Yöresel lezzetler arasında adından söz ettiren nokul özelliği ile dikkat çekiyor...
Dillere destan karadeniz nokulu bir çok kişinin severek yediği ama yapılışını merak ettiği yöresel lezzetlerden biri. Özellikle Samsun ve Sinop taraflarında bayram sofralarının vazgeçilmezi olan nokul günün her öğününde tüketilebiliyor. İşte sizlere lezzetiyle ün salmış olan nokulun tarifi...
Kendine has ismi ve yapılışı ile damaklarda tat bırakan.Nokul mayalı hamurla yapılıyor. Aslına bakarsanız bir poğaça hamuru gibi hazırlanıyor. Ama en bilindik özelliği ise rulo şeklinde yapılmasıdır. Bir çok çeşidi yapılan nokul genellikle Haşhaşlı, tahinli fındıklı, sakızlı türlerde yapılabilmektedir. Yöreden yöreye değişiklik gösterse de nokul hemen hemen her yörede bir çeşidi yapılan Türk lezzetlerinden biridir. Nokul tatlı olabileceği gibi aynı zaman da tuzlu da yapılabilen çok dğişik türleri olan bir hamur işidir.Nokul yaparken püf nokta ise hamurunun kabarmasıdır. Hamurun puf puf kabarması için ise ılık bir yerde mayalanma işlemi tamamlanana kadar beklenmelidir.Samsun'un tescilli ürünü olan ve tok tutma özelliğinden dolayı özellikle özel günlerde ve sahurlarda tercih edilen "nokul", aynı zamanda coğrafi işaretli bir üründür.
Samsunda nokul geleneğini dört kuşaktır devam ettiren ailenin nokul ustası Neşet Faris Yüksel, bu mesleği babası Çetin Yüksel'den 7 yaşında iken öğrendiğini belirtiyor.
Nokulun Bafra yöresinin has lezzeti olduğunu ve sırrının da bol ceviz ve kuru üzümle yapılması olduğuna vurgu yapan Yüksel, şerbetli bir tatlı olmadığının da altını çiziyor. Osmanlı döneminden günümeze gelen lezzetler arasında olduğunu ifade eden Yüksel uzun süre bozulmadan kalmasından dolayı yıllarca tüketildiğini ve günümüze kadar ulaşan lezzetlerden biri olduğunu vurguladı.