Çalışmasına rağmen SGK girişi olmayan veya geç yapılanlar için de emeklilik formülü belli oldu. Sigortasız çalışanlar artık hizmet davası açarak işe giriş tarihini tespit ettirme şansı yakalayacak.
Açılan dava ile kıdem tazminatı, ücret, ihbar, fazla mesai ve kullanılmayan izin gibi tüm ödemeleri alma şansı olacak.
EYT yasası çıktıktan sonra çalıştığı halde zamanında sigorta girişi yapılmamış vatandaşlar mağdur olmuştu. Milyonlarca çalışan EYT düzenlemesinden yararlanabilmek için mahkemelerin yolunu tuttu. Yapılan duyuruya göre; 8 Eylül 1999 öncesi çalışma hayatına olmasına rağmen sigorta girişi yapılmayanlar için karar çıktı.
Bu durumda olan vatandaşlar önce iş yerinden başlangıç tarihleri ile ilgili bilgi isteyecek. Ancak olumsuz yanıt gelmesi durumunda hizmet davası açma hakkı elde edecek.
Çalışma süresinin belgeyle ispat edilmesi durumunda zaman aşımı süresi işlemeyecek.
Sigortasız çalışan kişiler, hizmet davasının yanı sıra fazla mesai ücreti, ihbar tazminatı, kıdem tazminatı ve ücret ve kullanılmayan izin ücreti gibi tüm alacaklarını iş mahkemesinden başvuru yaparak alabiliyor.
Ancak hem hizmet hem de alacaklar için ayrı ayrı dava açılması gerekiyor.
İş kanununa göre sigortasız çalıştığı dönemi belgeleyebilenler, başvuru yaparak emeklilik tarihini öne çekebiliyor.
Örneğin sigorta girişi 2000 yılında yapılan ancak 1999 öncesi çalışmaya başlayan kişiler, bu durumu ispat ederse EYT'den yararlanabiliyor.
Bu durumda zaman aşımı işletilmiyor.
EYT'de en çok mağdur olan gruplardan birisi de staj ve çıraklık sigortası mağdurları olmuştu.
Yeni düzenleme ile birlikte bu kişilere de erken emeklilik şansı gelecek. Staj ve çıraklık sigortası olması gerektiğini belgeleyebilen kişiler, erken emeklilik hakkı kazanacak.