Sıklamen çiçeği sonbahar ve kış aylarında çiçeklenen bir bitki türüdür.
Sıklamen çiçeği sonbahar ve kış aylarında çiçeklenen bir bitki türüdür. Kış mevsimini seven ancak yaz aylarından hoşnut olmayan sıklamen çiçeği yumrulu ve çok yıllık bir bitkidir. Sonbahar ve kış aylarında çiçek açan sıklamen yaz aylarında durgunluk dönemine girmektedir. Bu dönemde yumrularına kadar kuruma meydana gelir. Sonbahar ayı geldiğinde yeniden hızlı bir şekilde gelişmeye devam eder.
Bu çiçek türü ülkemizde kayalık ve ormanlık alanlarda, çalı diplerinde doğal olarak ortaya çıkmaktadır. Sıklamen çiçeğinin tohumları yaz aylarının sonunda ekilebilir. Çiçeklenmeleri için yaklaşık olarak 18 ay geçmesi gerekmektedir. Uzun bir zaman boyunca canlı bir şekilde kalabilmesi için yetiştirilme aşamasında doğru ısı ayarlaması yapılmalı, gübreleme ve sulama uygulamalarına özen gösterilmesi gereklidir. Düzgün bir şekilde bakımları yapıldığı taktirde her sonbahar mevsimi geldiğinde tekrardan açtığında çiçeklerin canlılık seviyesi artacaktır.
Sıklamen çiçekleri ev ortamında yetiştirilmek için uygun olan bir bitki türüdür. Kalp biçiminde yaprakları bulunan sıklamen çiçeklerinin kırmızı, mor, pembe ya da beyaz renkleri bulunmaktadır. Hoş kokulara sahip olan sıklamenlerin türüne bağlı olarak farklılık gösteren düz veya kıvırcık yaprak uçları ile bulunduğu ortama güzel bir hava katmaktadır. Ancak sıklamen çiçekleri ile ilgili bilinmesi gereken önemli bir konu bulunmaktadır. Bu konu sıklamen çiçeğinin hayvanlar ve insanlar için zehirli bir yapıda olmasıdır. Bu çiçeğin evcil hayvanların ve çocukların erişemeyeceği bir yere yerleştirilmesi uygun olacaktır.
Sıklamen Çiçeği Çeşitleri
Sıklamen çiçeğinin bilinen fazla miktarda çeşidi mevcuttur. Uzun süre boyunca çiçekleri canlı kalabilen bir bitki türüdür. Popüler sıklamen çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
· Victoria: Bu çeşidin, üzerinde yer yer kırmızı tonlara rastlanan kıvrık çiçekleri beyaz renge sahiptir.
· Sierra Series: Bu sıklamen çiçeği çeşidinin 5-15 santimetre genişliğinde, somon, beyaz, kırmızı, pembe, mor ve eflatun çiçekleri bulunmaktadır.
· Scentsation: Bu çeşidin çevreye güçlü ve etkili bir koku yayan pembe ya da kırmızı renkte çiçekleri mevcuttur.
Sıklamen Çiçeği Anlamı
Sıklamen çiçeği aşk anlamını taşımaktadır. Sıklamen çiçeği aşkın en güzel dile getirilme şeklidir ve tıpkı anlamı gibi özen istemektedir. Şayet sıklamen çiçeğinize karşı ilgili olursanız tıpkı aşkta olduğu gibi size güzel geri dönüşler yapacaktır. Aynı zamanda sıklamen çiçeği aşk gibi hassas bir yapıya sahiptir. Bu sebepten dolayı ilgisiz kaldığında sıklamen çiçeğinin ölümü kaçınılmazdır.
Sıklamen Çiçeği Bakımı
Çiçekçiler tarafından yetiştirilen sıklamen çiçekleri çoğunlukla kapalı ortamda saksı içerisinde yer almaktadır. Hava sıcaklıklarının yükselmesi ile birlikte sıklamen çiçeğinin durgunlaşması basitleşir; ancak ev ortamında serinlik sağlandığı taktirde bitkinin tamamı ile durgunlaşmama olasılığı da bulunmaktadır. Bitki durgunlaşmak yerine birkaç yaprağını döküp, çiçek açmayabilir.
Sıklamen çiçeğinin tohumdan yetiştirilmesi biraz zor bir uygulamadır. En iyi seçenek, saksıda gelişmiş olan bir bitkinin evde yetiştirilmeye devam edilmesidir.
· Sıklamen çiçeğinin doğrudan güneş ışığı alan ortamlardan uzak tutulması gerekmektedir. Sıklamen çiçekleri serin ortamlardan hoşlanan bitki türleridir. Pencere önü ve balkon gibi doğrudan güneş ışığı alan yerlere yerleştirmek oldukça yanlıştır. Haftanın yalnızca bir günü birkaç saat güneş ışığı alması gelişimi açısından olumlu bir etki oluşturacaktır.
· Yaz mevsimi geldiğinde bitkinin hava sirkülasyonu iyi olan serin ve karanlık bir ortama yerleştirilmesi gerekmektedir.
