Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 40 dakikalık mesafede Rize'ye yapılan havalimanı bölge için hiç şüphesiz gerekli ve önemli bir destinasyon.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 40 dakikalık mesafede Rize'ye yapılan havalimanı bölge için hiç şüphesiz gerekli ve önemli bir destinasyon. Ovit Tüneli gibi atıl bir yatırım olmasına rağmen Rize'nin şuur altında yatan Trabzon'la mücadele Havalimanında da kendini gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde RTSO Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu Trabzon Havalimanındaki yoğunluğu örnek vererek, Rize'de yeterince yolcu olmamasını göz ardı ederek, "Rize'ye fazla uçak verilmediği için yolcu olmuyor." gerekçesine sığınıp konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a kadar ilettiklerini söylemesi ve kamu oyundan destek beklemesi Trabzon'da ciddi rahatsız uyandırdı. Lakin Rize'nin Trabzon derdi hale bitmedi. Bu kez RTSO Meclis Üyesi ve Şehir Plancısı İsmail Hakkı Sandıkçı yazılı bir açıklama yaparak tam da mukayese yapıp " Amacım Rize-Trabzon kıyaslaması asla değil." demesi Rize'nin Trabzon ile derdinin hiç bitmeyeceği gösterdi. 350 bin nüfuslu Rize'yi dışardan Trabzon'a gelen günlük 200 bin nüfusla birlikte 1 milyonluk Trabzon ile mukayese eden RTSO Meclis Üyesi Sandıkçı'nın ilginç yazısını yayınlıyoruz.
"Geçtiğimiz yıl mayıs ayında hizmete giren Rize- Artvin havalimanı birçoğumuz için oldukça sevindirici bir gelişmeydi. Kimileri sadece Rize kent merkezini baz alarak '50km ötede havalimanı varken gereksiz bir yatırım' betimlemesi yapsa da Rize ve Artvin'i bir bütün olarak düşündüğümüzde bence önemli bir yatırımdı. Zira Trabzon havalimanı kapasitesinin yaklaşık %35-40 arası yolcusunun ilimizden ve Artvin'den olduğunu ve her iki ilin de önemli birer turizm destinasyonu olduğunu dikkate aldığımızda havalimanının ne kadar gerekli bir yatırım olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Açıldığından bugüne kadar kısıtlı uçuş sayısına rağmen uçuş doluluk oranları da bu yorumu haklı çıkarıyor zannımca. Uçuş sayıları arttıkça bölgeye çaydan sonra yapılan en önemli kamu yatırımı olduğu daha da ortaya çıkacaktır.
Amacım Trabzon-Rize kıyaslaması asla değil ancak bölgede yapılan bu kapsamdaki bir devlet yatırımının daha verimli kullanılması gerekirken ısrarla yeni havalimanının uçuş sayılarının artırılmaması aksine Trabzon havalimanının ilave sefer sayılarıyla kapasitesinin üstüne çıkması mantık dışı bir durum. 30 Haziran verilerine göre Rize-Artvin havalimanın uçuş sayısı 10 iken Trabzon havalimanında uçuş sayısı 145. Bu orantısızlığı anlamak mümkün değil. Rize'de havalimanı varken ve uçuş doluluk oranları ortadayken sefer sayıları neden homojen bir şekilde her iki havalimanının kapasitesine göre dağıtılmıyor?
Trabzon tarihi, kültürel ve ekonomik birikimiyle Rize ve Artvin'le aynı ölçekte şehir değil. Kıyas yapmak bile bence yersiz ancak kamu kaynakları bölgesel olarak değerlendirilmeli. Örneğin Trabzon havalimanından uçuş olmayan bazı şehirlere (Bodrum, Gaziantep vb.), aynı güzergahta (Antalya, İzmir gibi) alternatif günlerdeki seferlere ve özellikle Artvinlilerin kalabalık bir nüfus teşkil ettiği Bursa'ya Rize-Artvin havalimanından seferler koyulsa daha iyi olmaz mı? Bu durum Trabzon havalimanı üzerindeki baskıyı kaldırdığı gibi milyon dolarlar harcanmış Rize-Artvin havalimanının da daha rasyonel bir şekilde kullanılmasına olanak sağlar.
Açıldığından bugüne Rize-Artvin havalimanındaki sefer sayılarının özellikle artırılmadığı, hatta Trabzon havalimanı üzerindeki baskının özellikle artırıldığı ve bu sayede yeni bir havalimanı ihtiyacının konuşulacağı -ki şu an proje aşamasında, Trabzon bürokrasisinin bunu özellikle böyle yönlendirdiği gibi bir sürü söylem varken benim anlamadığım Rize'nin bürokratı ve siyasetçisi neden bu kadar tepkisiz. Yazılacak daha çok şey var ama işin özeti şu Rize ili ve halkı bu kadar siyasi güce rağmen halen kendini sahipsiz hissediyor."
9659,2%-0,01
34,64% 0,25
36,36% 0,19
2913,11% -0,15
4950,44% 0,00
Rize
26.11.2024