'Sonbahar aylarında yüz felci görülme sıklığı artabilir'
ANTALYA, (DHA) - SONBAHAR mevsiminde hastalıkların arttığını belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Doğukan Aydenizöz, “Sonbahar aylarında artan üst solunum yolu hastalıkları uygun tedavi ve dinlenme ile geçmediği takdirde, farklı tablolarla kulak burun boğaz polikliniklerine başvurular olabilir. Bunlardan biri de kişinin bağışıklık sisteminin düşmesi, yanlış beslenme ve soğuğa maruziyet gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkan yüz felcidir" dedi.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi'nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Doğukan Aydenizöz, sonbahar aylarında sıklıkla görülen enfeksiyon hastalıkları hakkında açıklamalarda bulundu. Sonbahar mevsiminde hastalıkların arttığına dikkati çeken Op. Dr. Aydenizöz, “Sonbahar aylarına girdiğimiz bugünlerde, havaların soğuması, okulların açılması, kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilerek insanlar arası etkinleşmeler fazlasıyla artmaktadır. Bu durumun sonucu olarak damlacık ve hava yolu ile bulaşan nezle ve grip virüslerinin oluşturduğu üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığı artmaktadır" diye konuştu.
HALSİZLİK, ÖKSÜRÜK VE ATEŞ GÖRÜLEBİLİR
Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtilerine değinen Op. Dr. Aydenizöz, “Çoğunlukla halsizlik, öksürük, hapşırma, ateş, boğaz ve eklem ağrıları gibi tablolarla başlayan üst solunum yolu hastalıkları uygun tedavi ve dinlenme ile geçebilmektedir. Bazı durumlarda ise kişinin bağışıklık sisteminin, yanlış beslenme ve soğuğa maruziyet gibi durumların veya vücudunun özelliklerine bağlı olarak bu hastalıklar hemen geçememekte ve farklı tablolarla Kulak Burun Boğaz Polikliniklerine başvurulmaktadır. Bu durumlarda sıklıkla kulakta tıkanıklık, dolgunluk ve işitme azlıkları, yüzde basınç hissinin oluşması ve geçmemesi, dudak ve kulak cildinde uçuk oluşması ile karşılaşılmakla beraber, yüz bölgesinde ağrı ve yüz felci gibi az gözlenen durumlar da görülmektedir" dedi.
YÜZDE ASİMETRİ, YÜZ FELCİ İŞARETİ OLABİLİR
Op. Dr. Aydenizöz, bu gibi durumlarda hasta şikâyetlerinin ne olduğunu şu şekilde sıraladı; 'Gece yattığımda bir şeyim yoktu fakat uyandığımda, yüzümün bir tarafında karıncalanma mevcut. Göz kapağımı hareket ettiremiyorum veya gözümü kapatamıyorum. Su içerken dudağımın kenarından akıyor. Aynaya baktığımda yüzümde asimetri var. Alnımın bir tarafını kırıştıramıyorum.'
Yukarıdaki şikâyetleri olan bireylerin yüz felci tanısı alabileceklerine değinen Op. Dr. Aydenizöz, “İnme, beyin ve boyun hastalıkları gibi korkutucu hastalıkların da bir bulgusu olabilen yüz felci, bu sebeple panik ve korkuya sebep olabilmektedir" dedi.
RUTİN MUAYENE İLE TANI KONULUR
Tanı konma sürecinden bahseden Op. Dr. Aydenizöz, “Hastalığın tanısı Kulak Burun Boğaz (KBB) hekimleri tarafından kulak, burun boğaz ve boyunu içeren rutin muayene yapılarak; yüz felci şüphesi ile alın, göz, yanak, dudak kaslarının hareketleri, fonksiyonu ve asimetrisi ile klinik bulgular ışığında konulmaktadır. Tanı ve tedavi için en yakın sağlık kuruluşunda KBB hekimine başvurulmalıdır. Çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonu eşlik eden yüz felçleri, izole olarak bu bölgede kalıp yayılmamaktadır. Hastalığın nedenine yönelik sorgulamalar ve ihtiyaç halinde kan ve görüntüleme tetkikleri yapılabilmektedir" dedi.
'İYİLEŞME SÜRESİ BİRKAÇ AY SÜREBİLİR'
Tedavi koşullarını anlatan Op. Dr. Aydenizöz, “Yakın zamanlı bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirme öyküsü ve felcin olduğu taraftaki kulakta sıvı birikimi, ağrı, cilt lezyonları veya enfeksiyon bulgusu varsa, sebebe yönelik tedaviler de eklenerek, semptomları giderici ve yüz sinirindeki ödemi giderici kortizonlu tedaviler başlanabilmektedir. Yüz sinirinde zedelenme ve tümör gibi durumlar haricinde çoğunlukla tedavi sonrasında durum düzelmekte, düzelmenin süresini sinirdeki ödemin yaygınlığına bağlı olarak birkaç haftadan birkaç aya kadar olabilmektedir. Uygun tedavi ile düzelme gerçekleşmemesi halinde gerekli şartlar halinde cerrahi yöntemler de düşünülebilmektedir" şeklinde konuştu.
VAKİT KAYBETMEDEN HEKİME BAŞVURULMALI
Sonbahar aylarının enfeksiyonların sıklaştığı bir dönem olduğunu sözlerine ekleyen Op. Dr. Aydenizöz, “Vücudumuzda bağışıklığımızın düşebileceği, havaların soğuması sebebiyle virüslerin enfeksiyonlarının arttığını bilerek kendimizi koruyacak önlemler almalıyız. Enfeksiyon halinde tedavi alarak dinlenmemiz, enfeksiyon bulguların ağırlaşma ve farklı tablolar oluştuğunda örneğin; az sıklıkta görülse de yüz felci gibi önemli rahatsızlıkların olması halinde hekime müracaat ederek tanı ve tedavi açısından kontrol altında bulunmamız önem arz etmektedir" ifadelerini kullandı.
FOTOĞRAFLI
9529,36%1,72
34,54% 0,18
36,03% -0,52
2984,34% 0,77
5006,70% 1,01
Rize
23.11.2024