Tarih: 07.08.2023 12:37

Şekeri Bırakınca Vücudunuza Neler Oluyor?

Facebook Twitter Linked-in

Şeker, hayatımızın her noktasında. Gözümüzü çevirdiğimiz neredeyse tüm besinlerin içinde şeker var. Zararlı olduğunu bildiğimiz halde bu beyaz zehri bir türlü bırakamıyoruz. Adeta bağımlı gibiyiz. 

Şeker bize anlık mutluluk veriyor gibi görünse de aslında mutsuzluk kaynağı. Çünkü beyinde bağımlılık yaratıyor. Tüketilmediği zaman ise mutsuzlukla sonuçlanabiliyor. İnsülin direncine sebep olan şeker, kalbe de büyük zarar verici bir madde aynı zamanda. 

Ufak çocukların bile elinden düşmeyen bu yiyecek, karaciğer yağlanmasını tetikliyor, diş çürüklerine neden oluyor, obeziteye yol açıyor, bağışıklık sistemini zayıflatıyor, kanser riskini artırıyor ve hafızayı zayıflatıyor.

Vücuda bunca zararı dokunan şekerin tüketimini bırakmak için ilk önce kararlı olmak şart. İlk zamanlar zor gibi görünse de günler geçtikçe sağlığınızda hissedeceğiniz değişimlerle şekerden kurtulduğunuza şükredeceksiniz. 

CİLDİNİZ YENİLENİP GENÇLEŞECEK

Vücuda alınan şeker, cildi tamir eden kolajen proteininin üretimini engelliyor. Cildin esnekliğini azaltıyor ve erken yaşta kırışıklara neden oluyor. Şeker tüketimi bırakıldığında cilt kendisini yenilemeye başlıyor ve yaşlanma etkilerinin ortaya çıkmasını geciktiriyor.

DAHA ENERJİK OLACAKSINIZ

Şeker metabolizmaya karıştığında, vücut bu enerjiyi hemen yakmaya başlar. Şekeri bıraktığınızda, tükettiğiniz proteinler, sağlıklı yağlar, sözgelimi bir avuç badem, daha uzun süre ve daha dengeli bir enerji sağlayacaktır. Böylece daha enerjik olacaksınız.

GÖBEK BÖLGESİNDE YAĞLARA VEDA

Şekerli içecekler kilo aldırır, karın bölgesinde yağlanma yapar. Yağ hücrelerinin karında birikmesi oldukça ciddi riskleri beraberinde getirir. Organların arasında kan dolaşımını sağlayan damarlarda iltihaplanmaya neden olur ve bu da kalp krizinden kansere kadar çok sayıda hastalığa sebebiyet verebilir. Şekeri ve tatlıyı kestiğinizde karın bölgesinde yağlanmadan kurtulurken ciddi sağlık risklerinden de kaçınmış olursunuz.

ŞEKER YOKSA ZAYIFLIK KAÇINILMAZ

Yağ hücreleri vücudun pek çok bölgesinde kalori depolamaya başlar. İnsülin, yağ hücrelerini besler. Rafine edilmiş karbonhidrat ve şeker yerine, sağlıklı yağları koymak insülin seviyesini dengeli hale getirir ve daha az kalori depolanır. Akabinde kişi kilo vermeye başlar. 

ŞEKER HASTALIĞI SİZE UĞRAMAZ

Şekeri azaltmak Tip 2 şeker hastalığı riskini de düşürür. Çünkü her şeker tüketiminde biraz daha fazla insülin salgılanır. İnsülini daha fazla ürettikçe hücreler aşırı yüklenir ve bir süre sonra da diyabet hastalıkları ortaya çıkar.

KALBİNİZİ ŞEKERLE YORMAYIN

Şeker tüketmek, kardiyovasküler sistemin doğru çalışmasını engeller. Günlük kalori tüketiminizin en fazla yüzde8’i şekerden oluşmalı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —