’nın pidesi meşhurdur. Rize pidesi, kavurmalı pide, kıymalı ve karışık pide burada oldukça ünlüdür. Burada, her yıl gelenekselleşen Pide ve Turizm Festivali de gerçekleştirilmektedir.
Fındıklı
Artvin il sınırında yer alan Rize’nin Fındıklı ilçesi, Ardeşen ile komşudur. Rize şehir merkezine ise 65 km uzaklıktadır.
1950’li yıllarda Artvin’e bağlı olan Fındıklı, 1950’lı yıllarda Rize’ye bağlanarak ilçe statüsüne kavuşmuştur. 17 bin civarı nüfusu ile şehrin sakin ve huzurlu ilçelerinden biridir.
Viçe, Çoruh gibi isimlerle anıldıktan sonra, Fındıklı adını alan ilçe, bu adını yöre halkının önemli bir geçim kaynağı olan fındıklardan almıştır.
Çağlayan Mustafa Hacaloğlu Evi, Fındıklı’nın en eski evi olarak günümüzde hala varlığını korumaktadır ve ziyarete açıktır. Burada ayrıca; Hurşit Bey Evi, Meyveli Köyü, Çağlayan Köprüsü ve Merkez Camisi de görülmelidir.
Fındıklı’ya gidildiğinde karalahana sarması, lahana turşusu, karalahana çorbası, kavurma ve lahana diblesi mutlaka denenmelidir.
Güneysu
Rize şehir merkezi ile komşu küçük bir ilçe olan Güneysu; İkizdere ve Çayeli ilçeleri ile komşudur. 1987 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur ve nüfusu 15 bindir.
Engebeli bir arazi üzerine kurulu olan Güneysu ilçesi; yemyeşil doğa manzaraları, dereleri, akarsuları ile gerçek bir doğa cazibe merkezidir. Doğa ile başbaşa tatil yapmak isteyenler için harikadır.
Feretiko bezi, ilçenin en önemli geçim kaynaklarından biridir. Buraya gidildiğinde, feretiko bezinden yapılmış ürünler dükkanlarda ve Pazar tezgahlarında bulunabilir.
Asmalı Irmak Köyü, Gürgen Köyü, Kıbledağ Cami ve Handüzü Yaylası burada görülmesi gereken yerlerdir.
Yaz aylarında gerçekleştirilen Handüzü Yayla Şenlikleri de oldukça keyiflidir.
Hemşin
Hemşin ilçesi Çayeli, Çamlıhemşin ve Pazar ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine ise 55 km uzaklıktadır. 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur ve nüfusu 2500’dür.
Rize’de gerçek bir doğa cenneti olan Hemşin, şehrin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Balı ve alabalığı ile ünlüdür. Etli karalahana yemeği, haşlama ve turşu kavurması de yörenin öne çıkan lezzetleridir.
Hemşin’de tarihi bir gezi için ilçenin Osmanlı dönemi camileri ziyaret edilebilir. Baltacılı Camisi ve Bilenköy Camisi iç ve dış mimarileri ile görülmeye değer yapılardır.
Hemşin’e gidildiğinde, Hemşinli kadınların geleneksel eşarbı olan Hemşin puşisi de satın alınabilir.
İkizdere
İkizdere ilçesi, Trabzon il sınırında bulunmaktadır ve Hayrat’a oldukça yakın bir konumdadır. Rize’de Çamlıhemşin, Çayeli, Kalkandere ile komşudur ve şehir merkezine 50 km uzaklıktadır.
1945 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. İkizdere’nin nüfusu 7 bin civarında olsa da, yüzölçümü bakımından şehrin en büyük ilçesidir.
Yaylaları ile tanınan İkizdere, Anzer Yaylası’nda üretilen Anzer balı ile de ünlüdür. Kilosu 400 TL civarında olan bu bal, insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır.
Anzer Yaylası, ilçenin en popüler yaylasıdır. Burada, her yıl Yayla Şenlikleri de gerçekleştirilmektedir. Şimşirli Köyü de doğal güzelliği ile öne çıkmaktadır.
İkizdere seyahatinde hediyelik eşya olarak ise şimşir kaşık satın alınabilir.
İyidere
Trabzon il sınırında ve Karadeniz sahil şeridinde bulunan İyidere ilçesi, Kalkandere ile komşudur. Şehir merkezine ise 15 km uzaklıktadır. 1990 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur ve nüfusu 10 bin civarındadır.
Tarihte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İyidere, eskiden Aspet olarak bilinmekteydi. İlçe olduktan sonra, ilçenin doğal güzelliği olan İyidere Çayı’nın adını almıştır.
İyidere Çayı’nın yanı sıra Pileki Mağarası, Yalıköy de görülmeye değerdir. Denize girmek için de İyidere Plajı tercih edilebilir. Tarihi bir gezi rotası olarak ise Hacı Efendi Cami ziyaret edilebilir.
İyidere mutfağında ise hamsili pilav ve tel helvası denenmesi gereken lezzetlerdir.
Kalkandere
Trabzon il sınırında bulunan Kalkandere ilçesi; İyidere ve İkizdere ile komşudur. Şehir merkezine 20 km uzaklıktadır ve Rize- Kalkandere Yolu üzerinden ulaşım sağlanmaktadır.
Yaklaşık 15 bin nüfuslu Kalkandere, 1950’li yıllarda ilçe statüsüne kavuştuktan sonra gelişimini sürdürmüştür.
Rize’de gerçek bir doğal cennet olan Kalkandere, çay üretimi ile öne çıkmaktadır. Ayrıca, balı da ünlüdür. Kalkandere’ye gidildiğinde, yaylalarında üretilen bal ve çay fabrikalarından çay satın alınabilir.
Kalkandere Piknik Alanı ve Zivane Köprüsü Cami burada görülmesi gereken yerlerdir.
Pazar
Karadeniz sahil şeridinde bulunan Pazar ilçesi; Hemşin, Çayeli, Ardeşen ve Çamlıhemşin ilçeleri ile komşudur. Şehir merkezine 55 km uzaklıktadır ve 30 bin nüfusludur.
Roma Dönemi’nde Athena ismiyle kurulan ilçe, 1990’lü yılların başında Pazar ismine kavuşmuştur.
Rize genelinde en eski yerleşim yerlerinden biri olan Pazar’da tarihi bir gezi yapılabilir. Cihar Kale, Kız Kalesi, Kalecik Kalesi görülmeye değer tarihi kalelerdir.
İlçede bir gelenek haline gelen Kadınlar Pazarı da doğal ürün alışverişi yapmak için ziyaret edilebilir.
Pazar mutfağında öne çıkan lezzetler ise; çırıhta, çirmulis, ayran doğraması ve kabak filisidir. Hediyelik eşya olarak ise örgü sepet tercih edilebilir.
Birbirinden konforlu ve kaliteli konaklama seçenekleri sunan Rize'de tatilinizi planlamak için Rize Otelleri sayfamızdaki otellere göz atabilirsiniz.