Trabzon'un Maçka ilçesinde bulunan tarihi Sümela Manastırı bu sene de Ortodoks ayinine ev sahipliği yapacak. Bu yıl 10'uncusu düzenlenecek tören öncesi tepkiler giderek artıyor.
Öyle ki 2010 yılından beri düzenlenen ayin için engelleme kampanyası başlatıldı. Trabzon'un değişen fetih tarihi sonrası iyice alevlenen tartışma ülkede gündem oldu.
Emekli Tümamiral Cihat Yaycı tüm siyasi partilere mektup gönderip ayinin Lozan’a aykırı olduğu için iptal edilmesini istedi, Yeniden Refah Partisi Milletvekili Doğan Bekin ise ayinin “Trabzon'un fethi ile aynı güne denk gelmesinin tesadüf olmadığını" söyledi.
Gelen tepkiler akabinde açıklamalarda bulunan Fener Rum Patriği Bartholomeos ellerine bu yıl yazılı bir izin gelmediğini belirterek,
“Sümela'daki ayinin tadını çıkarmamıza izin vermiyorlar. Neden izin vermiyorlar? Bunlar öyle basit şeyler ki. Kendi inancımıza göre, dinimize göre birkaç saatliğine gidip dua edeceğiz ve evlerimize döneceğimiz. Bir gün bile değil, sadece birkaç saatliğine… Lozan başka şeyler de söylüyor. Ve bu milletvekili gelip bize Lozan Antlaşması'nı ihlal ettiğimizi söylüyor" ifadelerini kullandı.
Yaşanan bu gelişmeler sonrası, fetih programı ve ayinde bir değişiklik olmazken, konu sosyal medyada ve haber kanallarındaki yerine koruyor.
Yeniden Refah Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Bekin,Hristiyanlar tarafından yüzyıllardır kutlanan, Sümela Manastırı’nda ise 9 yıldır ayini yapılan “Meryem Ana’nın göğe yükseliş günü ayini” için “Trabzon’un fethinin 562. yıl dönümünde düzenleneceği” gerekçesiyle karşı çıktı.
Bekin, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında ayin günü olan 15 Ağustos’un “Trabzon’un fethi ile aynı güne denk gelmesinin tesadüf olmadığını” söyledi.
Bekin, Patrik Bartholomeos’un ‘ekümenik’ sıfatını kullanmasının da Lozan’ın “fiili ihlali” olduğunu öne sürdü ve “Bu, başta Lozan Antlaşması olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına aykırı bir uygulama” dedi.