Samsun; Karadeniz’in orta kesiminde yer alan bir lojistik merkezi, bölgesinin sağlık, eğitim ve ekonomi alanlarında en gözdesi… Ancak hepsinden de önemlisi bu şehir, “Ulu Önder Atatürk’ün şehri”…
Tanık olduğu şanlı tarihin izlerini görebileceğiniz tarihi yapılara doğanın cömertçe sunduğu güzellikler de eklenince, herkesin bir gün Samsun’a ayak basması şart.
Peki Karadeniz’in başkenti Samsun’a nasıl gidilir; bu güzel şehirde nereleri görmek ve neler yapmak gerekir? Tüm bu soruların cevabı için sizi oldukça kapsamlı bir Samsun rehberine davet ediyoruz.
Samsun’un Kurtuluş Savaşı’ndaki yeri ve önemi tartışılmaz.
Tarihin bu en can alıcı noktasını dünya gözüyle görmek, Atatürk’ün balmumu heykelinin ve beylik tabancasının da dahil olduğu kapsamlı bir sergiyi gezmek ve mücadele ruhunu damarlarınızda hissetmek için Samsun ziyaretinize mutlaka 19 Mayıs 1919 günü şehre ulaşan Bandırma Vapuru ile başlamalısınız.
1 TL gibi sembolik bir ücret ödeyerek gezebileceğiniz bu müze, Canik’te Belediye Evleri Mahallesi’nde yer alıyor.
Bandırma Vapuru Samsun’un en çok ziyaret edilen turist noktalarından biri olduğu için, buraya sıklıkla düzenlenen minibüs seferleri aracılığıyla rahatça ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin en iyi kent müzelerinden biri Samsun’da bulunuyor.
2013 yılında hizmete açılan ve Devlet Demiryolları’na ait eski binaların restore edilmesiyle oluşturulan müze, İlkadım ilçesinde bulunuyor ve müzekartla ücretsiz gezilebiliyor.
Müzede Samsun doğumlu ünlüler, Samsun’un eski çağlara uzanan tarihi ve ildeki yaşam tarzı hakkında detaylı bilgiler bulmanız mümkün.
Müzeye gitmeden önce kat planlarını ve sergilenen eserleri detaylı bir sanal tur ile internet üzerinden de inceleyebilirsiniz.
Müze içerisinde kulaklıkla dinleyebileceğiniz elektronik rehberler de mevcut.
Samsun ve çevresinde bulunan ve arkeolojik geçmişi Tunç Çağı’na kadar uzanan buluntular bu müzede sergileniyor.
Giriş ücreti 5 TL olan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi; müzekartla ücretsiz gezilebiliyor.
Müze, normal koşullarda haftanın her günü açık olsa da gitmeden önce mutlaka teyit almakta fayda var.
1981 yılından beri ayakta duran müzede yenileme ve tadilat çalışmaları devam ediyor.
Tarihteki önemi büyük olunca Samsun’un müzeleri de diğer illere göre sayıca fazla.
Eski adı Mantika Palas olan ve otel olarak hizmet veren bu yer, 1940 yılında Gazi Müzesi’ne dönüştürülmüş.
Mantika Palas; Atatürk’ün Samsun’a geldiğinde konakladığı otel olarak da biliniyor.
Özellikle Onuncu Yıl Nutku’nun orijinalini görmek isterseniz, bu müze ziyaretinize değer.
Pazartesi günleri müzenin kapalı olduğunu da not almayı unutmayın.
Türkiye’nin en büyük deltalarından biri olma özelliğini taşıyan Kızılırmak Deltası, Samsun şehir merkezinden yaklaşık 30 km uzaklıkta konumlanıyor.
Cennetten düşme doğal güzellikleri bünyesinde barındıran Kızılırmak Deltası aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de adını yazdırmış durumda.
Samsun’un Bafra ilçesinde yer alan Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ise jeolojik olarak 2000 yıl içerisinde meydana gelmiş.
Mülk Gölleri, Liman Balık, Gıcı, Uzun, Cernek ve Karaboğaz Gölü’ne de ev sahipliği yapan bu eşsiz yer hem flora hem de fauna açısından inanılmaz bir çeşitlilik ve zenginliğe sahip.
Türkiye’de olan 420 farklı kuş türünden 321 farklı türü bir arada görebileceğiniz Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde zaman zaman düzenlenen kuş gözlemciliği etkinliklerine de katılmanız mümkün.
