Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Niğde Belediyesi’nin ev sahipliğinde bir araya geldi
Adnan ÇELEBİ/NİĞDE,(DHA)-NİĞDE Belediyesi’nin, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediye Başkanları Birliği ile birlikte düzenlediği, 'Belediyeler ve Sivil Toplum Kuruluşları Arasında İş Birliğinin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında, Kültür Merkezi’nde toplantı düzenlendi.
Sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğine ilişkin sinevizyon gösterisi yapıldı. Belediye Başkanı Emrah Özdemir, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, şeffaf ve katılımcı bir belediyecilik anlayışını benimsediklerini ifade ederek, “Biz göreve geldiğimiz 2019 yılından itibaren hep şunu söyledik. 'En başta bizim önceliğimiz ve olmazsa olmazımız şeffaflık' dedik ve şeffaflık üstüne bir belediye başkanlığı ve belediye yönetimi gerçekleştirmeye çalışıyoruz ve çalıştık” dedi.
'TÜRKİYE’NİN EN ŞEFFAF BELEDİYESİYİZ'
Niğde Belediyesi’nin Türkiye’nin en şeffaf belediyesi olduğunu söyleyen Başkan Özdemir, “2019'da biz göreve geldikten sonra ilk yaptığımız iş belediye meclis toplantılarını canlı yayınla gerek sosyal medyadan gerek belediyenin internet sitesinden bütün halka açmak oldu. Bugün de dahil herkes oturduğu yerden açıp belediye meclisinde ne tür kararlar alınabildiğini çok rahat bir şekilde sosyal medyadan da takip edebiliyor ve geçtiğimiz 5 yılda görebiliyoruz. Bu da yetmez dedik. Yine Türkiye'de ilklerden bir tanesini yaptık ve bütün ihalelerimizi 2019 Nisan ayından itibaren canlı yayınla yayınlamaya başladık. Yine hem sosyal medyadan hem de belediye internet sitesinden bugün de dahil 2019'a kadar hangi ihaleye kimler katılmış, hangi iş, kaç liraya ihale edilmiş, kaç tane katılımcı olmuş bunların hepsini bugün dahi görebiliyorsunuz” diye konuştu.
Vatandaşların beklentilerinin yerel yönetimlere aktarılmasında ve yapılan hizmetlerinde kamuoyuna duyurulmasında sivil toplum örgütlerinin önemli bir işleve sahip olduğuna vurgu yapan Başkan Emrah Özdemir, “Gerçekten sivil toplumun önemi çok fazla ama sivil toplum kenarda kaldığı zaman da işte algıyı belli gruplar nasıl yönetmek istiyorlarsa öyle yönetiyorlar. Maalesef durum bundan ibaret. İnşallah bundan sonrasında bu gibi toplantılar, bu gibi organizasyonlar gerçekten bizim için çok önemli. Sivil toplumla bu şehri, bu ülkeyi daha nasıl geliştirebiliriz bunun ortak yöntemlerini bulmamız lazım” dedi.
'HİZMETLERİN VATANDAŞA ANLATILMASINDA DA STK’LARA ÖNEMLİ GÖREVLER DÜŞÜYOR'
Niğde Belediyesi olarak kentte büyük işler yaptıklarını da anlatan Başkan Emrah Özdemir, Niğde Kalesi ve Çevresi Koruma ve Yenileme Projesini örnek gösterdi. 40 yıldır konuşulan projeyi hayata geçirmenin kendilerine nasip olduğunu vurgu yapan Başkan Özdemir, “Mesela bu konuda da sivil toplum bize desteği çok önemli. Çünkü orada 2 bin kişinin üzerinde bir kamulaştırma yapılıyor, 2 bin kişinin üzerinde bir hak sahibi var, bir dönüşüm gerçekleştiriliyor. Aynı şekilde eski sanayide binlerce esnafı kapsayan, hak sahibini kapsayan bir dönüşüm gerçekleştiriliyor. Tabii ki bunlarda bizim de eksiğimiz vardır. Sivil toplum örgütlerine belki anlatmakta, belki ulaşmakta zorluk çekmişizdir ama bunların da bugün konuşulması lazım. Daha iyi olması için ne yapmak gerekiyor? Bu iletişimi sağlamak adına neler yapmak gerektiğini işte bugün konuşalım inşallah. Hizmetlerin vatandaşa anlatılmasında da STK'lara önemli görevler düşüyor” ifadelerini kullandı.
'HAYVAN KATLİAMI İDDİALARI ASILSIZ'
Son günlerde sosyal medyada Niğde'de yüzlerce sokak hayvanlarının katledildiği yönünde yapılan paylaşımların gerçekleri yansıtmadığına da işaret eden Baştan Özdemir, “Görüntülere baktığımızda Niğde Belediyesi Hayvan Mezarlığı'nda çekim yapıyorlar ve çok gizli bir yermiş gibi servis ediyorlar. Bunlar her zaman yapılan işlemler ve 2 yıldır kullandığımız bir mezarlık orası. Orada arkadaşlar ölen sokak hayvanlarının defin işlemini yapmışlar ve kireçlemişler, rutin yaptığımız işlerin adı sosyal medyada katliam oldu” diye konuştu.
Türkiye Belediye Başkanları Birliği (TBBB) Yönetim Kurulu üyesi ve eski Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır da Niğde'nin kendisi için Kırşehir kadar önemli bir kent olduğunu belirttiği konuşmasında TBBB’nin amacının belediye başkanlarının sosyal ve özlük haklarının korunması olduğunu belirtti.
Çakır, Türkiye genelinde siyasetçilerin yalnız kalma gibi bir korkusunun olduğuna da işaret ederek, bu birliği belediye başkanlarının haklarının korunması amacıyla kurduklarını vurguladı.
Proje koordinatörü Dr. Servet Başaran da 'Belediye mevzuatında sivil toplum kuruluşları ve belediye hizmetlerine gönüllü katılım' konulu bir konuşma yaptı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Başaran Öztürk, “Kent Konseyi Kavramı ve Belediyelerde Kent Konseyi Çalışmaları” konulu sunum gerçekleştirdi.
Niğde AFAD İl Müdürü Jeoloji Yüksek Mühendisi Kaan Öcal ise “Doğal Afetlerle mücadelelerde Belediye-STK iş birliği” konulu konuşma yaptı.
Katılımcılara belgelerinin verildiği toplantıda ayrıca Belediye-STK iş birliğinde proje önerileri de belirlendi.(DHA)
FOTOĞRAFLI
9367,77%3,72
34,47% 0,05
36,42% 0,21
2956,00% 0,72
4956,37% 0,55
Rize
22.11.2024