Tarih: 30.07.2024 15:13

Şile Seyahatinde Gezilecek 10 Yer

Facebook Twitter Linked-in

Karadeniz kıyısında uzanan mavi bayraklı plajları ve muhteşem doğal güzellikleri ile mutlaka görülmesi gereken bir yer olan Şile, doğasıyla sunduğu huzurla yoğun ilgi görüyor. Ev sahipliği yaptığı asırlık deniz feneri, manzaraları ve çam ormanları arasında gizlenen tarihi Şile’yi kısa süreli geziler için en ideal noktalardan biri haline getiriyor.

Özellikle bahar aylarının gelmesiyle birlikte Şile’de gezilecek yerler kısa bir kaçamak yapmak isteyen herkes tarafından merak edilmeye başlıyor. Eğer siz de hafta sonu gezileriniz için Şile’yi ziyaret etmeyi düşünüyorsanız sizler için derlediğimiz görülmesi gereken yerler listesine göz atabilirsiniz.

  1. Şile Kalesi
  2. Şile Feneri
  3. Şile Saklı Göl
  4. Hanımsuyu Çeşmesi
  5. Gürlek Mağarası
  6. Avcıkoru Tabiat Parkı
  7. Değirmençayırı Şelalesi
  8. Darlık Barajı
  9. Ağlayan Kaya
  10. Göksu Deresi

Bu liste Şile’nin turistik açıdan en dikkat çekici yerlerinin tamamını gezmenizi sağlıyor. Fakat elbette liste dışında kalan ve mutlaka görülmesi gereken pek çok farklı yer olduğunu da bilmelisiniz. Konaklayabileceğiniz çeşitli olanaklara da ev sahipliği yapan Şile, farklı tatil ihtiyaçlarını başarılı şekilde karşılıyor. Bu sebeple her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Aynı zamanda Şile’de her mevsim farklı güzellikler barındırıyor. Bu yüzden sadece bahar ve yaz aylarında değil, istediğiniz her an ziyaretinizi yapabilirsiniz.

1.Şile Kalesi

Şile’nin köklü tarihini daha yakından görmek isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken tarihi bir yapı olan Şile Kalesi, Ocaklı Ada Kalesi ismiyle de anılıyor. Bugüne dek varlığını koruyabilmeyi başarabilmiş en önemli tarihi yapılardan biri olması ile dikkat çekiyor.

Şile Kalesi bugünkü haline ulaşabilmek için 2015 yılında bir restorasyon çalışmasına uğradı. Çalışma sonrası kültürel yapısını ve görüntüsünü kaybettiği eleştirilse de halen Şile’nin en dikkat çekici ve en çok ziyaret edilen yapılarından biri olma özelliği taşıyor. Kaleye şahsi aracınız ile ulaşabilirsiniz.

”Şile Kalesi konum için tıklayın”

2.Şile Feneri

Şile denildiğinde akıllarda canlanan fotoğraf genellikle Şile Feneri olur. Çünkü fener, Şile’nin en çok fotoğraflanan turistik yeri olma özelliği taşır. 1800’lü yıllarda yapıldığı düşünülen ve Osmanlı döneminden bugüne gelebilmiş şaheser yapılardan biri olan Şile Feneri oldukça etkileyici bir yapı. Fransız mühendisler tarafından inşa ettirildiği düşünülen ve 19 metre yüksekliğe sahip olan Şile Feneri, bu özelliği ile sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en uzun deniz fenerinden biri olma özelliği taşıyor.

Gün batımı ve gün doğumu saatlerinde sunduğu muhteşem manzara bu saatlerde Şile Feneri’nin oldukça kalabalık olmasına yol açıyor. Fenerin içerisinde hizmet veren küçük bir müze de bulunuyor. Fenerin dışarıdan fotoğrafını çekebilir ve içeri girerek antika objeleri inceleme şansı yakalayabilirsiniz.

”Şile Feneri konum için tıklayın”

3.Şile Saklı Göl

Şile merkezine yaklaşık 8 km mesafede olan ve Kamandere Köyü sınırları içerisinde yer alan Şile Saklı Göl, yapay bir baraj gölü olarak biliniyor. Göl içerisinde özellikle kahvaltı yapabileceğiniz çeşitli işletmeler mevcut.

Güzelliği ile görenleri büyüleyen ve akıllara kazanmayı başaran Şile Saklı Göl, Sonbaharda Tatile Gidilebilecek Yerler listesinin de başında yer alıyor. Huzurlu bir hafta sonu geçirmek istiyorsanız ziyaret edebileceğiniz Şile Saklı Göl, yürüyüş parkurlarından mangal yapmanıza imkan tanıyan mesire alanları gibi farklı olanaklara da ev sahipliği yapıyor. Tuvalet ve mescit gibi imkanların da olması uzun saatler geçirmenize imkan veriyor.

4.Hanımsuyu Çeşmesi

Mısırlı Hatice Hanım tarafından yaptırıldığı düşünülen Hanımsuyu Çeşmesi, Şile’de yer alan en dikkat çekici yapılardan biri. 1870 yılında yapıldığı düşünülen çeşme bugüne dek varlığını koruyabilmiş yapıların başında gelmesi sebebiyle de dikkat çekici. Hacı Kasım Mahallesi’nde yer alan Hanımsuyu Çeşmesi’ne şahsi aracınız ile ulaşabilir ya da merkezden yürüyerek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Çeşme her ne kadar sıklıkla bakıma uğrasa da bazı dönemlerde su vermiyor. Bölgedeki inanışa göre ise çeşmeden su içilmesi kişinin şansının açılacağı anlamı taşıyor. Belki siz de bu efsaneye kulak vererek suyun tadına bakabilirsiniz!

