THY'nin Refik Anadol ile hazırladığı 'Inner Portrait' eseri, ilk kez Art Basel’de
Sibel BİTECİK/ İSVİÇRE (BASEL) /DHA - Türk Hava Yolları’nın, (THY) ünlü medya sanatçısı ve tasarımcı Refik Anadol ile hazırladığı 'Inner Portrait' isimli proje, dünyanın en önemli çağdaş sanat fuarlarından Art Basel’de sergilenmeye başladı. Proje, seyahat etmenin insan biyolojisi üzerindeki etkisinden yola çıkılarak oluşturuldu.
Projelerinde teknoloji ve sanatı biraraya getiren insanın bellekle olan ilişkisini teknolojinin yardımıyla ele alan sanatçı Refik Anadol'un 'Inner Portrait' adlı son çalışması İsviçre'nin Basel kentinde görücüye çıktı. Açılışa Türk Hava Yolları İletişim Başkanı Rafet Fatih Özgür, Türk Hava Yolları Bağımsız Yönetim Kurulu üyesi Fatmanur Altun ve Refik Anadol’un eşi Efsun Anadol katıldı.
Türk Hava Yolları'nın inovatif yöntemlerle kültürleri bir araya getirme tutkusunun somut bir yansıması olan 'Inner Porttait' projesi daha önce yurt dışına seyahat etmemiş dört kişiyi içsel dünyalarına doğru yolculuğa çıkarıyor. Bir Amazon yerlisi olan Brezilyalı Tuikuru, Tokyo’nun hareketli sokaklarını keşfederken; Kenyalı Esther, İstanbul’un zengin tarihini keşfediyor. Avustralya’da yaşayan Sahar, Göbeklitepe ve Kapadokya'nın antik harikaları arasında yolculuğa çıkarken; İzlandalı Sigurbjörn, Ürdün’ün büyüleyici güzelliklerini deneyimliyor. Refik Anadol ve ekibi, ilk kez seyahat edenlerin deneyimlerine ait duygusal verileri yakalamak ve AI ( Yapay Zeka)Veri Resimleri’ne dönüştürmek için son yapay zekâ araçlarını ve nörobilimsel sensörleri kullanıyor. Böylelikle beyin verileri, seyahatin dönüştürücü gücünü temsil eden büyüleyici bir görsel anlatı için pigment haline geliyor.
Inner Portrait, yolculardan biyolojik ve nörobiyolojik verilerin toplanmasıyla başlıyor. Bu veriler, kalp atış hızı, cilt iletkenliği ve EEG çıktıları gibi unsurları içeriyor ve Neuroelectrics gibi ileri izleme cihazları kullanılarak kaydediliyor. Yolculuk boyunca devam eden bu kayıtlar, katılımcıların yeni ortamlara ve deneyimlere anlık tepkilerini yakalayarak eserin temelini oluşturuyor. Proje, deneyimler ile nöronal aktivite arasındaki ilişkiyi araştırarak, Anadol’un otantik insan deneyimlerini yeni estetik ifadelerin yapı taşları olarak 'toplama' konusundaki yenilikçi yaklaşımını sergiliyor.
Türk Hava Yolları İletişim Başkanı Rafet Fatih Özgür projeyle ilgili yaptığı açıklamada “Dünyanın en fazla ülkesine uçan havayolu olarak, uçtuğumuz her yerde sayısız duygu ve hikâyeye tanık oluyor, seyahatin insanlar üzerindeki etkisini görüyoruz. Bu hikayeleri aktarmakla sorumlu olduğumuzun bilinciyle, seyahatin insanlar üzerindeki etkisini kültür, sanat, teknoloji ve bilimin kesişim noktasında yer alan bir sanat eserine dönüştürmekten ve bu çalışmayı Art Basel gibi bir platformda sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu çalışmanın insanları seyahat etmeye teşvik edeceğine inanıyorum” dedi.
Refik Anadol ise “Mesleğimde dünyanın dört bir yanına seyahat etme ayrıcalığına sahip oldum, bu yüzden yeni yerler görmenin, yeni insanlarla tanışmanın ve yeni kültürleri tanımanın dönüştürücü deneyimini derinden anlıyorum.Türk Hava Yolları ile iş birliği yaparak dört kişiye ilk kez yurt dışına seyahat etme şansı tanıyan bir projede yer almak, gerçekten ilham verici" diye konuştu.
Inner Portrait, 16 Haziran tarihine kadar Art Basel’de sergilenecek. 30 dakikalık bir Inner Portrait belgeseli ise bu yılın sonbaharında yayınlanacak.