· Sıklamen çiçeği aşırı sıcaklıklardan, cereyanda kalmaktan veya kuraklık durumundan hoşnut olmayan bir türdür. Sıklamen çiçekleri için uygun olan, doğal çevreleri ile benzer özelliklerde olan iklimlerde gelişmeleridir. Sıcaklığın gece saatlerinde 5-10 derece, gündüz saatlerinde ise 15-21 derece arasında olması uygundur.
· Yapraklar henüz dökülmeye başlamadıysa bitki aktif bir şekilde büyümeye devam ediyor demektir. Bu dönemde toprağın üzerindeki 2,5 santimetre civarı bir kısım kuruduğunda sıklamen çiçeği sulanmalıdır. Suyu yapraklara veya bitkinin taç bölümüne değdirmemeye dikkat edilmelidir. Aksi taktirde bitkide çürümeler meydana gelecektir. Sıklamen çiçeği durgunlaştığında toprağın tamamı ile kurumasına engel olmak için arada bir sulama yapılmalıdır.
Sıklamen çiçeğini sularken tercih edilen yöntemlerden biri saksıyı bir tepsi üzerine yerleştirdikten sonra kök kısımlarının nemi çekmesini sağlamak amacı ile tepsiyi sulamaktır.
· Bilhassa kıç mevsimi boyunca hakim olabilecek yüksek nem seviyesi sıklamen çiçekleri için önemlidir. Nem seviyesini yükseltmek için sıklamen çiçeği su ve çakıl taşları ile dolu olan bir tepsiye yerleştirilmeli, saksının sürekli olarak su ile temas edip etmediğine dikkat edilmelidir. Çünkü bu durum bitkinin kök kısımlarında çürüme meydana getirebilir.
· Bu bitki, kısmen asidik yapıda toprak pH’ını bulunduran, doğal olarak verimli ve iyi drene edilen bir toprakta gelişim sergilemeyi tercih eder. Sıklamen çiçeği saksı içerisinde yetiştirilecekse sıradan bir toprak karışımı tercih edilebilir. Toprakta bulunan asit seviyesini yükseltmek için toprağa bir miktar turba yosunu ilave edilmesi mümkündür.
· Sıklamen çiçeğinin yaprakları henüz dökülmemiş ise birkaç haftada bir az nitrojene sahip, seyreltik bir sıvı gübre ile besin takviyesi yapılabilir. Sıklamen çiçeğinde çiçeklenme meydana gelene kadar 2 haftada bir gübre verilmesi önerilmektedir. Bitki çiçek açmaya başladığında ise her 1 veya 2 ayda bir ideal gübreler ile besleme yapılmalıdır. Gübre verme uygulaması, sıklamen çiçeği uyku dönemine girdiğinde sonlandırılmalıdır.
· Kullanılan toprağın verim seviyesi yüksek olsa da vitamin kullanımını aksatmamak gerekir. Kullanılacak vitaminlerin tavsiye edilen ölçeğine bağlı kalmak gerekmektedir. Aksi taktirde verilen fazla miktarda vitamin bitkinin boğulmasına sebep olabilir. Kullanılması gereken ölçek suyun içerisine karıştırıldıktan sonra sulama yapılmalıdır.
· Saksı içerisinde yetiştirilecek olan sıklamen çiçeklerinin saksısının az ve küçük delikli olması gerekmektedir. Alt kısmında büyük delikler bulunan saksılar, suyu kısa bir zaman içerisinde dışarı atacağından nem dengesi olması gereken oranda sağlanamaz.
Sıklamen Çiçeği Saksıya Dikme ve Saksı Değişimi
Sıklamen çiçeği ilk defa saksı içerisine dikiliyorsa yumrunun çevresinde 2,5 santimetrelik boşluk bırakılmasının mümkün olacağı saksılar kullanılmalıdır. Yumru toprak karışımının içerisine yerleştirilmelidir.
Sıklamen çiçeklerinin saksısının iki yılda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Bu uygulamayı bitkinin durgunlaştığı yaz aylarında taze bir toprak karışımı ve bir miktar büyük saksı ile gerçekleştirmek gerekmektedir. Sıklamen çiçeğinin saksısı değiştirilirken şu aşamaları takip etmek gerekir:
1. Yeni kullanılacak olan saksının yarısının toprak karışımı ile doldurulması gerekir.
2. Daha sonra, yumru eski saksının içerisinden çıkarıldıktan sonra etrafında bulunan toprak çırpılmalıdır; ancak durulanmamalıdır.
3. Yumru yeni saksının içerisine yerleştirilmelidir. Yumrunun en üst bölümünün saksının ağzından 5 santimetre kadar taşmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ardından saksı içerisine yeniden toprak karışımı ilave edilmelidir.
4. Sıklamen çiçeğinin bulunduğu saksının yaz aylarının geri kalan kısmında gölge ve kuru bir ortamda tutulması gerekmektedir.
5. Eylül ayı civarında bitkinin sulamaya başlanması uygun olacaktır. Ayrıca bu dönemde artık yeni gelişen kısımlarında görülmesi gerekmektedir.
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
21.11.2024