Nesli tükenmekte olan 24 farklı kuş türü de olmak üzere kuşlarla ilgili farklı bilgiler edinebileceğiniz kuş cennetini mutlaka bir rehber eşliğinde gezmenizde fayda var.
Samsun şehir merkezinden bineceğiniz otobüs veya dolmuşların Bafra Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti girişine kadar getirmemesi nedeniyle araç kiralamak daha uygun bir seçenek olabilir.
Bafra ilçe merkezinden yaklaşık 17 km uzaklıktaki Kuş Cenneti, Samsun il merkezine de 65 km mesafede bulunuyor.
Dinginliği, insana yaşam enerjisi veren atmosferi ve sessiz sakinliğiyle bir gelenin bir kez daha gelmek istediği Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ne girişlerde ise hiçbir ücret alınmıyor.
Kuş gözlemciliğine ek olarak kuş cennetinde katılabileceğiniz etkinlikler arasında fotoğraf turları, bisiklet, trekking, kamp, kano turları ve balıkçılık da bulunuyor.
Atatürk Anıtı olarak da bilinen bu değerli eser, 1931 yılından bu yana Samsun il merkezindeki Atatürk Parkı’nı süslüyor.
Avusturyalı sanatçı Heinrich Krippel’in eseri olan ve Atatürk’ü bir at üzerinde canlandıran anıt, büyüklük ve denge bakımından dünyanın en büyüklerinden biri.
Onur anıtı önünde bir fotoğraf çektirmeden Samsun’dan dönmek olmaz tabi ki.
Teleferikle yapacağınız keyifli bir yolculuk sonrası Amisos Antik Kenti’ne ait kral mezarlarına ulaşabilirsiniz.
Burası aynı zamanda muhteşem bir Karadeniz manzarasına da ev sahipliği yapıyor.
Kral mezarlarından çıkarılan, Amisos hazinesi olarak da adlandırılan takılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilenenler arasında.
Yine de burada bulunan tarihi kalıntıları görmek ve antik çağlardan kalan havayı solumak isterseniz, belediye tarafından işletilen kafede bir şeyler içmeyi de unutmayın.
Burada sınırları Altınkum’a kadar varan geniş bir seyirlik alanı izleme şansı bulacaksınız.
Arkeoloji Vadisi olarak da adlandırılan bu yer, Samsun’un bilinen en eski yerleşimi.
Tekkeköy ilçe merkezine yalnızca 1 kilometre mesafede bulunan bu arkeolojik sit alanında; doğal yollarla oluşan irili ufaklı mağaralar mevcut.
1940 yılı itibarıyla bölgede sürdürülen kazı çalışmalarında, avcılık ve toplayıcıkla geçimini sürdüren ilk insanlara ait pek çok araç ve gerecin yanı sıra insan yüzlü kabartmalar ve vazolar da bulunmuş.
Tekkeköy Mağaraları’na ulaşmak için Samsun merkezinden 15 dakika aralıklarla kalkan Tekkeköy minibüslerini kullanmak isteyebilirsiniz.
Mesire yeri olarak da kullanılan bu yere özel araçla ulaşmanız da mümkün.
Amazon Köyü’nün adlandırılmasında bir isim benzerliği yok.
Gerçekten de anaerkil bir yaşam süren; ok ve yay kullanan ve daha iyi savaşmak için bir göğsünden vazgeçen amazon kadınlardan bahsediliyor.
Samsun kent merkezindeki Batı Park’ta kurulan bu köy; geçmişte Samsun’un Terme beldesinde yaşadığı düşünülen kadın savaşçıların pek çok temsilini içeriyor. Balmumu heykellerin gerçekçiliği, görenleri hayran bırakıyor.
Bir kanalla karadan ayrıldığı için aynı zamanda “Amazon Adası” olarak da adlandırılan bu yeşil alanda suni bir kayak pisti, piknik yerleri ve balık restoranları var.
Tramvay, otobüs ve dolmuşlarda Baruthane durağını takip ederek rahatça Amazon Köyü’ne ulaşabilirsiniz.
Bir tavsiye de Samsun ziyaretini kış dönemine denk getirenler için.
Akdağ; kışın bembeyaz bir örtüye bürünen ve Karadeniz halkına kayak sporu yapma fırsatı sunan 6 tane pist alanından oluşuyor.
Bölgede pek çok konaklama ve yeme-içme alternatifi var ve ülke genelindeki türevlerine göre hepsi çok daha ucuz.
Kayağa yeni başlayanlar, pistlerin kalabalık olmaması nedeniyle de rahat edebilirler.
Ladik ilçesi sınırlarında bulunan kayak merkezine, Samsun merkezinden yaklaşık bir saatlik araba yolculuğu sonrası ulaşabilirsiniz.
14 kilometre uzunluğundaki bu halk plajı; Samsun’da denize girmek için en ideal noktalardan biri.
Özellikle yaz döneminde herkes tarafından tercih edildiği için epey kalabalık oluyor.
Giriş ücretinin olmadığı plajda şezlong ve şemsiye kiralamak isterseniz, kişi başı 15 TL’yi gözden çıkarmalısınız.
Atakum’un sonlarına doğru yer alan bu plaj; Samsun’un tek mavi bayraklı plajı olma özelliğine sahip.
Çok daha temiz ve berrak bir denize sahip olması ile birlikte daha az biliniyor.
Halk plajı olduğu için; Samsun-Bafra karayolu üzerindeki bu plaja ücretsiz giriş yapmanız mümkün.
Söz konusu Karadeniz olunca her yerde rahatça denize girmek mümkün değil.
Dağlar denize paralel olduğu için plaj alanları da oldukça dar.
Ormanla denizi buluşturan güvenli bir belde arayanlar için ise en güzeli Yakakent.
Yakakent Sahili aynı zamanda gözlemeciler, kafeler, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanlar ile dolu.
Şehir merkezine 84 kilometre uzaklıkta yer alan bu beldede kamp da yapabilirsiniz.
Son bir plaj tavsiyesi de kadınlar için. Belediye tarafından işletilen bu plaja 10 TL giriş ücreti karşılığında sadece kadınlar girebiliyor.
İçerisinde cankurtaran hizmeti, sosyal tesisler ve spor alanları mevcut.
1100 kişi kapasiteli plaja ulaşmak için dolmuş ve otobüslerden Baruthane-Fener mevkiinde inmek gerekiyor.
Samsun’un En İyi Plajları yazımıza göz atarak bu güzel Karadeniz şehrinde denize girebileceğiniz plajlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
Karadeniz’in gelişmişlik düzeyi en yüksek şehri olan Samsun’da yapılabilecek pek çok aktivite mevcut.
Üstelik fiyatlar da Türkiye geneline göre oldukça makul.
Ekonomik olarak gelişse de mütevazı dokusunu kaybetmeyen bu şirin ilde hem doğanın güzelliklerine ve temiz havaya doyabilir hem de gönlünüzce vakit geçirebilirsiniz.
İşte Samsun seyahatinize mutlaka eklemeniz gereken olmazsa olmaz aktiviteler:
Samsun, Karadeniz Bölgesi’nin orta kesiminde yer aldığı için Anadolu’nun birçok şehrine makul bir uzaklıkta yer alıyor.
Karadeniz’i seyrederek Samsun’a varmak için kara yolu geçerli bir alternatif olmakla birlikte; havadan ve denizden ulaşım imkanları da mevcut:
Özel araç: Samsun, İstanbul’a yaklaşık 740, Ankara’ya ise 420 kilometre uzaklıkta. İzmirliler ise 1000 kilometrelik kara yoluna kendilerini şimdiden hazırlamalı.
Otobüs: Samsun Otobüs Terminali, Karadeniz’in en büyük otogarı. Dolayısıyla buraya tüm illerden ve tüm ulusal firmalardan seferler düzenleniyor. Bayram, yılbaşı, yaz tatili gibi özel dönemlerde sefer sıklıkları da artırılıyor. Samsun otobüs bileti sayfamızda, Samsun otobüs seferleri ile ilgili tüm bilgiler mevcut.
Hava yolu: Samsun Çarşamba Havalimanı’na birçok şehirden direkt uçuşlar düzenleniyor. Ayrıca, İstanbul aktarmalı uçuşlar da kullanmak mümkün. Şehre uzaklığı 19 km olan havalimanına taksi ya da yolcu servisleri aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki sayfalarımızdan sefer, fiyat ve firma bilgisen ulaşabilirsiniz.
9367,77%3,72
34,55% 0,22
36,18% -0,12
2983,69% 0,75
4956,37% 0,00
Rize
22.11.2024