A, B, C, D ve K vitaminleri yönünden zengin olan karahindiba dünyanın birçok yerinde yetişen çok şifalı bir bitki.
Avrupa'ya özgü sarı çiçekli bir bitki olan karahindiba, dünyanın birçok yerinde yetişiyor. A, B, C, D ve K vitamini ve demir, potasyum ve çinko mineralleri kaynağı olan bitki sağlık için oldukça faydalı. Öyle ki geçmiş yıllarda yaprakları, çiçekleri ve kökü Meksika ve diğer Kuzey Amerika tıbbında kullanılmış.
Sağlık için faydalarından günümüzde de yararlanmak mümkün. Çin tıbbında sindirim sistemini iyileştirmek ve iltihaplanmayı azaltmak için kullanılan karahindibanın kökü çok fazla besin değerine sahip ve bitki uzmanları bunu karaciğer detoksuna yardımcı olmak için tercih ediyor. Antioksidan özellikler içeren çiçekleri ise bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yaprağı sindirime yardımcı olabilen ve kan şekeri seviyelerini destekleyen bitki, pişmiş veya çiğ olarak tüketilebiliyor.
Yapılan hayvan çalışmaları, karahindibadaki biyoaktif bileşiklerin kan şekeri seviyelerini düzenleyen bir hormon olan insülinin salgılanmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Bitki kan şekeri seviyelerini normalleştirebiliyor.
Karahindiba yaprağı ve kökü ise trigliserit ve kolesterol dahil olmak üzere kan lipitlerini azaltabilir.
Karahindiba, böbreklerin idrar akışına daha fazla sodyum salmasına yardımcı olan diüretik bir etkiye sahip. Fazla sıvının vücuttan atılması ise, kan basıncını düşürüyor. Bitki ayrıca kan damarlarını gevşetiyor ve dolayısıyla tansiyon hastalarına da şifa veriyor.
Yapılan hayvan çalışmaları, karahindibadaki kimyasalların anti inflamatuar özelliklere sahip olabileceğini gösteriyor. Karahindibanın iltihabı azalttığı ve ardından ağrıyı hafifletebildiği de uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Karahindiba ile ilgili yapılan araştırmalar, bitkinin sindirim süreci ve yağ emilimi için gerekli olan safra akışını artırabileceğini gösteriyor. Bağırsakları boşaltmak için müshil görevi görerek kabızlık sorununu çözüyor.
Bazı çalışmalar karahindibanın karbonhidrat metabolizmasını iyileştirdiğini ve yağ emilimini düzenlediğini gösteriyor.
Hayvan çalışmaları, karahindiba bitkisinin karaciğeri birkaç şekilde etkilediğini gösteriyor. Karaciğerde depolanan fazla yağı azaltan bitki, karaciğer hasarına neden olabilen oksidatif strese karşı vücudu koruyor.
Karahindiba yaprakları, sağlıklı kemikleri destekleyen zengin bir kalsiyum ve K vitamini kaynağı. Çalışmalar, bunun kemik yoğunluğunda ve genel kemik sağlığında önemli bir artışa sahip olabileceklerini gösteriyor.
Karahindiba, serbest radikal seviyelerini düzenleyebilen, bunların hücre hasarına ve kronik hastalığa neden olma ihtimalini azaltabilen harika bir antioksidan. Bu özelliği onun hücreleri tamir edebilme gücünü artırıyor.
Bazı test tüpü çalışmaları, karahindibanın zararlı bakterilere karşı korunmaya yardımcı olabileceğini ve virüs hücrelerinin çoğalmasını önemli ölçüde azaltabileceğini düşündürüyor. Bu da bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Karahindiba takviyeleri yiyeceklerinizden alamadığınız besin maddelerindeki boşluğu kapatmanın harika bir yolu. Bu takviyeler, kapsüller, tabletler veya kurutulmuş toz şeklinde alınabiliyor.
Öte yandan tüm bitkiler, vitaminler ve minerallerde olduğu gibi, karahindibadaki farklı yan etkiler insanları etkileyebilir. Bünyesi hassas olan kişilerde alerjik reaksiyonlar, ishal, göğüste ağrılı yanma hissi ve cilt problemleri görülebilir.
9529,36%1,72
34,54% 0,18
36,03% -0,52
2984,34% 0,77
5006,70% 1,01
Rize
23.11.2024