5.Gürlek Mağarası

Görenleri büyüleyen sarkıtları ve girişinde bulunan manzara; Gürlek Mağarası’nı Türkiye’nin en popüler mağaralarından biri haline getiriyor. 1985 yılında keşfedilen ve dolayısıyla henüz yeni keşfedilmiş bir mağara olması sebebiyle de dikkat çeken Gürlek Mağarası’nın ilk Hristiyanlık dönemlerinde hapishane olarak kullanıldığı düşünülüyor.

Gürlek Mağarası’nın derinlerine inmek tehlikeli ve kesinlikle önerilmiyor. Keyifli bir doğa seyahati yapmak için de ziyaret edilebilecek Gürlek Mağarası, merkezden aracınızla ulaşabileceğiniz bir konumda yer alıyor. Mağaraya girmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

”Gürlek Mağarası konum için tıklayın”

6.Avcıkoru Tabiat Parkı

Günübirlik geziler için en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Avcıkoru Tabiat Parkı, trekking, yaban hayatı gözlemciliği, kamp ve piknik yapmak için oldukça uygun bir yer. Büyük şehirlerin kaos ve gürültüsünden uzaklaşmak isteyenler tarafından tercih edilen Avcıkoru Tabiat Parkı, macera ve ekstrem heyecanlar ile dolu anlar yaşamanızı sağlayacak alanlara sahip.

Bitki zenginliği konusunda da oldukça önemli olan Avcıkoru Tabiat Parkı, doğa ile iç içe benzersiz bir deneyim vadediyor. Şile merkezine 26 km mesafede yer alan Avcıkoru Tabiat Parkı’na şahsi aracınız ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kişi başı 9 TL ücret ödeyerek Avcıkoru Tabiat Parkı’na giriş yapabilirsiniz.

”Avcıkoru Tabiat Parkı konum için tıklayın”

7.Değirmençayırı Şelalesi

Özellikle doğa fotoğrafçılığı meraklıları tarafından yoğun bir ilgi gören Değirmençayırı Şelalesi, Şile merkezine yalnızca 33 km uzaklıkta yer alıyor. Sarp kayalar üzerinden dökülen bembeyaz suları ile en sıcak yaz günlerinde bile serin havasını korumayı başarıyor!

Şile’nin en sevilen gezi alanlarından biri olan Değirmençayırı Şelalesi, İstanbul’dan günübirlik seyahat gerçekleştirenler tarafından da yoğun bir ilgi görüyor. Şelalede vakit geçirirken buz gibi şelale sularında yüzebilir, etrafta bulunan mesire alanlarında arkadaşlarınız ya da aileniz ile keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

”Değirmençayırı Şelalesi konum için tıklayın”

8.Darlık Barajı

Darlık Barajı İstanbul’a çok yakın konumda bulunması sebebiyle özellikle hafta sonlarında adeta turist akınına uğruyor. 1988 yılında Darlık Deresi üzerine inşa edilen ve günümüzde büyüleyici bir manzara sunan Darlık Barajı çevresinde bulunan mesire alanları ve rekreasyon alanları ile de oldukça çarpıcı ve dikkat çekici.
Şile merkezine yaklaşık 30 km mesafede bulunan dolayısıyla şahsi aracınız ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz Darlık Barajı zengin bir balık çeşitliliğine sahip. Dolayısıyla barajda yapılabilecek en keyifli aktiviteler arasında olta balıkçılığı da var!

Yaz aylarında sandallarla baraj turlarına çıkabilir, doğa yürüyüşleri yapabilir, bisiklet turlarına veya meditasyon eğitimlerine katılabilirsiniz. Çocuklu aileler ve kalabalık arkadaş grupları için de ideal bir yer olan Darlık Barajı, doğa ile iç içe huzurlu bir gün geçirmenizi sağlar.

”Darlık Barajı konum için tıklayın”

9.Ağlayan Kaya

Ağlayan Kaya, Şile’nin en turistik yerlerinden biri. Dünyanın her yerinden fotoğrafçılar tarafından adeta akına uğrayan bu yer ilçe merkezine yalnızca 10 dakikalık kısa bir yürüyüş ile ulaşılabilecek mesafede. Bir doğa anıtı olan Ağlayan Kaya, hakkında anlatılan efsanevi aşk hikayesiyle çok daha popüler hale gelmiş durumda.

Özellikle gündoğumu ve günbatımı saatlerinde sunduğu muhteşem manzara turistler tarafından akına uğramasına yol açıyor. Sessiz ve huzurlu bir ortama sahip olsa da çevresini saran doğal güzellikleri trekking turları ile keşfedebilirsiniz. Bunun yanı sıra ince kumlu küçük bir plaja da sahip olan Ağlayan Kaya, denize girmek isteyenler için de olanak sunmayı başarıyor.

10.Göksu Deresi

Göksu ya da Ağva Deresi, el değmemiş doğal güzelliği ile Şile’nin en çok tercih edilen turistik yerlerinden bir diğeri. Karadeniz’e dökülen Göksu deresi çevresinde bulunan sazlıklar ile yeşilin her tonunu ziyaretçilerine sunuyor. Ev sahipliği yaptığı bitkiler ise büyük bir zenginliğe sahip.

Göksu Deresinin çevresinde balık restoranları, dere manzaralı kır bahçeleri, mesire alanları ve bungalovlar bulunuyor. Bahar ve yaz aylarında derede kano ve sandallar ile gezinti de yapabilirsiniz. Keyifli bir gün geçirmek için çok sayıda olanak sunan ve her bütçeye uygun konaklama alternatifleri bulunduran Göksu Deresi etrafına şahsi aracınız ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —