Tarih: 30.12.2023 12:44

Semih Taaren kimdir?

Facebook Twitter Linked-in

Besteci ve virolog Semih Taaren vatandaşlar tarafından merak edilen isimler arasında yerini aldı. Peki, Semih Taaren kimdir? Semih Taaren aslen nereli, kaç yaşında?

Semih Taaren kimdir?

Semih Tareen, 16 Eylül 1976 tarihinde İzmir'de doğmuş olan Türk film müziği bestecisi ve virologdur. 2000 yılından beri Amerika'da film müziği alanında faaliyet göstermektedir. Tareen, bugüne kadar Amerika'da üç kez en iyi film müziği ödülü kazanmıştır.

Tareen, lisans eğitimini ve doktorasını HIV ve benzer retrovirüs evrimi konusunda University of Washington ve Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi'nde tamamlamıştır. Virüsler üzerine yirmi yıldan fazla süredir araştırmalar yapmakta olan Tareen, bu alandaki çalışmalarıyla kanser gibi hastalıklara karşı yeni nesil terapiler geliştirmekte ve Seattle'da bir biyoteknoloji şirketinde üst düzey yönetici olarak görev yapmaktadır.

Bilim çalışmalarının yanı sıra film yapımcılığı ve müzik çalışmalarını da sürdüren Tareen, 2011 yılında film müzikleri İstanbul'da Kalan Müzik tarafından piyasaya sürülmüştür.

İzmir'de doğan Semih Tareen, müzik eğitimine beş yaşında başlamıştır. 1995 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ne, Washington eyaletinin Seattle şehrine taşınarak eğitimine devam etmiştir. 1998'de Washington Üniversitesi'nde mikrobiyoloji lisansını tamamlayan Tareen, laboratuvarlarda çalışırken aynı zamanda Pacific Northwest Film Scoring Program adlı film müziği okulunda eğitim almış ve 2001 yılında mezun olmuştur. Bu süreçte, Hollywood film bestecisi Hummie Mann'in öğrencisi olarak iki Emmy ödülü kazanmıştır. Bestelediği film müzikleri Amerika'da senfoni orkestraları tarafından kaydedilmiş ve sinemalarda gösterilmiştir.

Film müzik geleneğine bağlı kalarak orkestrasyon, zamanlama hesaplamaları ve film müziği teorisi tekniklerini kullanmaya özen gösteren Tareen, stüdyosundaki bilgisayarlara sahip olmadan önce ilk filmlerinin müziklerini sadece kâğıt ve kalem kullanarak 40 kişilik senfoni orkestrası için yazmış ve zamanlama hesaplamalarını da kâğıt kalem ile yapmıştır. Geleneksel film müziği anlayışını güncel teknolojiyle birleştirebilen Tareen, bu alanda çağdaş bir besteci olarak öne çıkmaktadır.

Özellikle virüsler üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle COVID-19 salgını sonrasında önemli bir figür haline gelen Tareen, Halk TV ve Medyascope gibi haber kanallarında virüsün yayılımı ve tehlikesi konularında yapılan programlara katılarak bilgi paylaşmıştır. Evrim Ağacı'nda ise evrimsel biyoloji perspektifinden virüsün evrimi konusunu ele almış ve Çağrı Mert Bakırcı'nın konuğu olmuştur.

Semih Taaren aslen nereli, kaç yaşında?

Semih Tareen, 16 Eylül 1976 tarihinde İzmir'de doğdu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —