Tarih: 14.07.2023 15:23

Sağlıklı Yaşam Sürmek O Hastalığı Önlüyor!

Facebook Twitter Linked-in

Kanser riskini önlemede sağlıklı yaşam sürdürmek oldukça etkili. Yapılan bir araştırma da bunu kanıtlar nitelikte. 

Uzmanların Avrupa'da yürüttüğü çalışmaya göre, sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyen kişilerin, yaşam tarzı ve vücut ağırlığı önerilerini karşılamayanlara kıyasla yüzde 18 daha düşük kanser geliştirme riskine sahip olduğu tahmin ediliyor. 

SAĞLIKLI YAŞAM TARZI NE DEMEK? 

Sağlıklı bir yaşam tarzını korumak için normal vücut ağırlığını muhafaza etmek, şekerli içecekler ve fast food gibi kilo alımına neden olan yiyeceklerden kaçınmak, günde en az 30 dakika orta düzeyde fiziksel aktivite yapmak, çoğunlukla bitki bazlı yiyecekler yemek, kırmızı et tüketimini sınırlamak, işlenmiş etlerden kaçınmak ve alkollü içeceklerin tüketimini sınırlamak gerekiyor. 

LİFLİ GIDALARA AĞIRLIK VERİLMELİ

Lif açısından zengin olan bitki kaynaklı gıdaları çok miktarda tüketmek de oldukça önemli. Ayrıca kanıtlar kesin olmasa da, omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin ve diyetimizde şekerli içeceklerden kaçınmanın kanser riski açısından çok faydalı olabileceğine dair artan kanıtlar var. 

İŞLENMİŞ ETTEN KAÇINAN KANSERDEN KORUNUYOR

Peki belirli bir kanser önleyici diyet var mı? Tam olarak olduğunu söylemek mümkün değil. Kansere karşı korunmaya yardımcı olan sağlıklı beslenme, diyabet ve kalp hastalığı gibi diğer kronik hastalıkların riskini azaltmak için önerilenlere benziyor. Tek belirgin fark, bağırsak kanserini önlemek için işlenmiş etten kaçınılması ve kırmızı et tüketiminin azaltılmasının tavsiye ediliyor olması. 

Ayrıca diyetin kanser gelişimi üzerindeki etkisine dair kanıtlar, kanserin gelişme olasılığı üzerindeki etkisinden çok daha az. Ancak bu kanserin türüne göre değişebilir.

Meme kanseri teşhisi konan kişiler için, sağlıklı bir kilo ve fiziksel aktivitenin hem yaşam kalitesini iyileştirebileceğine hem de hayatta kalma oranının artmasıyla ilişkili olduğuna dair önemli kanıtlar varken diğer kanser türleri için özel önerilerde bulunmak için yeterli bilimsel kanıt yok.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —