Tarih: 20.10.2023 07:47

Şavşat Ormanlarında Önemli Bir Adım: 80 Bin Fidan Toprakla Buluştu

Facebook Twitter Linked-in

Artvin Orman Bölge Müdürü Sinan Özkaya, yapılan çalışmaları kamuoyuyla paylaştı.

Şavşat ilçesinde 30 hektarlık alanda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda 80 bin fidanın toprakla buluşturulduğu açıklandı. Artvin Orman Bölge Müdürü Sinan Özkaya, orman zararlılarına karşı mekanik, biyoteknik ve biyolojik yöntemlerin kullanıldığını belirtti. Zararlı böceklerin ağaçları tehdit ettiği bu mücadelede, mekanik yöntemle kurumuş veya kurumakta olan ağaçların kesilerek sahadan çıkarıldığı bildirildi.

Ayrıca, feromon tuzakları kurarak biyoteknik mücadele yürütüldü. 2022 yılında sadece iki aylık bir süre içinde 5 milyon sekiz dişli büyük ladin kabuk böceği toplandı. Bu yıl da yapılan çalışmalar sonucunda feromon tuzaklarına şimdiye kadar 2 milyon 169 bin 500 böceğin yakalandığı belirtildi.

Biyolojik mücadele ise zararlı böceğin doğadaki yırtıcısının laboratuvarlarda üretilerek zarar gören alanlara bırakılmasıyla gerçekleştirildi. Bu çaba, ekolojik dengeyi yeniden sağlama hedefiyle hayata geçirildi.

Artvin Orman Bölge Müdürü Sinan Özkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Şavşat ilçesinin "sakin şehir" unvanına sahip olduğunu ve buradaki orman zararlılarıyla mücadelede yoğun bir çaba harcandığını ifade etti. Ayrıca, zarar gören sahalara 80 bin fidan dikildiğini ve bununla sınırlı kalmayarak, 20 bin fidanın da toprakla buluşturulmak üzere dikileceğini açıkladı.

Toplantıya, Şavşat Belediye Başkanı Nihat Acar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, vatandaşlar ve orman teşkilatı mensupları da katıldı. Bu çabalarla, Şavşat ilçesindeki ormanlar hem korunuyor hem de yeniden yeşillenmeye başlıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —