DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, ünlü bir gıda firması tarafından piyasaya sürülen bazı paket sütlerde süt yerine su bulunması skandalını Meclis gündemine taşıyarak olayı ‘skandal’ olarak nitelendirdi. Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, “Market raflarına kadar ulaşan bu ürünlerin denetimlerden nasıl kaçtığı” sorusunu gündeme getirdi.
“Bu Olay Bir Skandaldır”
Hasan Karal, özellikle kapalı ambalajlarda insan sağlığını tehdit edebilecek unsurların bulunma ihtimaline dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı: “Market raflarında ‘tam yağlı süt’ diye satışan ürünlerde süt yerine su bulunması, ihmaller zincirinin bir sonucudur. Bu durum, gıda güvenliği ve denetim mekanizmalarındaki eksiklikleri gözler önüne sermiştir. Halk sağlığının böylesine tehlikeye atıldığı bu olay, kesinlikle bir skandal olarak değerlendirilmelidir.”
“Denetimlerde Eksiklik Var”
Karal, olayın ortaya çıkmasının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı’nın söz konusu parti ürünlere toplatma kararı alındığını belirtirken, bu adımı olumlu bulduğunu ancak yeterli olmadığını vurguladı. Karal, şu ifadeleri kullandı: “Bu olay, denetim mekanizmalarının yeterince etkin olmadığını ve sorunların ancak tüketici şikayetleri ya da kamuoyu baskısıyla fark edildiğini göstermektedir. Sistem, yeniden gözden geçirilmeli ve caydırıcı tedbirler artırılmalıdır.”
Karal’dan Bakan Yumaklı’ya İlgili Sorular
Milletvekili Hasan Karal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle şu soruların cevaplanmasını talep etti:
Market raflarında ‘tam yağlı süt’ diye satılan ancak süt yerine su bulunan ürünlerin, denetim mekanizmaları tarafından fark edilmemesinin nedeni nedir?
Bu skandala sebep olan denetim eksikliği hakkında bir inceleme başlatılmış mıdır?
Gıda zincirinde sorumlu olan kişi ya da kurumlar tespit edilmiş midir? Edildiyse haklarında hangi işlemler yapılmıştır?
‘Sehven su dolduruldu’ açıklaması yapılan bu ürünlerde, su yerine insan sağlığını tehdit edebilecek zararlı maddelerin bulunması durumunda ortaya çıkabilecek riskler analiz edilmiş midir?
Gıda güvenliğini artırmak için ne gibi somut adımlar atılması planlanmaktadır?
Sahtekarlık ve benzeri ihlallerin önlenmesi amacıyla yeni bir yasal düzenleme ya da uygulama planlanmakta mıdır?